Słuchawki zamknięte, jakieś ciekawe?

Tematy luźne, swobodne, nie do końca poważne
Awatar użytkownika
Robson
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 4727
Podziękował: 198 razy
Otrzymał podzięk.: 132 razy

Słuchawki zamknięte

Postautor: Robson » 30 lis 2022, 15:03:03

AKG K271 MKII 55 Ohm.
Beyerdynamic DT 770 Pro 32, 80 lub 250 Ohm.

Wszystko zależy głównie od toru audio na jakim będziesz prowadził odsłuch - jeżeli będzie to proste rozwiązanie w stylu laptop/PC/telefon czy jakiaś budżetowa lub średniej klasy "empetrójka" - to w zupełności wystarczą Ci 32-omowe DT 770 Pro lub AKG K271 MKII.
Jeżeli natomiast w Twoim torze audio masz jakieś lepszej klasy interfejsy audio, przedwzmacniacze, wzmacniacze słuchawkowe itd., to polecam jak najbardziej DT 770 Pro 80 i 250 Ohm. Przestrzegam przed zakupem o wiele tańszych i łudząco podobnych do DT 770 Pro - Behringer BH 770 - one nadają się tylko do podłączenia bezpośrednio do sieci trakcyjnej PKP i utylizacji. :lol:
Ogólnie temat audio to temat morze, a w zasadzie ocean, dodatkowo dość często owiany mitami w stylu "audiovoodoo", że np kable USB "grają". ;)
Kieruj się własnymi uszami i rozsądkiem, bo łatwo popaść tu w nałóg dążenia do ideału (podobnie zresztą jak przy naszym wapowaniu - szukanie najlepszego parownika, zasilania itd. ;)), gdzie na końcu okazuje się, że masz sprzęt za kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy złotych a "ślepy", testowy odsłuch na sprzęcie na 1000 PLN wprawia Cię w osłupienie (coś o tym wiem). ;)
Warto tu dodatkowo odwiedzić jakiś salon odsłuchowy, wziąć swoje "źródło dźwięku" (o ile jest taka możliwość oczywiście), dodać do tego ulubione utwory i samemu odsłuchać.
Mój obecny tor - PC -> DAC na kostkach CM6631A i ESS ES9023 -> wzmacniacz słuchawkowy DIY The Wire SE-SE -> słuchawki: Sennheiser HD540 Reference II (zakładam je rzadko, tylko w celu, gdy chcę usłyszeć oddech pianisty ;) ) i Denon - DN-HP1000 - te zakładam dość często, bo słucham elektronicznej muzyki, także i rozrywkowej, i to tak rozrywkowej, że w tych Denonach i przy "The Wire" potrafi polecieć krew z uszu. ;)
Obrazek
Psychiczny fanatyk DNA & Arctic Fox oraz atomizerów Steam Crave (DTL).
Walić jednorazówki - to elektrośmieci!
DonE
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Punkty reputacji: 0

Postautor: DonE » 30 lis 2022, 13:50:30

Otwarte, półotwarte mają większą scenę, więc i możliwości, AKG czy Sennheiser, z zamkniętych popatrz Beyerdynamic DT150, Beyerdynamic DT 770 PRO 80 Ohm Limited Edition, w promocji na dzień dzisiejszy. To tylko sugestia.

K45
Awatar użytkownika
BloodCat
Donator
Donator
Punkty reputacji: 515
Otrzymał podzięk.: 28 razy

Postautor: BloodCat » 30 lis 2022, 12:18:24

Hej, w wątku z melomanami Was dużo, postanowiłem więc zapytać śmiało.

Możecie polecić jakieś ciekawe słuchawki do muzy?
Najlepiej zamknięte, na kablu.
Zależy mi na dużej przestrzeni i szczegółach.
Do solówek fortepianowych i lekkiej muzyki.

Teraz do tych typów mam AKG K240 II. Jednak otwarta konstrukcja tychże nie nadaje się na nocne słuchanie, bo jednak trochę słychać pinkanie(?).

Budżet około 500 zł, w tym biorę pod uwagę używane.

Dzięki.

k87
"Jestem odpowiedzialny za to, co napisałem - nie za to, co zrozumiałeś."

Wróć do „OFF Topic”