Atomizer do wszystkiego, siatka + grzałka

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 0
Otrzymał podzięk.: 6 razy

Postautor: jvkesnvke » 19 mar 2023, 13:53:35

@
Awatar użytkownika
Krasnal45
No i pięknie, przyjąłem :) . Na tym forum ,,coil" nikt też nie będzie próbował tłumaczyć jako ,,cewka", ale sprawa jest jasna, będzie ,,grzałka".
A co do meshu to widzisz, człowiek uczy się całe życie. Co do ,,dużo później" to może nie dodałem, że w głównym nurcie jako element grzejny. No ale o jej funkcji jako nośnika liquidu nie słyszałem, dzięki za ciekawostkę :) .
Awatar użytkownika
Krasnal45
Moderator
Moderator
Punkty reputacji: 7574
Podziękował: 732 razy
Otrzymał podzięk.: 886 razy

Postautor: Krasnal45 » 19 mar 2023, 13:27:41

jvkesnvke pisze:Naprawdę uważam, że i ,,mesh" i ,,coil" na tyle długo funkcjonują w tym światku, że każdy będzie wiedział o co chodzi, zwłaszcza że wie, kiedy pojawia się fraza ,,air flow" czy ,,air hole". A, zresztą to ,,coil" funkcjonuje pewnie dłużej, bo siateczki pojawiły się dużo później (albo mam lukę w wiedzy i czegoś nie wiem :) ).

Miałem tu już w tej kwestii nie zabierać głosu, jednak chciałbym coś panu, panie @
Awatar użytkownika
jvkesnvke
, uświadomić.
Coil to po prostu z angielskiego nazwa grzałki i nie widzę powodu przeinaczać słowa "grzałka" na słowo "coil", bo w naszym ojczystym języku, przynajmniej z mojego punktu widzenia, brzmi o wiele ciekawiej i naturalniej. Natomiast co do słowa "mesh", to poza waperstwem, nie ma żadnego związku ze słowem grzałka. Ba, nawet w waperstwie, podstawowe zastosowanie siatki typu mesh, było zgoła inne. I nie pojawiła się "dużo później", ale już jakieś dziesięć lat temu i miała zastosowanie jako... nośnik liquidu w atomizerach typu Genisis.
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: jvkesnvke » 19 mar 2023, 13:13:09

Dziękuję @
Awatar użytkownika
Tommy Black
za rzeczową odpowiedź. :)

Tommy Black pisze:Nie wiem skąd wzięliście teorię o kropce przed czy po emotikonie czyli dla mnie emotką. Nie o tym była mowa.

Ja wziąłem to z uwagi do mnie od K45 (zapewne Krasnal45): ,,Emotka panie @
Awatar użytkownika
jvkesnvke
, nie zastępuje kropki na końcu zdania(...)". Czyli finalnie chodziło o kropkę po emotikonie.

Tommy Black pisze:Cały czas mowa jest o tym, że zdanie w języku polskim kończymy kropką.

A z tym od początku się zgadzam i przytakuję, tyle, że ja nigdy nie pominąłem kropki na końcu swojej wypowiedzi. Zastąpiłem ją emotikonem, czyli powrót do punktu wyjścia :) .

Tommy Black pisze:PS
@
Awatar użytkownika
jvkesnvke
, co do niekonsekwencji która się czasem pojawia masz rację. Zwrócimy na to szczególną uwagę. Dzięki za zauważenie problemu.

To nie był przytyk w kierunku moderacji, nie odbieraj tak tego. To było odbicie piłeczki w obliczu naskoku na mnie i niezbyt sprawiedliwego potraktowania. Naprawdę uważam, że i ,,mesh" i ,,coil" na tyle długo funkcjonują w tym światku, że każdy będzie wiedział o co chodzi, zwłaszcza że wie, kiedy pojawia się fraza ,,air flow" czy ,,air hole". A, zresztą to ,,coil" funkcjonuje pewnie dłużej, bo siateczki pojawiły się dużo później (albo mam lukę w wiedzy i czegoś nie wiem :) ).

Wracając do tematu, @
Awatar użytkownika
Mihcio
nie strasz, bo ja jestem typem zbieracza, dlatego mam nadzieję, że chociaż sprzęt do wapowania uda się złożyć jeden satysfakcjonujący, bez kolekcjonowania nowych atomizerów co miesiąc ;-) . Niemniej pójdę w Profile X, a co potem... to się dokupi :-)

Dziękuję wszystkim za swoje opinie, wstępnie jestem ukierunkowany, dalsze dorzucanie swoich doświadczeń mile widziane, ale może pomińmy już offtop, bo wystarczająco nabruździliśmy w temacie :silent: .
Miłego!
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 28995
Podziękował: 1480 razy
Otrzymał podzięk.: 4630 razy

Postautor: Tommy Black » 19 mar 2023, 12:32:05

Dobrze. Dziękujemy Wam za opinie, często wykładnie o nauce. Nie tylko języka polskiego. Za przywołanie autorytetu również. To się zawsze przydaje.
Nie wiem skąd wzięliście teorię o kropce przed czy po emotikonie czyli dla mnie emotką. Nie o tym była mowa. Cały czas mowa jest o tym, że zdanie w języku polskim kończymy kropką.
I zacytuję tu fragment Poradni językowej PWN:

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że emotikony są stosowne jedynie w tekstach o charakterze prywatnym. We wszystkich innych typach tekstów nie powinniśmy ich używać. Z tego zapewne powodu nie zostały sformułowane reguły poprawnościowe dotyczące stosowania tego typu znaków. Można więc tylko przyjąć w odniesieniu do nich zasady odnoszące się do innych znaków graficznych stosowanych w tekstach. W przypadku zbiegu tych ostatnich na końcu zdania zasadniczo ostatnim znakiem jest kropka zamykająca całość.

Nie zwracamy uwagi ani na to czy kropka jest po emotce czy przed. Choć czasem wygląda to karykaturalnie. Nie zwracamy też uwag w tej kwestii użytkownikom. Dla nas ważne jest aby na forum zdania kończyć kropką. Na forum, w PW, czyli Wiadomościach Prywatnych możecie sobie pisać jak chcecie. Między sobą.

Proponuję jednak wrćcic do zasadniczego, tytułowego tematu.

PS
@
Awatar użytkownika
jvkesnvke
, co do niekonsekwencji która się czasem pojawia masz rację. Zwrócimy na to szczególną uwagę. Dzięki za zauważenie problemu.
Awatar użytkownika
Mihcio
Donator
Donator
Punkty reputacji: 182
Otrzymał podzięk.: 42 razy

Postautor: Mihcio » 19 mar 2023, 12:21:33

@
Awatar użytkownika
jvkesnvke
, mam podstawy twierdzić, że nie ominie Cię wpadnięcie w króliczą norę. Będzie Profile X, pojawią się też inne parowniki, ot, żeby przekonać się na własnej skórze czy nie będą lepsze, przyjemniejsze w użytkowaniu itd. :D . Nieużywane sprzęty zawsze można sprzedać tutaj na bazarku, więc teoretycznie mocno stratny nie będziesz. Teoretycznie, bo istnieje duże ryzyko, że obudzi się w Tobie zew zbieracza. :lol:
Awatar użytkownika
kociol21
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 160
Otrzymał podzięk.: 18 razy

Postautor: kociol21 » 19 mar 2023, 12:14:01

Żeby się podczepić pod offtop, to jako magister filologii polskiej, ze specjalnością nauki o języku, też mnie trochę dziwi i śmieszy ta reguła dotycząca emotikon i znaków interpunkcyjnych, panująca w Salonie.

Nie mam się zamiaru o to wykłócać, każda społeczność internetowa ma swój regulamin, pisany i niepisany, ktoś kto tworzy sobie forum ma pełne prawo wymagać np. kropki przed emotikoną i nic mi do tego.

Natomiast trochę nie w porządku jest argumentowanie tego "poprawną polszczyzną", bo ani RJP, ani konsensus wśród językoznawców w żaden sposób nie forsuje, ani nawet nie nakierowuje na taką wykładnię. Co więcej, w takich nieformalnych elementach komunikacji, sposoby ich wyrażania formują się oddolnie, tzn. formuje je społeczność w roku używania, a RJP i językoznawcy tylko opisują te zjawiska post factum.

Te reguły tutaj mają pełne prawo istnieć i będę się do nich stosował, widywałem już znacznie dziwniejsze pomysły. Ale nie udawajmy, że mają coś wspólnego z "poprawnością językową" bo nie mają, to jest tylko "co moderacja/administracja" uważa za poprawność językową, a nie co faktycznie jest poprawne.

"Bo tak mi się wydaje / bo tak się kiedyś nauczyłem" przechodzi z akceptacją społeczną w domenie nauk humanistycznych, gdyby to była matematyka czy fizyka, byłaby inna śpiewka. "Można dzielić przez zero, bo tak mi się wydaje" spotkałoby się ze śmiechem. "Należy stawiać znak interpunkcyjny przed emotikoną, bo tak mi się wydaje", to ten sam argument, ale nikt z nim nie polemizuje.

k87
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: jvkesnvke » 19 mar 2023, 12:05:26

@
Awatar użytkownika
Tomba
Nie czytasz moich wypowiedzi w pełni, wnioskuję po Twoich kolejnych odpowiedziach w moim kierunku. Zarazem dziękuję za życzenie ,,sukcesów".

@
Awatar użytkownika
Mihcio
Dziękuję za Twoją odpowiedź :) . Miejsce w szeregu znam czy nie - ja nie zamierzałem przed niego wychodzić. Ale argumenty emocjonalne przedstawiane mi, to nie moja bajka, interesuje mnie logika i rzeczowość postaci. Takowe nie zostały mi przedstawione ani razu, stąd moja dyskusja. A jeśli gdzieś się mylę, to proszę o racjonalne przedstawienie argumentu, zamiast próby ,,zahukania" - ja nie mam problemu z przyznawaniem się do swojego błędu :) .

Na końcu dnia wszyscy jesteśmy takimi samymi ludźmi, a nie ,,moderacją" i ,,użytkownikami". Jak mówiłem, nie zamierzam się nie stosować w przyszłości do zasad tutaj panujących, chcecie kropki przed/po emotikonie - zrobię co w mojej mocy aby tam się pojawiła :) .

Raz jeszcze miłego dnia.

Co do głównego tematu, Profile X dalej jest faworytem, chyba że pójście w jakiegoś jedno/dwu grzałkowca odwdzięczy się lepszym oddaniem smaku.
Awatar użytkownika
Mihcio
Donator
Donator
Punkty reputacji: 182
Otrzymał podzięk.: 42 razy

Postautor: Mihcio » 19 mar 2023, 11:27:49

@
Awatar użytkownika
Tomba
, wszystko wyglądało jak normalna dyskusja i osobiście nie widzę żadnych przesłanek intencjonalnego podważania Twojego doświadczenia, dlatego również nie rozumiem wzburzenia i protekcjonalnego tonu w Twoich wpisach. Sukcesem jest to, że autor wykazuje zaangażowanie, chce dowiedzieć się więcej i nie robi rażących byków. Podejrzewam, że nowy użytkownik po podobnym wpisie zostałby wysłany na urlop, bo "co wolno wojewodzie...".

@
Awatar użytkownika
jvkesnvke
, skoro znasz już swoje miejsce w szeregu, to serdecznie witamy. :lol2: :beer1:
Awatar użytkownika
Tomba
Patron
Patron
Punkty reputacji: 9117
Podziękował: 727 razy
Otrzymał podzięk.: 1012 razy

Postautor: Tomba » 19 mar 2023, 10:58:45

jvkesnvke pisze:Wyjątek stanowi Salon Rozchmurzonych, gdzie intensywnie jest forsowana kropka po emotikonie. W całym internecie, nie tylko na FB, nie ma takich zasad (no, może gdzieś by się znalazło forum z podobną zasadą, ale nie jest to trzymanie się ogólnych zasad pisowni, a swoich własnych, ustalonych).

Tak, masz rację. Salon jest wyjątkowy i będziemy dalej dbać o to.
Ogólnie to fajnie zaczynasz.
Dalszych "sukcesów" życzę.
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: jvkesnvke » 19 mar 2023, 10:35:15

@
Awatar użytkownika
Sebaindy
Biorę pod uwagę to, że jak ,,coś jest do wszystkiego, to jest do niczego", dlatego też na starcie napisałem, że może to porywanie się z motyką na słońce i lepiej pójść w atomizer na pojedyncze/podwójne grzałki, bo oddadzą one smak lepiej niż taki wszystko-w-jednym. A jest parę dobrych parowników w moim budżecie na zwykłe grzałki, które są bardzo fajne.

@
Awatar użytkownika
Goomowiec
Nawet gdzieś przewinął się w moim researchu ten RDTA, ale w wątku o nim jakieś takie były mieszane uczucia. Czytałem Twoje wypowiedzi, że jest niczego sobie, oraz to, że dobrze się sprawdza w domu. Ja niestety chciałbym zmajstrować jedną konfigurację, która podróżuje głównie w kieszeni, dlatego mam co do niego wątpliwości...

:offtopic:

Ech, nie chciałem już się wdawać w zbędne dyskusje, ale widzę że trochę się na mnie wylało, dostrzegam czepialstwo i niekonsekwencję.

Tommy Black pisze:Dobrze, albowiem masz rację. I skoro jesteś taki, jak sam twierdzisz kumaty, to czemu nie napisałeś tytułu poprawnie?

A bo jeszcze wtedy nie wiedziałem, że tak się czepiacie świeżych użytkowników :) . Zarówno ,,mesh" jak i ,,coil" towarzyszą światku vaperskiemu od długiego czasu, oba te słowa są równie skomplikowane i raczej nie sieję fermentu, jak gdzieś w mojej wypowiedzi przewinie się coil czy mesh. W innych wątkach widzę, że nie jest to poprawiane, więc - niekonsekwencja. Poza tym przejawiają się pojęcia jak ,,airflow" czy ,,air hole" - brniemy dalej, czy odpuszczamy?

Tommy Black pisze:Natomiast w kwestii tego co zalecają albo nie zalecają "Doświadczeni profesorowie językoznawstwa..." to też zakończymy od razu dyskusję. Nie wiem gdzie spotkałeś tych doświadczonych profesorów? W dodatku językoznawstwa.

Pan Mirosław Bańko, profesor UW od 83' roku. Przecież sobie tego nie wymyślam :) . Zerknijcie w necie na jego wypowiedzi odnośnie emotikony a interpunkcji. Czy któraś z poprawiających mnie osób ma jakieś wykształcenie w tym kierunku?

Tommy Black pisze:Całe zdania zaś, nie tylko w języku polskim, kończy się kropką.

Pełna zgoda, tego się trzymam, kiedy nie kończę zdania emotikoną. Nie jestem językoznawcą, ale staram się dbać o jakość mojej wypowiedzi. Jeśli nie, to punktujcie mnie celniej.

Tommy Black pisze:Wyjątek stanowi pisownia na FB.

Wyjątek stanowi Salon Rozchmurzonych, gdzie intensywnie jest forsowana kropka po emotikonie. W całym internecie, nie tylko na FB, nie ma takich zasad (no, może gdzieś by się znalazło forum z podobną zasadą, ale nie jest to trzymanie się ogólnych zasad pisowni, a swoich własnych, ustalonych). Gdybym pisał pismo do urzędu, czy artykuł, to oczywiście. Ale tam bym nie używał emotikon w ogóle.

Tommy Black pisze:Jeśli pozwolisz oczywiście...

Żebyście Panowie nie myśleli, że macie do czynienia z jakimś krnąbrnym użyszkodnikiem, bo cała dywagacja zmierza w dziwną stronę. To forum tworzone przez was, na waszych zasadach i ja nie zamierzam się do nich nie stosować. Będę się starał pamiętać o kropce po emotikonie (lub przed, w zależności od kontekstu wypowiedzi), ale z góry przepraszam jeśli zapomnę, bo nawyk przy wypowiadaniu się w internecie mam inny :) .

Po prostu zauważyłem czepialstwo i niekonsekwencję w nim, czego nie ma w innych tematach. Nie wiem czy to takie podejście do nowych użytkowników, czy tak wyszło, ale cóż.
Kończę offtop i swoje wywody, proszę moda o oczyszczenie wątku, bo temat chyba wyczerpany :) . A uwagi do mnie możemy skierować na PW na przykład.

Miłej niedzieli! :bry:

Wróć do „Szybkie pytanie”