Najprawdopodobniej i dziś ,jak zwykle, po przeczytaniu NYT,Gauardiana,Le Figaro,Kuriera Cmentarnego oraz Salonu Rozchmurzonych,udałbym się
tam gdzie nikt się mnie nie spodziewa,ale ...czarny kot przebiegł mi przez klawiaturę,mimo opuszczonego semafora.To dziwne ,bo nie mam kota.
Poszedłem do sąsiadki żeby jej o tym powiedzieć, zawsze jej mówię takie rzeczy,ona ma kalendarz i pokazała mi kartkę - Piątek 13 listopada!
No to wszystko jasne.
Przesądy towarzyszą ludziom od wieków. Najczęściej trudno określić ich pochodzenie i czas, w jakim powstały. Piątek 13. jest pechowy dla mieszkańców krajów anglosaskich, francuskojęzycznych i niemieckojęzycznych oraz w Polsce, Estonii, Skandynawii, Słowacji, Czechach, Bułgarii, Belgii i na Filipinach. We Włoszech pechowy jest piątek 17., zaś w Grecji, Rumunii i Hiszpanii trzynasty, lecz wtorek.
Trudno jednoznacznie stwierdzić, skąd wzięło się przekonanie o tym, że piątek 13-tego to dzień pechowy. Jedna z teorii mówi, że właśnie w piątek trzynastego aresztowano Templariuszy, oskarżonych przez króla o herezję. Inna z kolei głosi, że to trzynasta osoba na Wielkiej Wieczerzy zdradziła Chrystusa. Na domiar złego Jezus ukrzyżowany został w piątek...
Wiara w pechowość piątku 13. nie była niegdyś zjawiskiem powszechnym. Wzrost jej popularności nastąpił na początku XX wieku. Współcześnie paniczny strach przed tym dniem przekłada się na całkiem realne ekonomiczne straty. Ludzie, spodziewając się pecha, nie latają samolotami, nie zawierają umów i nie kupują chomików. Z drugiej strony można ten lęk przekuć na sukces - przykładem może być seria filmów o psychopatycznym mordercy Jasonie Voorheesie - “Piątek 13.”.Można nie kupić chomika. Jednak najgorsze, co może nam się w tym dniu wydarzyć to samosprawdzające się przepowiednie. Zamiast więc wypatrywać pecha przyjmijmy, że piątek 13. to bardzo szczęśliwy dzień. Taki jak dla naszego gryzonia salonowego!

Co między innymi zdarzyło się w piątek trzynastego?
13.08.1899 roku urodził się Alfred Hitchcock, jeden z najważniejszych twórców filmów grozy.
13.02.1970 roku ukazał się debiutancki album grupy Black Sabbath.
13.06.1986 roku urodziły się bliźniaczki Olsen.
13.09.1996 roku zginął legendarny raper 2Pac.
13.11.2009 roku NASA ogłosiła odkrycie wody na Księżycu.
13.01.2012 roku rozbił się luksusowy statek "Costa Concordia". Zginęły 32 osoby.
A co się wydarzy jeszcze?
13.04.2029 roku, zgodnie z zapowiedziami astronomów, blisko Ziemi przelecieć ma asteroida. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że obiekt uderzy w naszą planetę. Pamiętajcie więc aby zamknąć szczelnie okna i drzwi,będzie dużo kurzu,pyłu i latających chomików.