Odzysk danych z dysku

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
Awatar użytkownika
Nikotynos
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 14 paź 2019, 11:40
Punkty reputacji: 3312
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3470 razy
Otrzymał podzięk.: 1749 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: Nikotynos » 30 kwie 2021, 21:13

Hej, przychodzę do Was z taką poradą odnośnię odzysku danych ze starego dysku. Dysk 40 GB ze starego laptopa Sony Vaio żony, więc jakoś tam szczególnie o dane się nie przyjmowałem (poza czuwaniem nad sprawnym działaniem systemu), do momentu kiedy dowiedziałem się że są tam nasze jedyne fotki z porodu córki itp. O swoje dyski i kopie dbam, ale o tym się jakoś kurna zapomniało :-D Wysłałem dysk do jakiegoś labolatorium w Krakowie, który niby ma najlepsze opinie na Google. Diagnoza: różne uszkodzenia, coś tam coś tam i być może będą musieli podmienić podzespoły, cena 1900zł. Jak ja go podłączałem przez kieszeń do drugiego kompa to jest wykrywany, ale po chwili mieli i mieli i nic nie idzie zrobić, albo coś odczyta, ale za chwile dostaje zwis na maxa i dupa. I tak sobie myślę co zrobić, czy wysłać do innego labolatorium i może będzie o połowe taniej, bo tamci może mnie naciągają czy co by tu jeszcze pokombinować?

Awatar użytkownika
DooshPastesh
Moderator
Moderator
Posty: 1815
Rejestracja: 03 paź 2018, 10:59
Punkty reputacji: 4025
Lokalizacja: Gizycko
Podziękował: 706 razy
Otrzymał podzięk.: 1571 razy
Płeć: nieokreślona

Re: Odzysk danych z dysku

Postautor: DooshPastesh » 30 kwie 2021, 21:18

Ja bym najpierw dysk sklonował Clonezillą, a dopiero potem na obrazie próbował odzyskiwać samodzielnie. Jeżeli to się nie uda, to wtedy specjalista.
Don't drip and drive.

DTL: Tesla XT 220 Mini + Dead Rabbit V2 RTA
MTL: Lucid + Kree 22 mm
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3720
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 11302
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3145 razy
Otrzymał podzięk.: 4581 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: Haze » 30 kwie 2021, 22:06

DooshPastesh pisze:Jeżeli to się nie uda, to wtedy specjalista.

Czyli @
Awatar użytkownika
iron64
. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
kangaroo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 22 kwie 2018, 02:04
Punkty reputacji: 624
Lokalizacja:
Podziękował: 71 razy
Otrzymał podzięk.: 296 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: kangaroo » 30 kwie 2021, 22:11

Nikotynos pisze:czy wysłać do innego labolatorium i może będzie o połowe taniej

Nie licz na to. Spróbuj tu- https://www.ontrack.com/pl-pl/odzyskiwa ... ysk-twardy
Awatar użytkownika
Nikotynos
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 14 paź 2019, 11:40
Punkty reputacji: 3312
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3470 razy
Otrzymał podzięk.: 1749 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: Nikotynos » 30 kwie 2021, 22:19

@
Awatar użytkownika
DooshPastesh
Coś czuję że przy klonowaniu Clonezillą, po paru minutach wpadnie w czarną dziurę zamulenia, ale spróbować można. :)
Hmm, chyba że wyślę do Kangurka, wsadzi do torby, pokica trochę i wytrzęsie dysk żeby się nastawił. :P
Paweu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 05 maja 2018, 13:00
Punkty reputacji: 108
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podzięk.: 70 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Odzysk danych z dysku

Postautor: Paweu » 01 maja 2021, 05:08

Jeżeli po podłączeniu do komputera znika/przestaje się odczytywać to raczej klonowanie softwarowe się nie uda.
Wbrew pozorom czasami lepiej jak dysk w ogóle się nie podnosi, bo pomóc może sama wymiana elektroniki z takiego samego dysku.
W serwisie próbujemy jeszcze klonowania za pomocą takich stacji dokujących. Niejednokrotnie dyski zasypane badsektorami się sklonowały i nawet system się z nich podnosił. Trwało to czasami kilkanaście godzin ale kończyło się sukcesem. Możesz zaryzykować kupno takiego urządzenia lub możesz wysłać go do mnie to ja spróbuję, bo urządzenie posiadam w pracy. :)
Ale jeżeli "kloniarka" nie da razy to raczej pozostaje kosztowne odzyskiwanie danych.

https://www.conrad.pl/p/stacja-dokujaca ... usb-992342

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
iron64
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 3328
Rejestracja: 26 lis 2018, 13:58
Punkty reputacji: 3213
Lokalizacja:
Podziękował: 2267 razy
Otrzymał podzięk.: 1744 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: iron64 » 01 maja 2021, 14:07

Na taniej to nie licz.
Jakiej firmy to dysk jest? Zakładam, że ATA jeszcze? Czy odpowiada na komendy ATA serwowane już po zwisie?
Daj fotki może tego dysku w sensie fizycznego jego wyglądu. Staraj się go również nie podłączać bez sensu do niczego, do czasu ustalenia jego stanu choćby.
:bry:
***** ***
Awatar użytkownika
Nikotynos
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 14 paź 2019, 11:40
Punkty reputacji: 3312
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3470 razy
Otrzymał podzięk.: 1749 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: Nikotynos » 01 maja 2021, 22:42

@
Awatar użytkownika
iron64
Stary ATA z bodajże 2011 roku, chyba Toshiba, ale na razie go nie mam, bo jest w labolatorium (muszą odesłać).
Awatar użytkownika
iron64
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 3328
Rejestracja: 26 lis 2018, 13:58
Punkty reputacji: 3213
Lokalizacja:
Podziękował: 2267 razy
Otrzymał podzięk.: 1744 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: iron64 » 01 maja 2021, 22:46

To jak go otrzymasz już, daj fotki dysku i od strony gniazda ATA.
:bry:
***** ***
Awatar użytkownika
Nikotynos
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 14 paź 2019, 11:40
Punkty reputacji: 3312
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3470 razy
Otrzymał podzięk.: 1749 razy
Płeć: Mężczyzna

Odzysk danych z dysku

Postautor: Nikotynos » 01 maja 2021, 23:13

Roger that. :bor: :ok:

Wróć do „Szybkie pytanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości