Palcem po mapie - Smaki Ameryki

Awatar użytkownika
matatiti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 946
Rejestracja: 10 cze 2015, 15:31
Punkty reputacji: 0
Lokalizacja: Ząbki
Podziękował: 1602 razy
Otrzymał podzięk.: 783 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Palcem po mapie - Smaki Ameryki

Postautor: matatiti » 15 lip 2015, 08:22

Przenosimy się tym razem do południowej Kalifornii, gdzie już z oddali wita nas zapach pieczonych ciastek w piekarniku.

Mama's Cookies od Adam Bomb

Obrazek

Nigdy nie byłem łasuchem, ani fanem domowych wypieków. Ciastka i słodycze mogłyby dla mnie w ogóle nie istnieć, ale nie w przypadku liquidów. Tu każda chmurka daje mi o wiele więcej radości, niż najlepszy domowy wypiek, a zwłaszcza jeśli do tego można wyłapać gdzieś w tle tytoniową nutę. Właśnie takim liquidem jest Mama's Cookies. Mocny i wyrazisty w smaku, gdzie motywem przewodnim jest aromat Graham Cracker, dopełniony dodatkiem tytoniowym. Mieszanka sprawia wrażenie ciężkiej w smaku i mi to akurat pasuje, ale wrażliwsze podniebienia, doszukujące się waniliowo-biszkoptowych delikatności, mogą poczuć się zawiedzione.
:budda:

Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 2695
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 5803
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2181 razy
Otrzymał podzięk.: 3147 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Palcem po mapie - Smaki Ameryki

Postautor: Haze » 07 kwie 2016, 08:04

Odkopuję bo coś cisza w wątku...

Mówiąc o smakach Ameryki obowiązkowo trzeba wspomnieć o Naturally-Extracted-Tobacco - ekipie z Cedar Rapids, zakręconej na punkcie ekstraktów tytoniowych. Ich produkty wręcz NIEBEZPIECZNIE zbliżają się do analogów, a sztandarowy według mnie smak to Choctaw Perique:

Obrazek

Czyli po prostu szorstki tytoń bez zbędnych ozdobników, może jedynie z lekką nutą słodyczy i wybrzmiewającą gdzieś w tle wędzonką. Wapując np. Guevarę od HoL cieszymy się bogactwem aromatów jak w cygarze albo fajce, w przypadku Choctawa cieszymy się BRAKIEM tych aromatów :D

Oferta firmy jest baaardzo szeroka, ale po spróbowaniu kilkudziesięciu smaków dzielę je na 3 grupy, w obrębie których różnice są kosmetyczne (dla moich kubków przynajmniej) oraz tzw. resztę:
a) Choctawopodobne (np. B-Crown, Bourbon-Seasoned, Cognac Infused, Raven - mimo intrygujących nazw to w 90% Choctaw),
b) Latakiowate (np. Smoked Latakia, Dark Fired, Balkan, Bombay) - oparte na ekstrakcie Latakii, czyli drastycznej "wędzonce" - posmak jaki daje mokre drewno, które zaczyna się rozpalać ale najpierw trochę dymi. Dla ortodoksów.
c) "Majerankowe" :mrgreen: (np. Spec-Op3, SHARP, H+ Yellow Mane) - nazwę wziąłem od zapachu chmury, który przypomina mojej żonie maść majerankową :D Mi z kolei kojarzy się z pastą BHP do mycia :mrgreen: A najciekawsze jest to, że jakoś specjalnie to nie przeszkadza. Bo ten "intrygujący" posmak dość szybko wybrzmiewa, a potem pozostaje solidna podstawa oparta na grupie a),
d) Reszta, czyli smaki niezwiązane z tytoniem - trzeba tu uważać bo można trafić np. na genialne owocówki typu RedWhite&Blueberry, ale również na przesłodzoną, "syropową" i ulepkowatą Enigmę.
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12418
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 8140
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 4149 razy
Otrzymał podzięk.: 12080 razy
Płeć: nieokreślona

Re: Palcem po mapie - Smaki Ameryki

Postautor: Tommy Black » 07 kwie 2016, 08:12

Adam, a próbowałeś tego z ich stajni: E=mc2 ?
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 2695
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 5803
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2181 razy
Otrzymał podzięk.: 3147 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Palcem po mapie - Smaki Ameryki

Postautor: Haze » 07 kwie 2016, 08:17

Tommy Black pisze:Adam, a próbowałeś tego z ich stajni: E=mc2 ?

Tak, grupa b) :mrgreen: (plus trochę cukru/miodu).
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12418
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 8140
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 4149 razy
Otrzymał podzięk.: 12080 razy
Płeć: nieokreślona

Re: Palcem po mapie - Smaki Ameryki

Postautor: Tommy Black » 07 kwie 2016, 08:42

Haze pisze:Tak, grupa b) (plus trochę cukru/miodu).


No to będę musiał kiedyś jednak spróbować,choć w żadnym wypadku nie jest mi blisko do żadnej nawet formy ortodoksji... :)
Natomiast bardzo ciekawy był sposób fermentacji tytoniu stosowany przez plemiona Choctaw i Chickasaw ,z którego to zapewne natchnienie przynajmniej,a może i filozofię czerpie firma Naturally-Extracted-Tobacco.Indianie z tych plemion tytoń poddawali fermentacji w wydrążonych pniach drzew rosnących w dzisiejszej Luizjanie.

Wróć do „Liquidy firmowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość