Mój pierwszy RDTA

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
Awatar użytkownika
Krytyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1149
Rejestracja: 03 lip 2019, 14:42
Punkty reputacji: 3178
Lokalizacja:
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: Krytyk » 24 lis 2022, 23:50

Wszystko zależy od chipu. Dicodes podaje równo jak stół do spadku napięcia do 3 V na akumulatorze. Poniżej pewnie też. Oczywiście zakładając korzystanie z odpowiedniego ogniwa i nie przesadzaniem z ustawioną mocą.

Wojt pisze:A jaka jest różnica w sterowaniu z dobrym chipem a PWM?

Różnica jest taka, jak pomiędzy ustawieniem 50% głośności w telewizorze, a przełączaniem na przemian 100% i 0%, żeby uzyskać średnią 50%.
Poruszam się w oparach dymu.
Awatar użytkownika
edarek
Moderator
Moderator
Posty: 2433
Rejestracja: 06 sty 2020, 14:39
Punkty reputacji: 3180
Lokalizacja: Trzebież
Podziękował: 98 razy
Otrzymał podzięk.: 42 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: edarek » 24 lis 2022, 22:57

Samsung Q30 ma prąd rozładowania 20 amperów, co przy mocy, jakiej używasz do tej grzałki, to trochę za mało. Jeśli już koniecznie chcesz ogniwo 18650, to Sony \ Murata VTC5A, który ma 25 amperów, a najlepiej, jak już kupujesz nowe, to od razu 21700. Taki Samsung 40T ma 4000 mAh pojemności i prąd 30 A. Starczy na dłużej i podoła obciążeniu.
Obrazek
Tak w przybliżeniu
mojkushsielepi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2022, 14:34
Punkty reputacji: 0
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: mojkushsielepi » 24 lis 2022, 22:56

@
Awatar użytkownika
edarek

Samsunga 3000 mAh, nie wiem czy to wystarczy wam, więc podam to co na baterii - INR 18650-30Q Samsung SDI 136.

k87
Awatar użytkownika
Wojt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 07 paź 2022, 21:13
Punkty reputacji: 11
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podzięk.: 2 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: Wojt » 24 lis 2022, 21:56

Że tak się wtrącę między buchami :). A jaka jest różnica w sterowaniu z dobrym chipem a PWM? Mnie się wydaje, że to wszystko jest PWM. Tylko te oparte na dobrych chipach są dokładniejsze, szybsze i mają lepszą sprawność. W sensie to PWM jest wielostopniowe itp., a ten chip, to wszystko po prostu ogarnia. Wydaje mi się też, że teoretycznie bateria nie powinna mieć wpływu, ale jednak w praktyce może powodować zakłócenia w działaniu takiegoż układu.

Wysłane z mojego Drag 3, za pomocą Profile Unity RTA. :)

eD
Awatar użytkownika
edarek
Moderator
Moderator
Posty: 2433
Rejestracja: 06 sty 2020, 14:39
Punkty reputacji: 3180
Lokalizacja: Trzebież
Podziękował: 98 razy
Otrzymał podzięk.: 42 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: edarek » 24 lis 2022, 19:38

Nie chodziło o wyrywanie z kontekstu, żeby Twoja wypowiedź miała inny sens. Sam używam Cold Steel 100 na 21700 i wiem, że rozładowane ogniwo znacznie zmienia odczucia smakowe. Nie wiem, czego używa autor tematu, być może podał to gdzieś wcześniej, ale nie możesz z góry zakładać, że to nie może mieć miejsca.

Edit:
No i wyłapałem wypowiedź @
Awatar użytkownika
Krytyk
a:
Krytyk pisze:SL Class jest regulowanym modem z dobrym chipem, a nie PWM...

Czyli jednak może być spadek mocy...
I jeszcze jedno - napisz nam kolego @
Awatar użytkownika
mojkushsielepi
, jaki masz ten akumulator 18650, bo to też może być przyczyna.
Obrazek
Tak w przybliżeniu
Awatar użytkownika
Goomowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 18 cze 2020, 19:02
Punkty reputacji: 601
Lokalizacja: \m/
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: Goomowiec » 24 lis 2022, 19:13

edarek pisze:No tu się z Tobą nie zgodzę. Spadek, czy obniżenie mocy ma bardzo duży wpływ na smak i może powodować strzały do paszczy, ponieważ temperatura jest już za niska i zaczynają się bulgoty, zamiast atomizacji.


Piękne wyrwanie z kontekstu. A wystarczy że wrzucę tu swój cytat, czyli:
Goomowiec pisze:Jeśli nie używasz w pełni mechanicznego moda, to AKUMULATOR (podkreślenie moje) nie ma wpływu na to czy łapiesz bobry, dry hity itp.


Jeśli mod jest wyposażony w przetwornicę step up to coś takiego nie ma prawa występować. Mody mechaniczne, niektóre semi-mechaniczne (nie wszystkie) i niektóre elekroniczne nie mają tego typu przetwornicy, co owszem, ma wpływ na smak. Jeśli jednak autor tematu (w internecie zwany czasem OPem) używa moda wyposażonego w w/w przetwornicę - to nie ma na to szans.
You have violated the dress code of this vessel.
Failure to comply is punishable by death.
Awatar użytkownika
Wojt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 07 paź 2022, 21:13
Punkty reputacji: 11
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podzięk.: 2 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: Wojt » 24 lis 2022, 18:34

@
Awatar użytkownika
mojkushsielepi
jedyne co przychodzi mi do głowy, to poza setupem, liquid 50/50 lub sprawdzenie moda na atomizerze który znasz. Pod kątem tej baterii właśnie lub samego moda.

Wysłane z mojego Drag 3, za pomocą Profile Unity RTA. :)

k87
Awatar użytkownika
edarek
Moderator
Moderator
Posty: 2433
Rejestracja: 06 sty 2020, 14:39
Punkty reputacji: 3180
Lokalizacja: Trzebież
Podziękował: 98 razy
Otrzymał podzięk.: 42 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: edarek » 24 lis 2022, 18:17

Goomowiec pisze:... to AKUMULATOR (podkreślenie moje) nie ma wpływu na to czy łapiesz bobry, dry hity itp. To tzw. "urban legend", bez żadnych dowodów....

No tu się z Tobą nie zgodzę. Spadek, czy obniżenie mocy ma bardzo duży wpływ na smak i może powodować strzały do paszczy, ponieważ temperatura jest już za niska i zaczynają się bulgoty, zamiast atomizacji. @
Awatar użytkownika
mojkushsielepi
nie wiem, jakie masz zasilanie, ale sprawdź, kiedy pojawią się takie objawy, jaką moc pokazuje mod. Wymiana akumulatora na 21700 na pewno wyjdzie na dobre, a na pewno smaczniejsze. ;)
Obrazek
Tak w przybliżeniu
Awatar użytkownika
Krasnal45
Moderator
Moderator
Posty: 5772
Rejestracja: 20 cze 2015, 08:38
Punkty reputacji: 7052
Lokalizacja: Aglomeracja Śląska
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podzięk.: 133 razy
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: Krasnal45 » 24 lis 2022, 18:01

@
Awatar użytkownika
Goomowiec

Do powstania wiskozy niezbędna jest celuloza z drzew (takich jak buk, sosna czy świerk) i szereg skomplikowanych procesów chemicznych oraz technologicznych. Naturalny surowiec musi zostać przetworzony, dlatego ten materiał zalicza się właśnie do włókien sztucznych.

Nam te skomplikowane procesy chemiczne nie są do niczego potrzebne, a wręcz są szkodliwe. Dla grzałki, a przede wszystkim dla naszych płuc.
Chcesz, próbuj, ale nie polecaj innym.
__________________________________
Obrazek
__________________________________
Od 22.02.2013 bez analoga.
mojkushsielepi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2022, 14:34
Punkty reputacji: 0
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

Mój pierwszy RDTA

Postautor: mojkushsielepi » 24 lis 2022, 17:50

@
Awatar użytkownika
Wojt

Wapuję po prostu robiąc coś i powiedzmy biorę co 10 minut 3 mocniejsze buchy do płuc. Zaciągam się zazwyczaj szybko, przez 2-3 sekundy, zależy też ile wat przy jakiej ustawionej mocy. W tym atomizerze testowałem wszystkie airflow i najbardziej odpowiada mi ten średni wariant, albo lekko przysłaniam w stronę mniejszego, przez co na jednej stronie jest otwarte 7 oczek. Od razu odpowiadając, dopływ liquidu też mam na maksa, nawet właśnie jak się zdarzają te dry hity to zamykam airflow i zaciągam się na sucho, żeby może ten liquid tam nasączył bawełnę. Chmurzę aktualnie FRUITY FUEL 70/30 z dwoma shotami nikotyny, smak borówka wiśnia, znam ten liquid z poprzednich vape(?) i wiem jak smakuje.

Ja sobie dobrze przypominam panie @
Awatar użytkownika
mojkushsielepi
, to byłeś już kilka razy proszony o poprawną pisownię, czy może się mylę?
K45

Wróć do „Szybkie pytanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości