.png)
A co do meshu to widzisz, człowiek uczy się całe życie. Co do ,,dużo później" to może nie dodałem, że w głównym nurcie jako element grzejny. No ale o jej funkcji jako nośnika liquidu nie słyszałem, dzięki za ciekawostkę
.png)
jvkesnvke pisze:Naprawdę uważam, że i ,,mesh" i ,,coil" na tyle długo funkcjonują w tym światku, że każdy będzie wiedział o co chodzi, zwłaszcza że wie, kiedy pojawia się fraza ,,air flow" czy ,,air hole". A, zresztą to ,,coil" funkcjonuje pewnie dłużej, bo siateczki pojawiły się dużo później (albo mam lukę w wiedzy i czegoś nie wiem).
Tommy Black pisze:Nie wiem skąd wzięliście teorię o kropce przed czy po emotikonie czyli dla mnie emotką. Nie o tym była mowa.
Tommy Black pisze:Cały czas mowa jest o tym, że zdanie w języku polskim kończymy kropką.
Tommy Black pisze:PS
@jvkesnvke, co do niekonsekwencji która się czasem pojawia masz rację. Zwrócimy na to szczególną uwagę. Dzięki za zauważenie problemu.
Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że emotikony są stosowne jedynie w tekstach o charakterze prywatnym. We wszystkich innych typach tekstów nie powinniśmy ich używać. Z tego zapewne powodu nie zostały sformułowane reguły poprawnościowe dotyczące stosowania tego typu znaków. Można więc tylko przyjąć w odniesieniu do nich zasady odnoszące się do innych znaków graficznych stosowanych w tekstach. W przypadku zbiegu tych ostatnich na końcu zdania zasadniczo ostatnim znakiem jest kropka zamykająca całość.
jvkesnvke pisze:Wyjątek stanowi Salon Rozchmurzonych, gdzie intensywnie jest forsowana kropka po emotikonie. W całym internecie, nie tylko na FB, nie ma takich zasad (no, może gdzieś by się znalazło forum z podobną zasadą, ale nie jest to trzymanie się ogólnych zasad pisowni, a swoich własnych, ustalonych).
Tommy Black pisze:Dobrze, albowiem masz rację. I skoro jesteś taki, jak sam twierdzisz kumaty, to czemu nie napisałeś tytułu poprawnie?
Tommy Black pisze:Natomiast w kwestii tego co zalecają albo nie zalecają "Doświadczeni profesorowie językoznawstwa..." to też zakończymy od razu dyskusję. Nie wiem gdzie spotkałeś tych doświadczonych profesorów? W dodatku językoznawstwa.
Tommy Black pisze:Całe zdania zaś, nie tylko w języku polskim, kończy się kropką.
Tommy Black pisze:Wyjątek stanowi pisownia na FB.
Tommy Black pisze:Jeśli pozwolisz oczywiście...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości