Mam pytanie - czy da się chmurzyć samą glicerynę (tzn na czym to chmurzyć ) i skąd wziąć nikotynę bez glikolu :O?
PS. Pytanie jest poważne bo wychodzi na to, że mam nadwrażliwość na glikol
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
-
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
Dziękuję, już co nieco wiem
Co do sformułowania "pod smak", to chodziło mi o to, żeby wydobyć jak najwięcej aromatów.
Co do minusowych temperatur, raczej w Londynie mi nie grożą
I ostatnie, "pod konkretny parownik", mój to Creed RTA a nośnik to Cotton Bacon
Uszanowanie i dzięki za cierpliwość.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Co do sformułowania "pod smak", to chodziło mi o to, żeby wydobyć jak najwięcej aromatów.
Co do minusowych temperatur, raczej w Londynie mi nie grożą
I ostatnie, "pod konkretny parownik", mój to Creed RTA a nośnik to Cotton Bacon
Uszanowanie i dzięki za cierpliwość.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
-
- Ekspert
- Posty: 3788
- Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3899 razy
- Otrzymał podzięk.: 6121 razy
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
Tommy Black pisze:... Każdy używa takich proporcji jakie sam uważa za słuszne ...
No właśnie. Tak że zacznij od 50/50 i za dużo się nie zastanawiaj - przy pierwszych podejściach i tak zapewne wyjdzie Ci syf , który i tak wyląduje w zlewie, niezależnie czy będzie na bazie 75/25 czy 20/80.
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
bo71rys pisze:I ostatnie pytanie: czy 60VG/40PG jest dobrą bazą pod smak, czy może inne proporcje?
Hmmm...sorry, ale...cholernie mnie irytuje to sformułowanie: "pod smak". Co to znaczy i w jakim to języku?
Proporcje VG i PG mają znikomy wpływ na smak. To albo upodobania własne wapera, albo konieczność. Bo np. większość ostatnio produkowanych tanków jest tworzona dla gęstych płynów.
Z kolei rozwój skłonkerów wymusza używanie trochę rzadszych niż do tej pory płynów do dripperów. Gęstość płynów także warunkuje często pogoda, a raczej temperatura otoczenia.
Przy - 20 st.C płyn 75VG/25PG może nie przebrnąć transportu. To także kwestia nośnika, czyli bawełny. Nie każda bawełna potrafi użyć transportu kapilarnego i nie zawsze to jest też po prostu potrzebne.
Resime:
Każdy używa takich proporcji jakie sam uważa za słuszne i jakie zdeterminowane są jego sprzętem i sposobem chmurzenia.Na przykład do DTL stosuje się z reguły "cięższe" płyny.
Nie ma gotowych recept, są pewne zasady ale i przesłanki. I najważniejsze, jest waper i jego nieskończone próby. Sam musisz do wielu rzeczy dojść.
-
- Płeć:
Re: Własne pomysły i produkcje liquidowe.
Dzięki.
Poczytam wieczorem, teraz "do roboty"
I ostatnie pytanie: czy 60VG/40PG jest dobrą bazą pod smak, czy może inne proporcje?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Poczytam wieczorem, teraz "do roboty"
I ostatnie pytanie: czy 60VG/40PG jest dobrą bazą pod smak, czy może inne proporcje?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
Już nie przebywam w UK, a w czasach kiedy tam przebywałem, dość długo zresztą, nie interesowałem się wapingiem. Zresztą dopiero raczkował. Paliłem jak smok Dunhille.
Ten Red Astaire to dość dziwna mieszanka, eukaliptus, mięta, czerwone winogrona...gdyby nie te winogrona...nie używam w ogóle winogron, jakoś nie widzę tego w dobrym liquidzie.
Natomiast często eukaliptusa i mięty, jest taki gotowy aromat Inawery.
Ależ nie chodzi o ukrywanie się wcale. Tylko tak słabo to trochę pasuje do nas. I tylko o to mi chodziło.
Nie spodoba Ci się moja wskazówka...
Ja najpierw sobie wymyślam jakąś serię liquidów. Wybieram jakąś książkę lub film, nieco personifikuję smaki. Potem czytam o aromatach, o owocach, składnikach. Szukam ich właściwości fizyko-chemicznych, głównie temperatur rozkładu. Porównuję z temperaturami aromatów spożywczych, temperaturami pieczenia ciast. Czytam też o zapachach i składnikach perfum, analizuję co tam w nich jest i dlaczego najpierw czuć drzewo sandałowe a potem jaśmin...na przykład. A potem robię bazę. Bazę, czyli coś co dopiero da właściwy liquid. A ta baza to właśnie mieszanka gliceryny i glikolu z tymi składnikami które mają jakby określać całą serię, które gdzieś tam będą się przewijać, towarzyszyć właściwym już smakom, ostatecznym.
Może poczytaj trochę o tym co pisuję w swoich tematach...np. o bazie Salar de Uyuni...
viewtopic.php?f=38&t=4122&p=48584&hilit=Salar#p48584
Ten Red Astaire to dość dziwna mieszanka, eukaliptus, mięta, czerwone winogrona...gdyby nie te winogrona...nie używam w ogóle winogron, jakoś nie widzę tego w dobrym liquidzie.
Natomiast często eukaliptusa i mięty, jest taki gotowy aromat Inawery.
bo71rys pisze:"Zacier" może nie jest dobrym określeniem, ale także jak "ZACIER" jest "pędzony" w domowych warunkach.
Tylko tylko, że dziś nie ma potrzeby na ukrywanie się z tym, jak za komuny
Ależ nie chodzi o ukrywanie się wcale. Tylko tak słabo to trochę pasuje do nas. I tylko o to mi chodziło.
bo71rys pisze:A tak na serio, to mógłbyś mi coś doradzić w sprawie liquid'u ? Z tego co tu czytam, wytwarzasz niezłe mixy, więc może jakaś wskazówka?
Nie spodoba Ci się moja wskazówka...
Ja najpierw sobie wymyślam jakąś serię liquidów. Wybieram jakąś książkę lub film, nieco personifikuję smaki. Potem czytam o aromatach, o owocach, składnikach. Szukam ich właściwości fizyko-chemicznych, głównie temperatur rozkładu. Porównuję z temperaturami aromatów spożywczych, temperaturami pieczenia ciast. Czytam też o zapachach i składnikach perfum, analizuję co tam w nich jest i dlaczego najpierw czuć drzewo sandałowe a potem jaśmin...na przykład. A potem robię bazę. Bazę, czyli coś co dopiero da właściwy liquid. A ta baza to właśnie mieszanka gliceryny i glikolu z tymi składnikami które mają jakby określać całą serię, które gdzieś tam będą się przewijać, towarzyszyć właściwym już smakom, ostatecznym.
Może poczytaj trochę o tym co pisuję w swoich tematach...np. o bazie Salar de Uyuni...
viewtopic.php?f=38&t=4122&p=48584&hilit=Salar#p48584
-
- Płeć:
Re: Własne pomysły i produkcje liquidowe.
Ok.
"Zacier" może nie jest dobrym określeniem, ale także jak "ZACIER" jest "pędzony" w domowych warunkach.
Tylko tylko, że dziś nie ma potrzeby na ukrywanie się z tym, jak za komuny
A tak na serio, to mógłbyś mi coś doradzić w sprawie liquid'u ? Z tego co tu czytam, wytwarzasz niezłe mixy, więc może jakaś wskazówka?
I chyba też przebywasz w UK, to może cokolwiek słyszałeś o tej firmie?
Dziękuję i przepraszam, jeśli kogoś uraziłem.
P.S. Kurcze, co bym ostatnio nie napisał, to tylko "zjebki"
P.S.2. Dzięki za radę z tym Zeusem, nabyłem wreszcie "jakiś sensowny parownik"
PEACE
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
"Zacier" może nie jest dobrym określeniem, ale także jak "ZACIER" jest "pędzony" w domowych warunkach.
