"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Awatar użytkownika
dorota
Waperka
Waperka
Posty: 1559
Rejestracja: 30 cze 2015, 16:32
Punkty reputacji: 651
Lokalizacja: Italia
Podziękował: 2295 razy
Otrzymał podzięk.: 2079 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: dorota » 24 lip 2017, 12:01

@
Awatar użytkownika
lijden
tylko Heisenberg jest z mentolem. Uwaga na dozowanie, no i straszliwie, podobnie jak red asteir impregnuje wszystko że ho ho. :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9149
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 4137
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 2553 razy
Otrzymał podzięk.: 8239 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: Tommy Black » 24 lip 2017, 18:28

Tommy Black pisze:Ponieważ zostalo mi trochę tego Liqua Premium Vape Pineapple Too Sugar to dodam dziś kilka kropel do 100 ml bazy i przegryzę to a potem zdam relację...


Tak tez zrobilem. Ponieważ ananasa zostało 5 ml, wlałem go do również 6 mg czystej bazy w ilości 95 ml. Dziś już wyczuwam ale bardzo daleki smak ananasa
natomiast całą gamę zabija wszechobecny smak cukru.Gdyby nie ten mdlący i męczący cukier, ananas na pewno smakowałby jak ananas a nie jak jego dalekie wspomnienie.
Są ludzie którzy lubią takie słodkości i nawet bez problemu kogoś takiego znalazłem. Może to i dobry liquid, ale nie dla mnie. :-P
Awatar użytkownika
lijden
Waperka
Waperka
Posty: 214
Rejestracja: 12 lip 2017, 22:47
Punkty reputacji: 86
Lokalizacja: Michrów (grójecki)
Podziękował: 67 razy
Otrzymał podzięk.: 115 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: lijden » 24 lip 2017, 21:19

Mieszanka Mojito Havana z Huckelberry od Tpa stało się wapowalne dopiero po dolaniu sporej ilości mięty :D Ani solo ani w duecie żadne z tych dwóch do wapowania się nie nadaje.
Awatar użytkownika
basika
Moderator
Moderator
Posty: 3282
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1889
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3973 razy
Otrzymał podzięk.: 4901 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: basika » 27 lip 2017, 20:06

Dzisiaj wrzucę tu kilka moich przepisów, bo ostatnio przypomniano mi, że kiedyś się zobowiązałam, a ja mam już początki demencji i ....no właśnie... nie pamiętam co .. :oops:
Żeby nie przedłużać, stokrotnie przepraszam i już się poprawiam.
PS
Jeśli zapamiętam, to już nigdy nic nie obiecam... ;)

Na początek kilka miętowych. Kto mnie zna, wie że to moje ulubione liquidy. Kiedyś stosowałam bogate miesznaki, dziś robię głównie dwuskładnikowe, więc tych nawet nie będę przytaczać, bo praktycznie co tu wyjaśniać ( mięta pół na pół z jakimś owocowym smakiem) I jeszcze dodam, że najbardziej lubię miętę z Inawery (Mix mietowy i Mięta), dlatego w przepisach pominę już tę informację. Moje liquidy nie mają nazw, więc oznaczę je tylko numerami. W przepisach na miętowe liquidy, tam gdzie jest Creamy Vanilla, można go stosować zamiennie, lub pół na pół z anyżem, który ja uwielbiam, ale wiem, że należę do wyjątków.

Miętowe - baza 70/30 (pg/vg)
I
Mięta - 5%
Apple Red (Flavor West- FW) -1%
Limonka(MairArt-MA)-1%
Raspberry (FW)zamiennie z truskawką - 4%
Creamy Vanilla (molin berry-mb) – 5%
II
Mięta - 5%
Gruszka (mb)- 3%
Chill Pink Lemonade ( mb) – 4%
Mango (mb)- 2%
Cream Vanilla (mb)- 2%
III
Mięta – 5%
Boom (mb)- 2%
Czarna porzeczka (I)- 1%
Red Fruit Mint ( Inawera- I)- 2%
Honey (TPA) – 5%

Ciasteczkowe- baza 60/40 (pg/vg)
I
Custard Picante (I) – 5%
Bounty (mb)- 1%
Orzech arachidowy (I)- 2%
Honey (TPA)- 4%
Malibu (mb)zamiennie z Milkshake (mb) - 4%
II
Toasted Almond (FW)-1%
Carmel Candy (TPA)- 4%
Graham Cracker (FW)- 5%
Custard (mb) – 4%
Butterscotch (FW)- 2%
III
Shortbread (I)- 5 %
Toasted Almond (FW) – 2%
Captain Rum (mb) zamiennie z Whiski (mb) – 4%
Wiśnia Cherry ( I)- 1%
Cream Vanilla (mb)- 4%
Awatar użytkownika
sikor
Moderator
Moderator
Posty: 841
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 653
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 605 razy
Otrzymał podzięk.: 340 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: sikor » 27 lip 2017, 21:36

Hmmm... ciekawe jak smakują te dosyć złożone kompozycje miętowe.... Bo mi praktycznie nic oprócz mięty nie podchodzi :)
Awatar użytkownika
basika
Moderator
Moderator
Posty: 3282
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1889
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3973 razy
Otrzymał podzięk.: 4901 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: basika » 27 lip 2017, 21:55

sikor pisze:Hmmm... ciekawe jak smakują te dosyć złożone kompozycje miętowe.... Bo mi praktycznie nic oprócz mięty nie podchodzi :)

Dobrze będzie sikor, wszystko już dawno przetestowałam.Zauważ że na ogół dodaję Creamy Vanilla, a ona powoduje że mięta robi się taka jedwabista i delikatna w odbiorze, a owoce jakie dasz, tylko wzbogacą smak. ;)
Awatar użytkownika
sikor
Moderator
Moderator
Posty: 841
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 653
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 605 razy
Otrzymał podzięk.: 340 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: sikor » 27 lip 2017, 22:12

@
Awatar użytkownika
basika
ja się kiedyś zawzialem jak jeszcze baza była tania jak woda i nakupilem próbek aromatów MaiArta bo sobie mówię coś napewno musi zasmakować. I namieszałem się tych złożonych kompozycji, naopisywalem buteleczek i dupa... sernik solo mogę, ale nie za długo pochmurzyc :)
Awatar użytkownika
basika
Moderator
Moderator
Posty: 3282
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1889
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3973 razy
Otrzymał podzięk.: 4901 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: basika » 27 lip 2017, 22:17

sikor pisze:@basika ja się kiedyś zawzialem jak jeszcze baza była tania jak woda i nakupilem próbek aromatów MaiArta bo sobie mówię coś napewno musi zasmakować. I namieszałem się tych złożonych kompozycji, naopisywalem buteleczek i dupa... sernik solo mogę, ale nie za długo pochmurzyc :)

Sikor Znam ten ból, nawet nie wiesz ile liquidów wylałam ;)
Na początek rób małe próbki, do czasu aż znajdziesz coś co Ci posmakuje. No niestety, każdy ma swój gust i sam musi znaleźć, skomponować coś pod siebie. *friends*
Awatar użytkownika
sikor
Moderator
Moderator
Posty: 841
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 653
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 605 razy
Otrzymał podzięk.: 340 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: sikor » 27 lip 2017, 22:24

basika pisze:. No niestety, każdy ma swój gust i sam musi znaleźć, skomponować coś pod siebie. *friends*

I dlatego trzymam się mięt bo nich najbardziej jestem pewny *friends*
Awatar użytkownika
Alex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 31 paź 2017, 07:43
Punkty reputacji: 94
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podzięk.: 72 razy

"Warzelnia, gorzelnia, bimbrownia - czyli nasze przepisy na liquidy"

Postautor: Alex » 31 gru 2017, 11:54

W sumie nie mój przepis, bo to klon, ale u mnie się sprawdza:
Vanilla Custard od capelli 10% + 5% apricot od capelli.
Jest jajeczny budyń, jest posmak owoca jest dobrze:)

Wróć do „Liquidy homemade”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość