Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: pn maja 24, 2021 12:31 pm
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 4 razy
- Płeć:
-
- Patronauta
- Posty: 5830
- Rejestracja: wt maja 21, 2019 1:29 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5236 razy
- Otrzymał podzięk.: 7081 razy
- Płeć:
Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Gotane pisze: Moc to 70 W, czyli najniższa zalecana na grzałce.
Te zalecenia to są też o kant dupy. Ustaw sobie 50 W i zobacz jak smakuje na niższej mocy. Zawsze możesz trochę podnieść, ale ja na grzałkach 0,15 nie daję więcej niż w 50 W.
Poza tym, Koledzy mają rację co do lepkości i to bezwarunkowo zrealizuj.
_____________________________________________
................. Od 21.05.2009 zero analogów......................................
................. Od 21.05.2009 zero analogów......................................
-
- Użytkownik
- Posty: 1206
- Rejestracja: czw cze 11, 2015 10:59 am
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 842 razy
- Otrzymał podzięk.: 1597 razy
- Płeć:
Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Jeżeli chcesz uzyskać znaczącą poprawę transportu przy zachowanych pozostałych walorach (smak, ostrość, gęstość "chmury"), to dodaj 2% etanolu (spirytus spożywczy 95%), gdyż spowoduje to znaczące obniżenie lepkości bez pogorszenia pozostałych parametrów bazy. Dodatek wody i/lub alkoholu zawierającego wodę (np. czysta wódka 40%) również spowoduje obniżenie lepkości, lecz obecna w nich woda może powodować problemy w przypadku zastosowania aromatów zawierających w swoim składzie składniki o mniejszej polarności (np. aromaty cytrusowe, cukierki lodowe, etc.).
Kto szuka, ten znajdzie...
-
- Moderator
- Posty: 2668
- Rejestracja: pn sty 06, 2020 1:39 pm
- Lokalizacja: Trzebież
- Podziękował: 3887 razy
- Otrzymał podzięk.: 1933 razy
- Płeć:
Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Gotane pisze:Spróbuję jedną buteleczkę rozcieńczyć wodą...
Woda nie jest dobrym pomysłem. Spodziewaj się strzelania z grzałki, bo woda takie daje objawy. Dlatego najlepiej użyć glikolu.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: pn maja 24, 2021 12:31 pm
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 4 razy
- Płeć:
Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Spróbuję jedną buteleczkę rozcieńczyć wodą, a do drugiej dodam glikol, żeby zmieniejszyć gęstość i sobie porównam efekty.
Wielkie dzięki za pomoc Panowie.
H.
Wielkie dzięki za pomoc Panowie.
H.
-
- Moderator
- Posty: 2668
- Rejestracja: pn sty 06, 2020 1:39 pm
- Lokalizacja: Trzebież
- Podziękował: 3887 razy
- Otrzymał podzięk.: 1933 razy
- Płeć:
Re: Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Alkohol, czy woda demi może być, ale nie musi, dlatego zaproponowałem Ci zmniejszenie lepkości glikolem.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: pn maja 24, 2021 12:31 pm
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 4 razy
- Płeć:
Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Hej, no więc tak ogólnie standardowo zalewam watę- bawełnę na grzałce przed załączeniem i potem jeszcze siedzi w pełnym zalanym tanku przez 15-20 min przed paleniem wapowaniem. Moc to 70 W, czyli najniższa zalecana na grzałce. Wydaje mi się, że może być tak, jak pisze napisał @ DamianGR, bo swojej bazy nie rozcieńczałem i porównując w tej chwili do gotowego premixu jest gęstsza.
eD
eD
-
- Użytkownik
- Posty: 1245
- Rejestracja: sob lip 18, 2015 7:50 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 816 razy
- Otrzymał podzięk.: 1360 razy
- Płeć:
Re: Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Często gotowe bazy 70 VG mają jakiś rozrzedzający dodatek w postaci 2% wody lub etanolu. Ja dodaję 2% wódki. Obstawiam, że uzyskujesz zbyt gęstą bazę i kuleje transport.
-
- Moderator
- Posty: 2668
- Rejestracja: pn sty 06, 2020 1:39 pm
- Lokalizacja: Trzebież
- Podziękował: 3887 razy
- Otrzymał podzięk.: 1933 razy
- Płeć:
Re: Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
Coś tu nie tak z transportem. Jeśli wcześniej nie miałeś problemów na takich samych grzałkach, to kluczowe może być to 70% gliceryny. Zrób na próbę niewielką ilość 50/50 z tego, co masz już zrobione. Dolej po prostu glikolu.
-
- Patronauta
- Posty: 5830
- Rejestracja: wt maja 21, 2019 1:29 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5236 razy
- Otrzymał podzięk.: 7081 razy
- Płeć:
Re: Pierwsza domowa baza - problem ze smakiem
A jaką moc zapodajesz na tę grzałkę? Czekasz by się najpierw nasączyła? Leżakować też powinno dłużej niż dzień, ale smak spalonej grzałki to nie od bazy.
_____________________________________________
................. Od 21.05.2009 zero analogów......................................
................. Od 21.05.2009 zero analogów......................................
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość