Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Salonowa sofa firmy MA
Awatar użytkownika
Broda
Patronauta
Patronauta
Posty: 208
Rejestracja: pt sty 29, 2021 10:31 am
Lokalizacja:
Podziękował: 105 razy
Otrzymał podzięk.: 203 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Broda » pn paź 18, 2021 11:07 pm

@
Awatar użytkownika
Alchemik
dziękuję za wyjaśnienia[emoji6].

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1206
Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 842 razy
Otrzymał podzięk.: 1597 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Alchemik » pn paź 18, 2021 10:59 pm

Wszystko jedno. Możesz dodawać razem z aromatami lub od razu przygotować sobie bazę z tym dodatkiem.
:crystball: Kto szuka, ten znajdzie... :crystball:
Awatar użytkownika
Broda
Patronauta
Patronauta
Posty: 208
Rejestracja: pt sty 29, 2021 10:31 am
Lokalizacja:
Podziękował: 105 razy
Otrzymał podzięk.: 203 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Broda » pn paź 18, 2021 10:52 pm

@
Awatar użytkownika
Alchemik
dzięki za info, poczekam. Zaspoileruj tylko proszę kiedy dodawać - jak mieszamy składniki, czy tu jakaś większą filozofia jest?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1206
Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 842 razy
Otrzymał podzięk.: 1597 razy
Płeć: Mężczyzna

Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Alchemik » pn paź 18, 2021 10:51 pm

Pozwól że pełna odpowiedź na Twoje pytanie pojawi się w nowym temacie (blogu) "Think and vape... czyli chmurzenie z punktu widzenia chemika".

W największym skrócie, to wszystko sprowadza się do zmniejszenia lepkości układu w celu przyspieszenia dyfuzji cząstek aromatu. O ile? To zależy od rodzaju zastosowanych aromatów, proporcji PG/VG oraz temperatury.
Jest to jednak tylko efekt uboczny działania tego specyfiku, gdyż (jak sama nazwa wskazuje) najważniejszym jego zadaniem jest ułatwienie i przyspieszenie homogenizacji układu niejednorodnego (mętnego, rozwarstwionego,...).
:crystball: Kto szuka, ten znajdzie... :crystball:
Awatar użytkownika
Broda
Patronauta
Patronauta
Posty: 208
Rejestracja: pt sty 29, 2021 10:31 am
Lokalizacja:
Podziękował: 105 razy
Otrzymał podzięk.: 203 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Broda » pn paź 18, 2021 10:23 pm

@
Awatar użytkownika
Alchemik
to podłącze pod serię pytań - jak działa Homoliq? O ile skraca proces przegryzania. Pierwszy raz widzę cosik takiego[emoji6].





Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1206
Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 842 razy
Otrzymał podzięk.: 1597 razy
Płeć: Mężczyzna

Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Alchemik » pn paź 18, 2021 10:17 pm

Obydwa wymienione przez Ciebie produkty są dość zbliżone smakowo, gdyż oparte są na tym samym aromacie słodkiej konfituty różanej. Różnicę zauważysz w tle, gdyż w przypadku "Ciasta różanego" będzie to ciepły, aromatyczny biszkopt, a w kompozycji "Donut" pojawiają się jeszcze nuty wanilii oraz mleka.

Jeżeli szukasz ciekawych aromatów deserowych, to polecam Twojej uwadze nowe kompozycje "Bilbo" oraz "Frodo". Lada moment pojawi się również "Gandalf" stanowiący kontynuację powyższej serii, a zbliżony w stylu i charakterze do doskonale przez Was przyjętego "Gnoma".

Oczywiście wszystkie z wymienionych produktów to aromaty spożywcze.
:crystball: Kto szuka, ten znajdzie... :crystball:
Awatar użytkownika
S.Z.arak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: śr maja 20, 2020 7:35 pm
Lokalizacja: Skoczów
Podziękował: 979 razy
Otrzymał podzięk.: 767 razy
Płeć: Mężczyzna

Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: S.Z.arak » pn paź 18, 2021 9:01 pm

OK, rozumiem. :ok:
Cieszę się, że jest światełko w tunelu na taki aromat. Oby nie okazało się to nadjeżdżającym pociągiem. ;-)
A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak bardzo i czym różni się Ciasto Różane od Pączka z nadzieniem różanym? Niestety informacji na temat tych aromatów jest bardzo mało, a wydają się być podobne.

eD
"Wszystko można co nie można, byle z cicha i z ostrożna"
"Jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można"
Awatar użytkownika
Alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1206
Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 842 razy
Otrzymał podzięk.: 1597 razy
Płeć: Mężczyzna

Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Alchemik » pn paź 18, 2021 8:39 pm

Bardzo mi przykro, lecz ze względów technicznych musiałem usunąć próbki z naszej oferty. Wszystkie produkty są wytwarzane na zamówienie i każda próbka musiała być komponowana z wykorzystaniem mikropipet z dokładnością do 0,01 ml, co jest bardzo pracochłonne i przy obecnym poziomie zleceń niemożliwe do realizacji.

Co do zaproponowanego przez Ciebie aromatu, to problematycznym jest uzyskanie aromatu pędów sosny (o który molestował mnie przez lata nasz salonowy Kangur). Postaram się w wolnej chwili przemyśleć temat...
:crystball: Kto szuka, ten znajdzie... :crystball:
Awatar użytkownika
S.Z.arak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: śr maja 20, 2020 7:35 pm
Lokalizacja: Skoczów
Podziękował: 979 razy
Otrzymał podzięk.: 767 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: S.Z.arak » pn paź 18, 2021 8:07 pm

Mam pytanie drogi @
Awatar użytkownika
Alchemik
Arturo. Czy jest możliwość zamówienia kilku probek u Ciebie, czy trzeba całe buteleczki. Naszła mnie chrapka na kilka Twoich eliksirów. Mam już sporo aromatów, które mi zalegają. Chciałbym uniknąć ponownie niepotrzebnego marnotrawstwa. Niestety w sklepie u Ciebie nie widzę takiej opcji jak 2 ml próbki.

I teraz nasunęło mi się pytanie drugie. Popijam sobie piwo z własnej manufaktury. Jest to żytnia IPA z pędami sosny. I tak się zastanawiam czy jest możliwość wyprodukowania aromatu o podobnym profilu smakowym. Cytrusy z wytrawnym finiszem, pochodzącym od pędów sosnowych lub jakiegoś igliwia. Coś w ten deseń. Tak mnie jakoś natknęło.
"Wszystko można co nie można, byle z cicha i z ostrożna"
"Jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można"
Wujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: sob sie 08, 2020 2:49 pm
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podzięk.: 95 razy
Płeć: Mężczyzna

Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA

Postautor: Wujek » wt wrz 28, 2021 8:58 am

Dzięki. Wpisywałem na stronie producenta i nic nie wyskakiwało, a tematu nie rolowałem.

MD

Wróć do „MaiArt w Salonie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości