Mnie to wszystko śmierdzi krzywizną banana i to, że bigos do jedzenia się nie nadaje, bo gnije. Czyli socjalizm pełną gębą. Podobnie jak z zakazem handlu w niedzielę. U mnie na miasteczko-wsi jest sklepik byłego milicjanta, jeszcze nigdy w niedzielę nie widziałem sprzedającej tam właścicielki, ale sklep od zawsze w niedzielę jest czynny. Oprócz tego, za niewielkim przepierzeniem na zewnątrz, za rogiem tego sklepu widzę tam zawsze panów z malinowymi nosami, delektujących się różnymi trunkami, ale odbiegłem od tematu. Nie bardzo rozumiem, po co takie regulacje w ogóle wprowadzać, ja jak chcę, mogę ściemniać cały tydzień i nie wychodzić z domu, a pracuję w największej branżowej firmie w Polsce, ale nikt za mnie nie zrobi tej roboty, którą i tak wcześniej, czy później muszę odwalić. BTW, jakbyśmy naszą firmę zakmnęli w piątek, to w sobotę byśmy się zaje....
eD
Wolne piątki, czyli krótszy tydzień pracy
- Nikotynos
- Patron
- Punkty reputacji: 5390
- Podziękował: 1321 razy
- Otrzymał podzięk.: 729 razy
No można by tak po 10-12 godzin dziennie za wolny piątek, tylko ucierpią na tym dzieci, ich nauka, rozrywka, bardziej wyrąbani rodzice w tygodniu, wkurw, atmosfera wyczerpania itd. A gdzie załatwianie codziennych spraw i problemów (nie wszystkie do piątku zaczekają). 3 zmiany oznaczają nocki, a na nocki mało kto chce i może chodzić. To będzie powodować kolejne spięcia. I tak w polskich realiach pracownik jest wyciskany do granic możliwości (pomijam tu spokojne pracki w corpo), a co dopiero po skurczeniu tego czasu do 4 dni.
- Tomba
- Patron
- Punkty reputacji: 9395
- Podziękował: 649 razy
- Otrzymał podzięk.: 994 razy
Po trzech dniach wolnego to niektórzy nie będą potrafili się podpisać. A ilu kierowców zatrzymanych w poniedziek na kacu.

................. Od 21.05.2009 zero analogów......................................

- Rambo 2
- Donator
- Punkty reputacji: 672
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podzięk.: 48 razy
Przecież na wszystko nas stać.
Obniżona produkcja, obniżone usługi, obniżona służba zdrowia.
Czy stać jakąkolwiek firmę na pracownika, gdy jego produktywność zmaleje o 1/8? Chyba tylko państwową, bo im wszystko się opłaca. Szczególnie widać po upadających zakładach pracy.
Dla mnie pomysł jest absurdalny.

Obniżona produkcja, obniżone usługi, obniżona służba zdrowia.
Czy stać jakąkolwiek firmę na pracownika, gdy jego produktywność zmaleje o 1/8? Chyba tylko państwową, bo im wszystko się opłaca. Szczególnie widać po upadających zakładach pracy.
Dla mnie pomysł jest absurdalny.

Tylko MTL. 

- Goomowiec
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 622
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podzięk.: 58 razy
Wolne piątki oznaczają koniec owocowych czwartków. Odpada jak dla mnie. A tak bardziej serio - wolałbym przepracować 10 godzin dziennie, żeby mieć wolny piątek, niż obecny system pracy. Ilość godzin przepracowanych się zgadza, a jednak 3 dni wolnego to nie w kij pierdział.
You have violated the dress code of this vessel.
Failure to comply is punishable by death.
Failure to comply is punishable by death.
- edarek
- Moderator
- Punkty reputacji: 3480
- Podziękował: 471 razy
- Otrzymał podzięk.: 322 razy
Widzisz Tomaszu, zawsze wiązałem wszelkie 500+, trzynaste i siedemnaste emerytury i deputat węglowy ze wzrostem słupków wyborczych. Tutaj moja czujność jakoś została uśpiona. Dzięki za prysznic. 

You don't smoke? Do not vape!

Tak w przybliżeniu
Tak w przybliżeniu
- Tommy Black
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 29277
- Podziękował: 1060 razy
- Otrzymał podzięk.: 3695 razy
edarek pisze:Ciekaw jestem, jakie jest Wasze zdanie, czy w obecnej sytuacji gospodarczej stać nas na to?
Źle sformułowałeś pytanie. Powinno brzmieć:
Ciekaw jestem, jakie jest Wasze zdanie, czy w obecnej sytuacji wyborczej stać nas na to?

- Krytyk
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 3323
- Otrzymał podzięk.: 101 razy
Inflacja w górę. Social w górę. Stagnacja w wielu branżach. Problem z kredytami, na których stoją praktycznie wszystkie inwestycje. Lockdowny. Zakaz handlu w niedzielę. Teraz ten doskonały pomysł.

Poruszam się w oparach dymu.
- vitz
- Donator
- Punkty reputacji: 411
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podzięk.: 45 razy
Pewnie, że nie stać, jak na większość rzeczy zresztą. W przeszłości bywały problemy z jednym (1!) dodatkowym dniem wolnym w roku, ekonomiści bili na alarm, że to tragedia dla gospodarki. Teraz zaś takie pomysły. Ciekawe też kogo ta zmiana ma dotyczyć, budżetówki tylko raczej. Handel stanie na jeden dzień, kierowcy jeździć nie będą? Służba zdrowia? Teraz już ciężko się do lekarza dostać, także ten... Chyba, że to dla chętnych, bo u prywaciarza zostanie po staremu, moim zdaniem.
- edarek
- Moderator
- Punkty reputacji: 3480
- Podziękował: 471 razy
- Otrzymał podzięk.: 322 razy
Projekt ustawy skracającej tygodniowy wymiar etatu z 40 do 35 godzin trafił już do Sejmu. Skrócenie norm czasu pracy nie powoduje zmian w wysokości wynagrodzenia, co oznacza, że nie będzie ono niższe niż dotychczas otrzymywane. Projekt nie przewiduje także ograniczeń w sposobach organizacji czasu pracy w okresie rozliczeniowym i umożliwia prowadzenie systemu pracy w trzech ośmiogodzinnych zmianach.
Całość materiału tutaj:
https://strefabiznesu.pl/bedziemy-praco ... 3-16941215
Ciekaw jestem, jakie jest Wasze zdanie, czy w obecnej sytuacji gospodarczej stać nas na to?
Całość materiału tutaj:
https://strefabiznesu.pl/bedziemy-praco ... 3-16941215
Ciekaw jestem, jakie jest Wasze zdanie, czy w obecnej sytuacji gospodarczej stać nas na to?
You don't smoke? Do not vape!

Tak w przybliżeniu
Tak w przybliżeniu