Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
-
- Patronauta
- Posty: 208
- Rejestracja: pt sty 29, 2021 10:31 am
- Lokalizacja:
- Podziękował: 105 razy
- Otrzymał podzięk.: 203 razy
- Płeć:
Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
@ Alchemik dziękuję za wyjaśnienia[emoji6].
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
- Posty: 1206
- Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 842 razy
- Otrzymał podzięk.: 1597 razy
- Płeć:
Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
Wszystko jedno. Możesz dodawać razem z aromatami lub od razu przygotować sobie bazę z tym dodatkiem.
Kto szuka, ten znajdzie...
-
- Patronauta
- Posty: 208
- Rejestracja: pt sty 29, 2021 10:31 am
- Lokalizacja:
- Podziękował: 105 razy
- Otrzymał podzięk.: 203 razy
- Płeć:
Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
@ Alchemik dzięki za info, poczekam. Zaspoileruj tylko proszę kiedy dodawać - jak mieszamy składniki, czy tu jakaś większą filozofia jest?
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
- Posty: 1206
- Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 842 razy
- Otrzymał podzięk.: 1597 razy
- Płeć:
Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
Pozwól że pełna odpowiedź na Twoje pytanie pojawi się w nowym temacie (blogu) "Think and vape... czyli chmurzenie z punktu widzenia chemika".
W największym skrócie, to wszystko sprowadza się do zmniejszenia lepkości układu w celu przyspieszenia dyfuzji cząstek aromatu. O ile? To zależy od rodzaju zastosowanych aromatów, proporcji PG/VG oraz temperatury.
Jest to jednak tylko efekt uboczny działania tego specyfiku, gdyż (jak sama nazwa wskazuje) najważniejszym jego zadaniem jest ułatwienie i przyspieszenie homogenizacji układu niejednorodnego (mętnego, rozwarstwionego,...).
W największym skrócie, to wszystko sprowadza się do zmniejszenia lepkości układu w celu przyspieszenia dyfuzji cząstek aromatu. O ile? To zależy od rodzaju zastosowanych aromatów, proporcji PG/VG oraz temperatury.
Jest to jednak tylko efekt uboczny działania tego specyfiku, gdyż (jak sama nazwa wskazuje) najważniejszym jego zadaniem jest ułatwienie i przyspieszenie homogenizacji układu niejednorodnego (mętnego, rozwarstwionego,...).
Kto szuka, ten znajdzie...
-
- Patronauta
- Posty: 208
- Rejestracja: pt sty 29, 2021 10:31 am
- Lokalizacja:
- Podziękował: 105 razy
- Otrzymał podzięk.: 203 razy
- Płeć:
Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
@ Alchemik to podłącze pod serię pytań - jak działa Homoliq? O ile skraca proces przegryzania. Pierwszy raz widzę cosik takiego[emoji6].
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
- Posty: 1206
- Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 842 razy
- Otrzymał podzięk.: 1597 razy
- Płeć:
Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
Obydwa wymienione przez Ciebie produkty są dość zbliżone smakowo, gdyż oparte są na tym samym aromacie słodkiej konfituty różanej. Różnicę zauważysz w tle, gdyż w przypadku "Ciasta różanego" będzie to ciepły, aromatyczny biszkopt, a w kompozycji "Donut" pojawiają się jeszcze nuty wanilii oraz mleka.
Jeżeli szukasz ciekawych aromatów deserowych, to polecam Twojej uwadze nowe kompozycje "Bilbo" oraz "Frodo". Lada moment pojawi się również "Gandalf" stanowiący kontynuację powyższej serii, a zbliżony w stylu i charakterze do doskonale przez Was przyjętego "Gnoma".
Oczywiście wszystkie z wymienionych produktów to aromaty spożywcze.
Jeżeli szukasz ciekawych aromatów deserowych, to polecam Twojej uwadze nowe kompozycje "Bilbo" oraz "Frodo". Lada moment pojawi się również "Gandalf" stanowiący kontynuację powyższej serii, a zbliżony w stylu i charakterze do doskonale przez Was przyjętego "Gnoma".
