Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
Maxwelt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 12 sie 2021, 21:14
Punkty reputacji: 1
Lokalizacja:
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: Maxwelt » 23 cze 2022, 02:43

Witam, posiadam zasilanie Smok X-Priv 225W, a akumulatory to Molicel P26A i zawsze zastanawiało mnie to, czy jeśli ustawię na zasilaniu 225W, to czy on tak naprawdę poda te 225W? Bo wątpię, że z dwóch akumulatorów, które w tym przypadku mają po 25A, uda nam się uzyskać taką moc, a jeśli nie jest to realne, to po co producenci zasilań w parametrach urządzenia podają, że ma tyle watów?

eD
Awatar użytkownika
edarek
Moderator
Moderator
Posty: 2232
Rejestracja: 06 sty 2020, 14:39
Punkty reputacji: 2748
Lokalizacja: Trzebież
Podziękował: 67 razy
Otrzymał podzięk.: 24 razy
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: edarek » 23 cze 2022, 05:40

Tu nasuwa się inne pytanie: nie, czy poda taką moc, tylko po co komu tyle? A skoro masz takiego moda, to dlaczego nie sprawdzisz? Zamontuj nową grzałkę i sprawdź, jak ładnie świeci. Możesz też znaleźć kogoś, kto sprawdzi, czy zadana na zasilaniu moc pokrywa się ze wskazaniami urządzeń pomiarowych. Nie rozumiem Twoich zapędów do takich mocy i z innego tematu wielkch chmur. Już gdzieś tłumaczyliśmy Ci, że na 30 - 40 watów można mieć pokaźnych rozmiarów chmurkę, która w zupełności wystarcza.
Obrazek
Tak w przybliżeniu
Awatar użytkownika
lesstro
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 14 gru 2016, 11:10
Punkty reputacji: 1339
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podzięk.: 4 razy
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: lesstro » 23 cze 2022, 08:44

Maxwelt pisze:po co producenci zasilań w parametrach urządzenia podają, że ma tyle watów?

Czysty marketing po prostu, analogicznie jak liczba megapikseli w aparatach fotograficznych zamontowanych w smartfonach.

Maxwelt pisze:czy jeśli ustawię na zasilaniu 225W, to czy on tak naprawdę poda te 225W?

Tak z czystej ciekawości, będę namawiał Cię na NIEBEZPIECZNY eksperyment. Ustaw taką moc, weź kilka buchów i zdaj relację, jeśli przeżyjesz to doświadczenie oczywiście. :evil_dance:
Obrazek
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3616
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 13364
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podzięk.: 12 razy
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: Haze » 23 cze 2022, 09:21

O ile dobrze pamiętam to wśród modów 2x18650 rekordzista wyciągnął przez chwilę 180 W. Ty masz SMOKa więc na więcej niż 150 W bym nie liczył :D .


Maxwelt pisze:... a jeśli nie jest to realne, to po co producenci zasilań w parametrach urządzenia podają, że ma tyle watów?

Podają po prostu znamionowe parametry zastosowanej przetwornicy, takie do uzyskania w idealnych warunkach. Coś jak spalanie w autach.
Obrazek
Maxwelt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 12 sie 2021, 21:14
Punkty reputacji: 1
Lokalizacja:
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: Maxwelt » 23 cze 2022, 12:47

@
Awatar użytkownika
edarek
osobiście nie ciągnie mnie do wapowania na takich mocach, pytam czysto z ciekawości.
Awatar użytkownika
BlackDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 sty 2021, 19:13
Punkty reputacji: 0
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: BlackDragon » 23 cze 2022, 13:25

Nie wiem na ile są realne informacje, ale na kanale na jednym filmie z recenzją z tego co pamiętam padło, że mod może wyciągnąć 200_W. Z tego co pamiętam, polecane były 2zx Molicel P26A i muszą być w pełni naładowane i tylko 200_W zadziała do momentu 60% pojemności baterii, potem nastąpi spadek. Nie wiem na ile to prawda, nie testowałem.

K45
Awatar użytkownika
iron64
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 3523
Rejestracja: 26 lis 2018, 13:58
Punkty reputacji: 3588
Lokalizacja:
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podzięk.: 16 razy
Płeć: Mężczyzna

Czy maksymalna moc boxa jest realna?

Postautor: iron64 » 23 cze 2022, 18:38

@
Awatar użytkownika
BlackDragon
wiesz że są trzy prawdy? To jest ta ostatnia z nich.
:bry:
***** ***

Wróć do „Szybkie pytanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Maxwelt i 37 gości