Atomizer do wszystkiego, siatka + grzałka

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
Awatar użytkownika
kociol21
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 172
Otrzymał podzięk.: 30 razy

Atomizer do wszystkiego, mesh+coil

Postautor: kociol21 » 18 mar 2023, 16:18:54

@
Awatar użytkownika
Mihcio
dokładnie, wygląda całkiem całkiem. Ja do niego nie używam szkła bulb, tylko prostego, więc licuje się jeszcze lepiej.
Może nie jest to ideał estety, ale też nie sprawia złego wrażenia.

Tak to wygląda u mnie:

Obrazek
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 31
Otrzymał podzięk.: 22 razy

Postautor: jvkesnvke » 18 mar 2023, 16:11:52

28.5 mm ma w najszerszym miejscu klapka na baterię, górna płyta ma mały frez i żeby atomizer w pełni się na niej zmieścił, musiałby mieć max. 25 mm.
Niemniej może nie będzie mocno bolało (chociaż jestem estetą ;-) ), bo pozycja wydaje się być bardzo kusząca ze względu na mnogość rozwiązań, obsługę dosyć szerokich meshów no i dostępność w naszym kraju.
Macie porównanie smakowe do jakichś innych atomizerów, typu Profile Unity który uchodzi za TOP w tym przedziale?

Prawie edit, bo widzę, że @
Awatar użytkownika
Mihcio
dodał odpowiedź w międzyczasie, dobrze policzone te 25 mm. :) Faktycznie, nie wygląda to źle, ale wizualnie kawał kotła, w porównaniu do Cerberusa na którego zerkam. ;-) Grunt że nie wystaje jakoś kosmicznie.

Dzięki Panowie za pochylenie się nad moją rozterką! Prześpię się jeszcze z tematem, póki weekend.

K45
Awatar użytkownika
Mihcio
Donator
Donator
Punkty reputacji: 182
Otrzymał podzięk.: 43 razy

Postautor: Mihcio » 18 mar 2023, 16:04:51

@
Awatar użytkownika
kociol21
, faktycznie, źle to nie wygląda :rockers: . Miałem wrażenie, że estetyczny maks jaki pomieści Thelema, to 25 mm. Baza ciutkę wystaje, ale nie wychodzi poza obrys moda.

Obrazek
Awatar użytkownika
kociol21
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 172
Otrzymał podzięk.: 30 razy

Postautor: kociol21 » 18 mar 2023, 15:50:52

Będzie w sam raz, Profile X ma 28 mm, a Thelema Solo 28.5 mm. Wygląda dobrze.

Też polecam, bo dobrze zrobiony parownik, chociaż jeszcze nie próbowałem go na zwykłych grzałkach.
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: jvkesnvke » 18 mar 2023, 15:48:55

Dzięki za kolejną podpowiedź, Profile X gdzieś w moim researchu się przewinął, ale faktycznie porzuciłem go ze względu na tę średnicę bazy 28mm.
Awatar użytkownika
Mihcio
Donator
Donator
Punkty reputacji: 182
Otrzymał podzięk.: 43 razy

Postautor: Mihcio » 18 mar 2023, 15:24:09

Rozważ Profile X RTA. Mieści się w budżecie i jest dostępny w polskich sklepach. Niestety nie mówię z doświadczenia, ale słyszałem o nim dużo dobrego.

Edit: Do Thelemy Solo będzie jednak za duży. :bije:
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: jvkesnvke » 18 mar 2023, 14:40:42

Opcję oczywiście znam, z tym że średnio o minimum 50% przekracza mój budżet, w PL nie do dostania, z zagranicy wychodzi jeszcze drożej, więc odpada.
Dzięki za odpowiedź tak czy inaczej. :)
Awatar użytkownika
Metall
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 4752
Otrzymał podzięk.: 326 razy

Postautor: Metall » 18 mar 2023, 14:34:49

Jest również opcja taka: Steam Crave Aromamizer Supreme V3 RDTA w wersji Advanced Kit, czyli z trzema wymiennymi bazami w postaci: mesh, single i dual coil.
jvkesnvke
Użytkownik
Użytkownik

Atomizer do wszystkiego, siatka + grzałka

Postautor: jvkesnvke » 18 mar 2023, 13:49:35

Hej.
Od wczoraj szukam nowego parownika RTA DTL do swojej Thelemy Solo 100W. Czym dłużej czytam, tym mniej wiem, jeden rabin powie Profile Unity RTA, drugi Kylin M, a na zagranicznych forach/reddicie zhejtują i jedno i drugie.

Chciałbym napisać, że parownik ma dobrze oddawać smak, ale jw. już wiem, że jest to kwestią mocno subiektywną, niemniej poprzeczka jest powieszona nisko, bo aktualnie korzystam z bazy RBA TFV8 w Cerberusie i jest licho w porównaniu do meshowych gotowców.

Z racji tego, że smakowo siateczka całkiem mi podpasowała, to chyba celowałbym w parownik mesh, z możliwością zamontowania swojej kręconej grzałki. Tutaj powstaje pytanie do was, bardziej doświadczonych waperów: czy to nie jest porywanie się z motyką na słońce, chęć posiadania takiego uniwersalnego all-in-one? Da się wsadzić grzałkę do mesha, ale budowa baz jednak trochę się różni, przede wszystkim meshowce nie mają AH pod miejscem na grzałkę, co powoduje trochę inny przepływ powietrza. Jeśli takie combo mesh+single nie ma sensu, a lepszy efekt (smakowo) przyniesie atomizer na single/dual coil, to jestem skłonny pójść w tę stronę.

Ogranicza mnie też trochę dostępność sprzętu w polskim internecie, dużo polecanych parowników to pozycje z ~2019, nieosiągalne w tym momencie. Z tego co zdążyłem się zorientować, jest parę pozycji które hipotetycznie mogą się sprawdzić:
- Profile Unity RTA
- Kylin M/M Pro
- Dead Rabbit M RTA (tego szczególnie podoba mi się cena i dostępność).

Jeśli miałbym iść w stronę zwykłych single/dual coili, to pewnie kupiłbym Horusa, gdybyśmy dalej żyli w 2019, na dzień dzisiejszy raczej:
- Fat Rabbit RTA/ Solo RTA (dostępność Solo przeciętna).

Prośba o podpowiedź, czy warto pchać się w kombinację mesh/coil, czy skupić się na jednej wersji. Jeśli ktoś używa meshowego parownika ze zwykłymi grzałkami i byłby w stanie określić, czy występują jakieś horrendalne różnice w smaku, to już w ogóle byłoby idealnie.
Mój budżet to 150-200 PLN. Propozycje innych atomizerów niż wymienione przeze mnie także mile widziane.

Wróć do „Szybkie pytanie”