Ładowanie akumulatorów w box'ie

Dział przeznaczony na sprawy techniczne związane z e-papierosami
adiif1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 20 lip 2019, 18:10
Punkty reputacji: 6
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podzięk.: 7 razy
Płeć: Mężczyzna

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: adiif1 » 11 sie 2019, 18:41

Witajcie ponownie! Przychodzę z zapytaniem...
Praktycznie wszędzie słyszy się informacje gdzie nie powinno ładować się akumulatorów w boxie ( brak balancera itp.) Tu nasuwa się pytanie, jak wygląda sprawa ładowania akumulatorów w boxach pokroju Vaporesso Luxe, Paranormal DNA250C (używam ładowarki 5V i 0.5A, tak że raczej nie będzie problemu z nadmiernym natężeniem)
Używam oryginalnych akumulatorów LG HG2.

Awatar użytkownika
mrkilusion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 16 mar 2019, 22:29
Punkty reputacji: 24
Lokalizacja:
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy
Płeć: Mężczyzna

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: mrkilusion » 11 sie 2019, 18:49

Ja używam Drag'a 2. Po coś to wejście micro USB siedzi w tym boxie, więc jakby nie patrzeć służy do ładowania. Ponoć gdzieś tam są pomiary i informacje odnośnie takiego ładowania, że batki tracą na "wartości", ale jak od początku je mam, tak ciągle trzymają moc jaką wytwarzały przy zakupie. Ładuję przez USB od komputera i malina jest. Kilka razy podłączałem go do ładowarki od telefonu i działa. Oczywiście bez chmurzenia kiedy się ładuje i nawet przy dotyku nie jest ciepły.

@edit;
Zapomniałem wspomnieć, że mam 2 batki od Samsunga.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2019, 18:50 przez mrkilusion, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Metall
Moderator
Moderator
Posty: 1487
Rejestracja: 27 lip 2019, 16:20
Punkty reputacji: 2852
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 1500 razy
Otrzymał podzięk.: 1152 razy
Płeć: Mężczyzna

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: Metall » 11 sie 2019, 18:50

Wg mnie sprawa jest jasna. Jeżeli producent daje taką możliwość, ale jej nie zaleca, to nie powinno się tego robić częściej niż tylko okazjonalnie, czyli w sytuacjach takich, kiedy naprawdę musimy na gwałt ładować aku w modzie, a inaczej po prostu nie możemy. Natomiast, jeżeli mod jest przystosowany przez producenta do ładowania w nim aku to można ładować, bo nie ma "fabrycznych" przeciwwskazań ku temu. Choć osobiście ja - z własnej przezorności - i tak bym tego nie robił. Bo po co dodatkowo gnębić fajny sprzęt ładowaniem w nim aku, skoro można go odciążyć (no chyba że Ci na sprzęcie nie zależy). A w miarę niezła ładowarka zewnętrzna to naprawdę nie jest duży wydatek, jak już idzie się w kierunku fajnego i dobrego sprzętu do wapowania. Poza tym wiadomo, jak kończy się przysłowiowe szkłem dupy ucieranie ;)
* * * * *
"Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego!"
adiif1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 20 lip 2019, 18:10
Punkty reputacji: 6
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podzięk.: 7 razy
Płeć: Mężczyzna

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: adiif1 » 11 sie 2019, 18:57

Metall pisze:Wg mnie sprawa jest jasna. Jeżeli producent daje taką możliwość, ale jej nie zaleca, to nie powinno się tego robić częściej niż tylko okazjonalnie, czyli w sytuacjach takich, kiedy naprawdę musimy na gwałt ładować aku w modzie, a inaczej po prostu nie możemy. Natomiast, jeżeli mod jest przystosowany przez producenta do ładowania w nim aku to można ładować, bo nie ma "fabrycznych" przeciwwskazań ku temu. Choć osobiście ja - z własnej przezorności - i tak bym tego nie robił. Bo po co dodatkowo gnębić fajny sprzęt ładowaniem w nim aku, skoro można go odciążyć (no chyba że Ci na sprzęcie nie zależy). A w miarę niezła ładowarka zewnętrzna to naprawdę nie jest duży wydatek, jak już idzie się w kierunku fajnego i dobrego sprzętu do wapowania. Poza tym wiadomo, jak kończy się przysłowiowe szkłem dupy ucieranie ;)


Ładowarkę posiadam LiitoKala 500, tylko czasem lenistwo wygra :D
Awatar użytkownika
Metall
Moderator
Moderator
Posty: 1487
Rejestracja: 27 lip 2019, 16:20
Punkty reputacji: 2852
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 1500 razy
Otrzymał podzięk.: 1152 razy
Płeć: Mężczyzna

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: Metall » 11 sie 2019, 19:27

mrkilusion pisze:Ja używam Drag'a 2. Po coś to wejście microusb siedzi w tym boxie więc jakby nie patrzeć służy do ładowania. Ponoć gdzieś tam są pomiary i informacje odnośnie takiego ładowania, że batki tracą na "wartości", ale jak od początku je mam, tak ciągle trzymają moc jaką wytwarzały przy zakupie. Ładuję przez usb od komputera i malina jest. Kilka razy podłączałem go do ładowarki od telefonu i działa. Oczywiście bez chmuerzenia kiedy się ładuje i nawet przy dotyku nie jest ciepły.

@edit;
Zapomniałem wspomnieć, że mam 2 batki od samsunga.

Port USB w większości modów służy głównie do aktualizacji oprogramowania, a ładowanie przez USB aku to dodatkowa opcja na czarną godzinę. Wniosek - moim zdaniem - jest prosty, skoro można za kilkanaście złotych naładować aku zewnętrzną ładowarką, to po co dodatkowo wysilać elektronikę w modzie. Być może jestem zbyt przewrażliwiony co do dbania o mój sprzęt, ale z tego powodu rzadko spotykają mnie różne niemiłe niespodzianki w materii posiadanej elektroniki (odpukać trzy razy w niemalowane drewno :D ).


adiif1 pisze:
Metall pisze:Wg mnie sprawa jest jasna. Jeżeli producent daje taką możliwość, ale jej nie zaleca, to nie powinno się tego robić częściej niż tylko okazjonalnie, czyli w sytuacjach takich, kiedy naprawdę musimy na gwałt ładować aku w modzie, a inaczej po prostu nie możemy. Natomiast, jeżeli mod jest przystosowany przez producenta do ładowania w nim aku to można ładować, bo nie ma "fabrycznych" przeciwwskazań ku temu. Choć osobiście ja - z własnej przezorności - i tak bym tego nie robił. Bo po co dodatkowo gnębić fajny sprzęt ładowaniem w nim aku, skoro można go odciążyć (no chyba że Ci na sprzęcie nie zależy). A w miarę niezła ładowarka zewnętrzna to naprawdę nie jest duży wydatek, jak już idzie się w kierunku fajnego i dobrego sprzętu do wapowania. Poza tym wiadomo, jak kończy się przysłowiowe szkłem dupy ucieranie ;)


Ładowarkę posiadam littokala 500, tylko czasem lenistwo wygra :D

Wiesz jak to jest z lenistwem, czasem wygra, a czasem kosztuje ;) Nie będę Ci mówił, jak masz postępować. Po prostu chciałeś zasięgnąć opinii, więc przedstawiłem swoją (a czy jest ona zgodna w 100% z twardymi faktami? Nie wiem). Ale wybór i tak należy do Ciebie.

PS
Są na tym Forum starsi stażem i mądrzejsi ode mnie o całe eony, poczekaj na ich opinię, a będziesz miał pewność na 1000% w kwestii ładowania aku w modzie przez USB.



Komunikat od 8A5HUD4: Edytuj posty zamiast pisać jeden pod drugim :smile:
* * * * *
"Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego!"
Awatar użytkownika
DooshPastesh
Moderator
Moderator
Posty: 1113
Rejestracja: 03 paź 2018, 10:59
Punkty reputacji: 2184
Lokalizacja: Gizycko
Podziękował: 354 razy
Otrzymał podzięk.: 840 razy
Płeć: nieokreślona

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: DooshPastesh » 11 sie 2019, 19:45

Funkcja ładowania jest dodatkiem do sytuacji awaryjnych. Większość producentów urządzeń zaleca ładować akumulatory w ładowarkach zewnętrznych, a ci co nie wspomnieli, widocznie zapomnieli. Jedynie mody z wbudowaną baterią są zgodne. Dlaczego? Dla własnego RWD. Boxy na wymienne baterie są używane przez dziesiątki tysięcy waperów którzy wkładają do urządzeń od znakomitych baterii po parówki z Chin. Kto będzie winny jak parówka z Chin wybuchnie w twarz? Producent, bo zezwolił na ładowanie. Mimo coraz lepszych modów jak Vaporesso czy DNA, firmy muszą mieć swoje stanowisko na wypadek wypadku. Więc lepiej powiedzieć że można ale lepiej nie. Vaporesso czy LostVape nie upilnują gimbusa który po taniości kupuje batki z zużytych pakietów laptopowych. Choć byś miał nie wiadomo jak dobre urządzenie a komuś spali się chata to na kogo spadnie cień?
Target Mini II + KFL'19
Aegis X + Peacemaker 25
Awatar użytkownika
Metall
Moderator
Moderator
Posty: 1487
Rejestracja: 27 lip 2019, 16:20
Punkty reputacji: 2852
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 1500 razy
Otrzymał podzięk.: 1152 razy
Płeć: Mężczyzna

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: Metall » 11 sie 2019, 20:03

KOMUNIKAT DO @
Awatar użytkownika
8A5HUD4
:
Dzięki za scalenie :) Umiem zacytować pojedynczego posta, ale nie umiem w jednej wiadomości cytować wielokrotnie kilku różnych, osobnych postów. Podobnie mam problem z "zapamiętaj mnie" podczas logowania. Zawsze to zaznaczam, a potem i tak muszę się znowu logować.
* * * * *
"Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego!"
Awatar użytkownika
Madzia
Moderator
Moderator
Posty: 2694
Rejestracja: 21 cze 2015, 19:49
Punkty reputacji: 3414
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 11829 razy
Otrzymał podzięk.: 2806 razy
Płeć: Kobieta

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: Madzia » 11 sie 2019, 20:22

@
Awatar użytkownika
Metall
jak piszesz odpowiedź, to na samym dole masz wszystkie poprzednie posty z ostatniej strony. Obok każdego z nich jest opcja "cytuj" ;)
Jeśli chodzi o "zapamiętaj mnie", to niestety jak zamkniesz przeglądarkę i wyczyszczą się ciasteczka, trzeba ponownie się zalogować.

@
Awatar użytkownika
adiif1
co do ładowania aku w boxie, to jestem tego samego zdania co @
Awatar użytkownika
DooshPastesh
i @
Awatar użytkownika
Metall
:smile:
Obrazek
Jeszcze będzie przepięknie...
Jupiter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 06 cze 2019, 22:00
Punkty reputacji: 63
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podzięk.: 103 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: Jupiter » 11 sie 2019, 20:25

A jeżeli chodzi o cytowanie selektywne, to zaznaczasz fragment tekstu i dajesz cytuj.
Podpisz petycję!

Obrazek http://chng.it/DNQykYmh Obrazek
Awatar użytkownika
DooshPastesh
Moderator
Moderator
Posty: 1113
Rejestracja: 03 paź 2018, 10:59
Punkty reputacji: 2184
Lokalizacja: Gizycko
Podziękował: 354 razy
Otrzymał podzięk.: 840 razy
Płeć: nieokreślona

Ładowanie akumulatorów w box'ie

Postautor: DooshPastesh » 11 sie 2019, 20:34

Podsumowując nasze posty, sam musisz podjąć decyzję czy ufasz swojemu urządzeniu i akumulatorom. Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Lepiej dmuchać na zimne. Ja nie ufam, nie ładuję. Czasem niestety, zdarza się.
Target Mini II + KFL'19
Aegis X + Peacemaker 25

Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość