PrzemekM pisze:@MA Znalazłem w piwnicy jogurtownicę Wygrzewają się w niej już próbki od Ciebie. O ile to tak naprawdę przyśpiesza te, tak pożądane, procesy? Czytałem coś, gdzieś, kiedyś, że tydzień w jogurtownicy to 4 tygodnie w naturze.
Jak to jest naprawdę?
Wybaczcie, lecz teraz będzie nudno i "po chemicznemu".
Zgodnie z regułą van't Hoffa w reakcjach jednofazowych (homogenicznych) wzrost temperatury o 10° sprawia, że szybkość reakcji wzrasta 2-4 razy. W tym przypadku mamy jednak do czynienia z dość specyficznym układem, gdyż czynnikiem limitującym szybkość reakcji (najwolniejsze stadium procesu) jest lepkość układu i tutaj efekt przyspieszenia może być zdecydowanie mniejszy, gdyż transport masy związany jest z wieloma czynnikami takimi jak ilość składników w mieszaninie, ich stężenie, możliwe interakcje (reakcje chemiczne), etc.
Reasumując...
Nastąpi przyspieszenie procesu, lecz nie można w sposób teoretycznie wyznaczyć skali tego przyspieszenia. A właściwie powinienem napisać, że nie można w sposób prosty wyznaczyć skali tego przyspieszenia, gdyż każdy przypadek jest inny i do każdego należałoby stworzyć oddzielny model matematyczny.
Na podstawie własnych doświadczeń mogę jednak powiedzieć, że spokojnie można uzyskać skrócenie czasu przegryzania minimum o połowę.