Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Dział przeznaczony na sprawy techniczne związane z e-papierosami
Awatar użytkownika
miblah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1493
Rejestracja: 24 wrz 2016, 20:47
Punkty reputacji: 18
Lokalizacja: Salon
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podzięk.: 999 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: miblah » 13 maja 2017, 11:18

Oprogramowanie i firmware zastępują z nawiązką to, dostarczane przez producentów.
Działa na modelach:

Joyetech:
    VTC Mini, VTC Dual, VTwo Mini, VTwo, AIO, Basic;
    Primo, Primo 2.0, Primo Mini;
    eGrip II / Light;
    Cuboid, Cuboid Mini, Cuboid 200;
Wismec:
    Presa TC75W, Presa TC100W;
    RX75, RX200, RX200S, RX300, RX2/3, RXmini, Predator;
Eleaf:
    iStick TC100W, iStick TC200W, iStick Power 80W;
    Pico 75W, Pico Mega, Pico Dual, Pico RDTA;
    Aster;
"Przebrandowanych":
    Vaporflash: Classic, Lite, Stout;
    Beyondvape Centurion;
    La Petite Box;
    Vapor Shark SwitchBox RX;

Program NFE Toolbox pozwala na wygodne wprowadzanie i modyfikowanie ustawień. Umożliwia stosowanie profili (ala DNA), krzywych rozładowywania, krzywych TFR, zmiany jasności wyświetlacza, czy przypisywania własnych akcji do kombinacji klików i przycisków.
Mnie najbardziej ucieszyły profile, które pozwalają zapamiętać ustawienia dla konkretnego atomizera oraz fakt, że zmiana atomizera automatycznie ów tryb przełącza - niby niewiele, a ile radości.
Wgrałem "toto" na swoje obie presy 75W i mam wrażenie, że tryby TC działają mi o wiele przyjemniej niż na oryginalnym firmware od Wismec.

Nie polecam, jeśli wystarcza Wam to, co macie, lub jeszcze wszystkiego nie ogarniacie. Ilość ustawień niewątpliwie przytłoczy nowicjuszy.

Zrzut z ekranu Presy 75W:
Obrazek
Ustawienia przykładowego profilu w NToolBox
Obrazek

Strona projektu: https://nfeteam.org/
Plik bin aktualnej wersji firmware: https://github.com/maelstrom2001/ArcticFox/releases
NToolBox - oprogramowanie do aktualizacji i edycji (niestety tylko na windowsa, co mnie akurat smuci): https://github.com/TBXin/NFirmwareEditor/releases

@
Awatar użytkownika
Haze
- masz Predatora, masz narzędzia pomiarowe... Nie porównałbyś oryginalnego FW do ArcticFox? ;) Czy to tylko moje wrażenie, że jest lepiej, czy chłopaki z sojuza dopieścili kody lepiej niż producent, a sam chip nie jest taki zły jak go malują?
*wino*
Obrazek

Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3157
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 8647
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2641 razy
Otrzymał podzięk.: 3802 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Haze » 13 maja 2017, 11:58

miblah pisze:Mnie najbardziej ucieszyły profile, które pozwalają zapamiętać ustawienia dla konkretnego atomizera oraz fakt, że zmiana atomizera automatycznie ów tryb przełącza - niby niewiele, a ile radości.

Rzeczywiście fajna sprawa.


miblah pisze:@Haze - masz Predatora, masz narzędzia pomiarowe...

Narzędzia mam ale Predatora już nie - miałem go tylko do zrobienia pomiarów/testu. Obecnie mam wprawdzie Primo 2.0 ale również na tych samych zasadach - właściciel musiałby się zgodzić na podmiankę firmwaru, a jak wiadomo zawsze jest to pewne ryzyko. Tym bardziej że, wracając do Predatora, trudno mu coś zarzucić jeśli chodzi o parametry elektryczne. Jedyne co to faktycznie regulacja TC - gdyby ją "wygładzili" to bym się mocno zdziwił.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15472
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 15459
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 6215 razy
Otrzymał podzięk.: 15962 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Tommy Black » 13 maja 2017, 13:00

Haze pisze:Obecnie mam wprawdzie Primo 2.0 ale również na tych samych zasadach - właściciel musiałby się zgodzić na podmiankę firmwaru, a jak wiadomo zawsze jest to pewne ryzyko.


Właściciel jest powszechnie znany z uwielbienia dla adrenaliny ale także skutecznego ograniczania ryzyka. To się w skrócie nazywa rozsądek. ;)
W tym wypadku, ograniczenie ryzyka będzie jeśli podmiany firmwaru dokona Haze a nie właściciel.
Czyń Waść co należy... :)

miblah pisze:Nie polecam, jeśli wystarcza Wam to, co macie, lub jeszcze wszystkiego nie ogarniacie. Ilość ustawień niewątpliwie przytłoczy nowicjuszy.


Dzięki miblah! *friends*

No i nareszcie coś co przytłoczy nowicjuszy. :lol:
Awatar użytkownika
miblah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1493
Rejestracja: 24 wrz 2016, 20:47
Punkty reputacji: 18
Lokalizacja: Salon
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podzięk.: 999 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: miblah » 13 maja 2017, 13:25

Podziękowania dla Ciebie Tomaszu za "twardą psychikę" oraz dla Ciebie Haze, z wyprzedzeniem, na zachętę do badań :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15472
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 15459
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 6215 razy
Otrzymał podzięk.: 15962 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Tommy Black » 13 maja 2017, 13:39

miblah pisze:Podziękowania dla Ciebie Tomaszu za "twardą psychikę" oraz dla Ciebie Haze, z wyprzedzeniem, na zachętę do badań :P


Ja to jestem maniakalnym wręcz entuzjastą wszelkich nowości. Wszystkiego muszę spróbować.Ja nawet Segwaya kiedyś kupiłem. Tylko 7 szwów. Mało przydatne
to urządzenie było... :-P

A teraz na szybko, odświeżyłem menu starego Cuboida...
2017.05.13 13.30.49.png


PS
Programik świetny. Wielkie dzięki raz jeszcze. A teraz trzeba stworzyć własne firmware.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miblah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1493
Rejestracja: 24 wrz 2016, 20:47
Punkty reputacji: 18
Lokalizacja: Salon
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podzięk.: 999 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: miblah » 13 maja 2017, 14:11

Tommy Black pisze:Ja to jestem maniakalnym wręcz entuzjastą wszelkich nowości. Wszystkiego muszę spróbować.Ja nawet Segwaya kiedyś kupiłem. Tylko 7 szwów. Mało przydatne to urządzenie było... :-P


Aż takim entuzjastą, to ja nie jestem :lol:

Tommy Black pisze:A teraz na szybko, odświeżyłem menu starego Cuboida...
PS
Programik świetny. [...]


Opisz wrażenia, po chwili użytkowania. Nie Segwaya - ArcticFoxa :D

PS. Doszukałem się również opcji, pozwalającej na wyeliminowanie, irytującego mnie szczególnie, wyrzucania z trybu TC na VW w przypadku skomplikowanych grzałek o niskiej rezystancji. Odznaczenie pola "Check TCR":
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15472
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 15459
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 6215 razy
Otrzymał podzięk.: 15962 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Tommy Black » 13 maja 2017, 15:03

miblah pisze:Opisz wrażenia, po chwili użytkowania. Nie Segwaya - ArcticFoxa


Nie, Segwaya nie opiszę, do lektury potrzeba naprawdę mocnych nerwów. No i musiałbym dołączyć zdjęcia. Pielęgniarek, a tych z powodów obyczajowych choćby, nie mogę... :-P

Na razie bawię się samym oprogramowaniem i sprzętem. Screeny z Wismeca RX 200S:

2017.05.13 14.43.59.png
2017.05.13 14.52.22.png
2017.05.13 14.52.36.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Mapeteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 04 gru 2016, 01:12
Punkty reputacji: 10
Lokalizacja: Peru
Otrzymał podzięk.: 72 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Mapeteusz » 14 maja 2017, 01:05

Oprogramowania tego używam już z 4 miesiące, najlepszym bajerem jest ustawienie opornosci grzalki do trzech zer po przecinku i podgląd rezystancji "na żywo".

Super funkcja - cooldown - daje na początek więcej mocy i obniża w czasie wapowania.

Profile do każdego parownika to bajka :) zmieniam Smoka na Ammit i nie muszę nic ponownie ustawiać bo po prostu przełącza profil z ustawieniami dla danego parownika.
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3157
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 8647
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2641 razy
Otrzymał podzięk.: 3802 razy
Płeć: Mężczyzna

Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Haze » 14 maja 2017, 01:21

Mapeteusz pisze:...najlepszym bajerem jest ustawienie opornosci grzalki do trzech zer po przecinku ...

Pełna zgoda: tysięczne części ohma to bajer :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Mapeteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 04 gru 2016, 01:12
Punkty reputacji: 10
Lokalizacja: Peru
Otrzymał podzięk.: 72 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Firmware ArcticFox i oprogramowanie NToolBox

Postautor: Mapeteusz » 14 maja 2017, 03:57

Haze pisze:
Mapeteusz pisze:...najlepszym bajerem jest ustawienie opornosci grzalki do trzech zer po przecinku ...

Pełna zgoda: tysięczne części ohma to bajer :lol:


Przy używaniu ss316 z kontrolą temperatury bardzo pożyteczny. W ustawieniach profilu można dokładnie skorygować oporność grzałki. Na oryginalnym oprogramowaniu loguje grzałke np. 0,6 ohm, grzałka może miec od 0,550 do 0,645 a to spory rozrzut. W arcticfox możesz zalogować grzałke bardzo dokładnie i w TC działa o wiele lepiej.

Używam tylko ss316, tą funkcje przetestowałem dokładnie.

Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość