Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

LilBe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2019, 09:18
Punkty reputacji: 10
Lokalizacja:
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: LilBe » 25 wrz 2019, 13:04

Mam taki problem: otóż zakupiłem bazę RBA od smoka z myślą kręcenia własnych grzałek. Oglądnąłem kilka filmów na YouTube, przeczytałem forum, uznałem, że to dla mnie :roll: . Po otrzymaniu RBA "ładnie" ścisnąłem grzałki w środku (które były już zamontowane), żeby ogrzewały się od środka na zewnątrz. Kołnierz nie ociera o grzałki (sprawdzone wizualnie, jak i słuchowo ;) ). Kiedy wkręciłem RBA z grzałkami na sticke (Soke Prince p25) zauważyłem, że grzałki same zaczęły dostawać napięcie. Same, bez użycia przycisku, rozgrzały się do czerwoności. Wykręciłem bazę, sprawdziłem oporność, która zgadza się z tym, co producent podał dla bazy. Wkręciłem znów i taka sytuacja się powtarza. Zwoje nie dotykają bazy jedynie nóżki w otworach (są wsadzone fabrycznie, wiec powinny być zamontowane dobrze, naprzemiennie), nóżki są obcięte nie dotykają grzałki po przeciwnej stronie. Kiedy wkręciłem tank znajomego (Smoke Prince TFV 12) z grzałką typu mesh i działał poprawnie.


Wracają do meritum, co mógłbym zrobić, aby to naprawić, co robie złe:? Niestety internet nie pomaga.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2019, 13:53 przez LilBe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14114
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 11219
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 5368 razy
Otrzymał podzięk.: 13831 razy
Płeć: nieokreślona

Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: Tommy Black » 25 wrz 2019, 13:11

@
Awatar użytkownika
LilBe


Jak widać masz spory zasób słownictwa i potrafisz określić dość obrazowo nurtujący Cię problem. Ale Twoja pisownia jest tak niechlujna, że po prostu nie da się tego czytać.
A skoro się nie da, to jak Ci mamy pomóc?
Zobacz jak wygląda teraz Twój post po poprawkach moderatora.Czy odpowiadałbyś na tak napisany post?
Jasne, każdy ma prawo do błędów I nie wytykamy nikomu dwóch, trzech błędów, nie zatrudniamy też żadnego grammar nazi. Ale, prosimy o elementarny szacunek dla czytających.
*friends*
The9Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 26 lip 2019, 18:36
Punkty reputacji: 37
Lokalizacja:
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podzięk.: 47 razy
Płeć: nieokreślona

Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: The9Green » 25 wrz 2019, 13:18

A na innym zasilaniu sprawdzałeś co się dzieję z parownikiem? W sumie nawet posiadając jakąś trefną bazę RBA nie powinno podać zasilania jedynie po nałożeniu parownika. Zrób swój własny setup i sprawdź parownik na innym zasilaniu.
LilBe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2019, 09:18
Punkty reputacji: 10
Lokalizacja:
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Re: Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: LilBe » 25 wrz 2019, 13:41

Sprawdziłem na GeekVape i faktycznie działa poprawnie, również podaje prawidłową wartość oporności-wykrywa RBA prawidłowo. Dopiero po użyciu przycisku "fire" grzałki rozgrzewały się do czerwoności. Jednak dalej nurtuje mnie pytanie, w jaki sposób to możliwe. Czy to wina moda, czy raczej bazy RBA?

Wracając do polskich znaków oraz literówek, rozumiem, że takie są zasady (patrz punkt 4) - na swoje usprawiedliwienie dodam, że pisze ze sprzętu firmowego, który nie posiada polskich znaków i nie ma opcji zainstalowania języka polskiego, ale już sobie z tym poradziłem.

"Czy odpowiadałbyś na tak napisany post?" - a i owszem, jeśli potrafiłbym pomóc, czemu nie miałbym tego zrobić?
Awatar użytkownika
Metall
Moderator
Moderator
Posty: 1214
Rejestracja: 27 lip 2019, 16:20
Punkty reputacji: 1438
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 1038 razy
Otrzymał podzięk.: 701 razy
Płeć: Mężczyzna

Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: Metall » 25 wrz 2019, 13:59

A nie masz wyrobionego przycisku fire w tym sticku? Żadna baza ani atomizer (z pewnymi wyjątkami) nie może samoczynnie podać sobie napięcia. Od tego jest przycisk fire w zasilaniu.
* * * * *
"Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego!"
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14114
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 11219
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 5368 razy
Otrzymał podzięk.: 13831 razy
Płeć: nieokreślona

Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: Tommy Black » 25 wrz 2019, 14:02

LilBe pisze:"Czy odpowiadałbyś na tak napisany post?" - a i owszem, jeśli potrafiłbym pomóc, czemu nie miałbym tego zrobić?


Nawet widząc 30 takich postów dziennie?
I nie o polskie znaki diakrytyczne najbardziej tu chodziło.
Dziękuję za wyjaśnienie jednak i na tym tę mniej merytoryczną część tematu zamknijmy.
The9Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 26 lip 2019, 18:36
Punkty reputacji: 37
Lokalizacja:
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podzięk.: 47 razy
Płeć: nieokreślona

Re: Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: The9Green » 25 wrz 2019, 14:09

Do tej pory na gotowych grzałkach było wszystko ok? Nigdy ten stick sam się nie 'odpalił'? Zrób swój setup na tej bazie. I od razu po wkręceniu baza dostaje napięcie czy dopiero po chwili jak dotykasz stick'a?
LilBe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2019, 09:18
Punkty reputacji: 10
Lokalizacja:
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Re: Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: LilBe » 25 wrz 2019, 14:25

"A nie masz wyrobionego przycisku fire w tym sticku? Żadna baza ani atomizer (z pewnymi wyjątkami) nie może samoczynnie podać sobie napięcia. Od tego jest przycisk fire w zasilaniu." - Z moich obserwacji wynika, że przycisk działa prawidłowo. Dodam, że wykonałem nawet próbę przy wyłączonym sticku (5 razy kliknięcie przycisku "fire"), mimo to rozgrzały się do czerwoności. Po zamontowaniu fabrycznej, nowej grzałki Smoke problem znikł.

"Do tej pory na gotowych grzałkach było wszystko ok? Nigdy ten stick sam się nie 'odpalił'? Zrób swój setup na tej bazie. I od razu po wkręceniu baza dostaje napięcie czy dopiero po chwili jak dotykasz stick'a?" - Na gotowych grzałkach wszystko działało prawidłowo, nie zauważyłem, żeby sam się włączył. Grzałki rozgrzewają się od razu, jednak stick miałem cały czas w ręce. Sam stick jest stosunkowo nowy, ma 3 miesiące.
The9Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 26 lip 2019, 18:36
Punkty reputacji: 37
Lokalizacja:
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podzięk.: 47 razy
Płeć: nieokreślona

Problem z grzałkami w bazie RBA od Smoka

Postautor: The9Green » 25 wrz 2019, 15:18

Z tego co piszesz to jak tak coś nie tak z bazą, choć i tak zasilania nie powinien dostawać parownik skoro na innym zasilaniu jest ok, zrób swój setup i sprawdź jak będzie.

Wróć do „Problemy techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość