12 kwietnia - Dzień Czekolady

Tematy luźne, swobodne, nie do końca poważne
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Postautor: basika » śr kwie 12, 2017 4:27 pm

18d2550e3cf0f1a8916b8eaa5f13d5c9dc3a9d24.jpeg


Już 1500 lat przed naszą erą mieszkańcy Ameryki Środkowej odkryli zalety kakaowca. Przyrządzali napój z roztartych ziaren kakao oraz odrobiny chili. Taką miksturę wzbogaconą o kukurydzę i miód spożywano na zimno lub na ciepło.
Pierwszym Europejczykiem, który skosztował ten wspaniały trunek był Krzysztof Kolumb, choć to nie on sprowadził kakao do Europy. Uczynił to kilkanaście lat później hiszpański konkwistador Herman Cortez. Okazało się, że kubek pożywnego kakao dawał energię żołnierzom na cały dzień! W 1528 roku przywiózł na stary ląd pierwsze ziarna i przybory niezbędne do przyrządzania czekolady.

Kilka słów o rodzajach czekolady
Czekolada mleczna (najpopularniejsza w Polsce) zawiera masło kakaowe, miazgę kakaową, mleko w proszku oraz cukier, a czekolada biała, najsłodsza z czekolad, to praktycznie tylko masło kakaowe plus cukier i mleko w proszku. Gorzka jest najmniej kaloryczna – w jednej kostce dostarcza 22 kcal, mleczna to już 32 kcal, a biała może mieć nawet 50 kcal.
Czekolada gorzka w zależności od gatunku może mieć od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Ta, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna, nie wszystkim od razu smakuje, ale gdy już się do niej przekonamy, nic nam gorzkiej tabliczki nie zastąpi. Ma same zalety: mało kalorii, korzystnie wpływa na serce. Spożywanie 7 gramów takiej gorzkiej czekolady dziennie skutecznie chroni układ krwionośny.

Zdrowie
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie, którzy przez dziewięć lat obserwowali stan zdrowia niemal 32 tys. szwedzkich kobiet w średnim i starszym wieku, doszli do wniosku, że spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao zmniejsza o jedną trzecią ryzyko niewydolności serca. Taką właśnie prawidłowość zauważono u pań, które zjadały jedną do dwóch porcji czekolady w tygodniu. Jak wiadomo, we wszystkim należy zachować umiar - nawet przedawkowanie witamin może być niekorzystne dla zdrowia.

Szczęście
Oficjalna nazwa kakaowca, z nasion którego wytwarza się kakao, główny składnik czekolady, brzmi Theobroma cacao. Pochodzi ona od greckich słów theos - bóg i broma -napój, tworzących razem frazę: napój bogów. Wraz z czekoladą dostarczamy organizmowi cynk i selen, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu, przyczyniając się do poprawienia nastroju. Jednocześnie zawarty w czekoladzie magnez reguluje sprawność komórek nerwowych. Nic więc dziwnego, że już niewielka porcja czekolady błyskawicznie wyciąga nas z dołka psychicznego i fizycznego osłabienia. Dodatkowo, brytyjski psychologowie zauważyli, że spośród wielu artykułów spożywczych tylko zapach czekolady tak skutecznie potrafi uspokoić.

Miłość
Czekoladę rozsławił kochanek wszechczasów – Casanova, a do jej miłośników należeli także królowa Maria Teresa, Wolter, Johann Wolfgang Goethe i Thomas Jefferson. Gorącą czekoladę wielokrotnie dostarczała również służba do królewskiego łoża Marysieńki, ukochanej Jana III Sobieskiego. Nie od dziś wiadomo, że jeden z najskuteczniejszych znanych afrodyzjaków, zawiera fenyloetyloaminę, neuroprzekaźnik zwany powszechnie „hormonem miłości”.
Może więc zatem z okazji obchodzonego 12 kwietnia Dnia Czekolady powinniśmy sobie życzyć po prostu… dużo czekolady?

http://www.claudia.pl/dzien-czekolady-c ... i-przepisy

Wróć do „OFF Topic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Claude [Bot] i 4 gości