Tylko tylko, że dziś nie ma potrzeby na ukrywanie się z tym, jak za komuny
A tak na serio, to mógłbyś mi coś doradzić w sprawie liquid'u ? Z tego co tu czytam, wytwarzasz niezłe mixy, więc może jakaś wskazówka?
I chyba też przebywasz w UK, to może cokolwiek słyszałeś o tej firmie?
Dziękuję i przepraszam, jeśli kogoś uraziłem.
P.S. Kurcze, co bym ostatnio nie napisał, to tylko "zjebki"
P.S.2. Dzięki za radę z tym Zeusem, nabyłem wreszcie "jakiś sensowny parownik"
PEACE
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
bo71rys pisze:I ja się podłączę do pytania o "zacier".
O ile jeszcze w treści posta konotacje z jakimś "pędzeniem" nie muszą aż tak razić, to w tytule już tak. Nie jestem pewny czy nasze własne, domowe wyroby, musza się kojarzyć z bimbrownictwem.Przy czym nie odnoszę się tu do samego bimbrownictwa które samo w sobie jest sztuką ponoć wielce pożądaną. Sadzę jednak że waperów stać na kreatywność i niekoniecznie muszą nazwy i sformułowania komuś podkradać. Prawda?
-
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
Witam
I ja się podłączę do pytania o "zacier".
Zamówiłem już po litrze gliceryny i glikolu, a także takiego gotowca: https://www.emmavapes.co.uk/product-page/red-astaire
Pytanko brzmi: ile VG a ile PG dodać do bazy (zależy mi w większości na smaku, chociaż chmurką nie pogardzę) i ile kropelek, tzn. % tego specyfiku, żeby było "miło" dla podniebienia?
Będę to robił pierwszy raz, więc nie chcę od razu wylewać
Chmurzę sporo (około 100 ml na tydzień) i dlatego będę mieszał w buteleczkach po 100 ml.
Mieszkam w Londynie i tu się zaopatruję, dlatego zakupy robię z: http://www.emmavapes.co.uk
Do tej pory mieszałem: Banana Milkshake z Czarną Porzeczką i odrobiną Mięty...
Było nieźle i bardzo mi smakowało, ale nadszedł czas na zmiany
Dodam, że obecny parownik to Geekvape Creed RTA, bo Zeus Dual RTA do SMAKU się nie sprawdził
P.S. I najważniejsze: ile to się musi "odleżeć" ?
Z góry dziękuję za cenne wskazówki *wino*
I ja się podłączę do pytania o "zacier".
Zamówiłem już po litrze gliceryny i glikolu, a także takiego gotowca: https://www.emmavapes.co.uk/product-page/red-astaire
Pytanko brzmi: ile VG a ile PG dodać do bazy (zależy mi w większości na smaku, chociaż chmurką nie pogardzę) i ile kropelek, tzn. % tego specyfiku, żeby było "miło" dla podniebienia?
Będę to robił pierwszy raz, więc nie chcę od razu wylewać
Chmurzę sporo (około 100 ml na tydzień) i dlatego będę mieszał w buteleczkach po 100 ml.
Mieszkam w Londynie i tu się zaopatruję, dlatego zakupy robię z: http://www.emmavapes.co.uk
Do tej pory mieszałem: Banana Milkshake z Czarną Porzeczką i odrobiną Mięty...
Było nieźle i bardzo mi smakowało, ale nadszedł czas na zmiany
Dodam, że obecny parownik to Geekvape Creed RTA, bo Zeus Dual RTA do SMAKU się nie sprawdził
P.S. I najważniejsze: ile to się musi "odleżeć" ?
Z góry dziękuję za cenne wskazówki *wino*
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: śr sie 01, 2018 6:27 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 10 razy
- Płeć:
Własne pomysły i produkcje liquidowe.
No to już ci mowie. Zamówiłem: poziomke, arbuz, wanilia, tabaco wanilia, sex on The Beach, kawa
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Claude [Bot] i 7 gości