Ja już zrobiłem dodatkowe trzy** - z (A) gorzką tabletką, (B) solą i powtórzyłem doświadczenie z (C) cytryną. Cukru (czystego) nie mam.
Mapy są zupełnie źle narysowane. Ja sam je wytyczam teraz.
(A) Smak gorzki jest wyczuwalny niemal identycznie na całym języku za wyjątkiem czubka***, gdzie odpowiedź jest zwielokrotniona.
(B) Smak słony jest wyczuwalny wszędzie tak samo.
(C) Powtórzając smak kwaśny, notuję dokładnie to samo, co za pierwszym razem. I to nie, że tam trochę się różni; jest albo kwaśnie albo nijako - tak jakbym patykiem jechał po języku. Tył języka odpowiada zdecydowanie i sam czubek***, reszta (cały środek i przód) jest niemal nieaktywna. Jeszcze dobitniej czuć to w wersji z zanikiem.
Tommy Black pisze:Może dlatego że takiej nie ma.
Jest. Nie ma podstaw do tego, aby sądzić, że istnieje jakikolwiek mechanizm, który by symulował tę strukturę, np. wyłączając pół języka przy kwaśnym. Testy A, B i C były robione przy zatkanym nosie.
Przyznam, że nie wiedziałem, że mapa, którą podlinkowałeś jest zupełnie błędna. Teraz nie mam na to czasu, ale w tygodniu postaram się dowiedzieć jak jest faktycznie. Jeśli odpowiedź języka nie jest homogeniczna, to jest to opisane. Wpp. również.
______________________________
** w zasadzie to sześć: {gorzki, słony, ponownie kwaśny} x {selektywna stymulacja, czas zaniku po kompleksowym pokryciu języka}
*** tu chodzi o samą końcówkę czubka, obszar średnicy 3-5mm.