Oczywiście wszystkie z wymienionych produktów to aromaty spożywcze.
Kto szuka, ten znajdzie...
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: śr maja 20, 2020 7:35 pm
- Lokalizacja: Skoczów
- Podziękował: 979 razy
- Otrzymał podzięk.: 767 razy
- Płeć:
Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
OK, rozumiem.
Cieszę się, że jest światełko w tunelu na taki aromat. Oby nie okazało się to nadjeżdżającym pociągiem.
A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak bardzo i czym różni się Ciasto Różane od Pączka z nadzieniem różanym? Niestety informacji na temat tych aromatów jest bardzo mało, a wydają się być podobne.
eD
Cieszę się, że jest światełko w tunelu na taki aromat. Oby nie okazało się to nadjeżdżającym pociągiem.
A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak bardzo i czym różni się Ciasto Różane od Pączka z nadzieniem różanym? Niestety informacji na temat tych aromatów jest bardzo mało, a wydają się być podobne.
eD
"Wszystko można co nie można, byle z cicha i z ostrożna"
"Jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można"
"Jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można"
-
- Użytkownik
- Posty: 1206
- Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 842 razy
- Otrzymał podzięk.: 1597 razy
- Płeć:
Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
Bardzo mi przykro, lecz ze względów technicznych musiałem usunąć próbki z naszej oferty. Wszystkie produkty są wytwarzane na zamówienie i każda próbka musiała być komponowana z wykorzystaniem mikropipet z dokładnością do 0,01 ml, co jest bardzo pracochłonne i przy obecnym poziomie zleceń niemożliwe do realizacji.
Co do zaproponowanego przez Ciebie aromatu, to problematycznym jest uzyskanie aromatu pędów sosny (o który molestował mnie przez lata nasz salonowy Kangur). Postaram się w wolnej chwili przemyśleć temat...
Co do zaproponowanego przez Ciebie aromatu, to problematycznym jest uzyskanie aromatu pędów sosny (o który molestował mnie przez lata nasz salonowy Kangur). Postaram się w wolnej chwili przemyśleć temat...
Kto szuka, ten znajdzie...
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: śr maja 20, 2020 7:35 pm
- Lokalizacja: Skoczów
- Podziękował: 979 razy
- Otrzymał podzięk.: 767 razy
- Płeć:
Re: Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
Mam pytanie drogi @ Alchemik Arturo. Czy jest możliwość zamówienia kilku probek u Ciebie, czy trzeba całe buteleczki. Naszła mnie chrapka na kilka Twoich eliksirów. Mam już sporo aromatów, które mi zalegają. Chciałbym uniknąć ponownie niepotrzebnego marnotrawstwa. Niestety w sklepie u Ciebie nie widzę takiej opcji jak 2 ml próbki.
I teraz nasunęło mi się pytanie drugie. Popijam sobie piwo z własnej manufaktury. Jest to żytnia IPA z pędami sosny. I tak się zastanawiam czy jest możliwość wyprodukowania aromatu o podobnym profilu smakowym. Cytrusy z wytrawnym finiszem, pochodzącym od pędów sosnowych lub jakiegoś igliwia. Coś w ten deseń. Tak mnie jakoś natknęło.
I teraz nasunęło mi się pytanie drugie. Popijam sobie piwo z własnej manufaktury. Jest to żytnia IPA z pędami sosny. I tak się zastanawiam czy jest możliwość wyprodukowania aromatu o podobnym profilu smakowym. Cytrusy z wytrawnym finiszem, pochodzącym od pędów sosnowych lub jakiegoś igliwia. Coś w ten deseń. Tak mnie jakoś natknęło.
"Wszystko można co nie można, byle z cicha i z ostrożna"
"Jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można"
"Jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można"
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: sob sie 08, 2020 2:49 pm
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podzięk.: 95 razy
- Płeć:
Dyskusja ogólna na temat aromatów spożywczych MA
Dzięki. Wpisywałem na stronie producenta i nic nie wyskakiwało, a tematu nie rolowałem.
MD
MD
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości