Mieszanie liquidów

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
Awatar użytkownika
pablovsky
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 118
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podzięk.: 33 razy

Mieszanie liquidów

Postautor: pablovsky » 17 kwie 2023, 17:26:34

edarek pisze:...nie jesteś na 100% pewnien składu takich mieszanek, a poza tym przeważnie są mocno dosładzane...

Oj, święte słowa! Ja, głupi i stary, zachciało mi się posmakować gotowych longfilli, kupiłem trzy - jabłko, truskawkę i miętę. Patrząc na "jabłkowe" opakowanie Xtreme, oraz czytając dziesiątki pochlebnych opinii, oczami wyobraźni widziałem chmurę i smak o aromacie soczystych zielonych jabłek. Jakież było moje zaskoczenie, gdy po kilku buchach, ogarneła mnie przesłodka słodycz i za diabła nie mogłem pozbyć się smaku! Nie pomogło szorowanie zębów, wypicie dwóch szklanek mineralnej, chmurzenie zwykłego, tytoniowego smaku. Przez pół dnia miałem w ustach obrzydliwy smak aspartamu. Mięta innej firmy - to samo! Nigdy więcej longfilla czy jakiegoś kupnego premixu. :zły2:

M.
Awatar użytkownika
edarek
Moderator
Moderator
Punkty reputacji: 3617
Podziękował: 473 razy
Otrzymał podzięk.: 333 razy

Mieszanie liquidów

Postautor: edarek » 17 kwie 2023, 15:31:44

Ponieważ nie jesteś na 100% pewnien składu takich mieszanek, a poza tym przeważnie są mocno dosładzane, żeby płyn nadawał się od razu do użycia, a pewne aromaty wymagają leżakowania, żeby wydobyć pełnię walorów smakowych. Słodziki zaklejają grzałki, co powoduje ich szybsze zużywanie.
You don't smoke? Do not vape!
Obrazek
Tak w przybliżeniu
Awatar użytkownika
ludius100
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 109

Mieszanie liquidów

Postautor: ludius100 » 17 kwie 2023, 15:03:38

edarek pisze: Unikaj premiksów i longfili, czy jak to tam się nazywa.

Coś więcej info czemu?
ares2504
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 17

Mieszanie liquidów

Postautor: ares2504 » 14 kwie 2023, 12:45:35

edarek pisze:I jeśli @
Awatar użytkownika
ares2504
dobrze byś się wczytał, to zobaczyłbyś, że to nie kolega, a koleżanka.

Oczywiście, że koleżanka.
Koleżance "kolega polecił", co też można wyczytać w wypowiedzi.
O wyżej wspomnianego kolegę mi chodziło.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Adaberth
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 1

Mieszanie liquidów

Postautor: Adaberth » 14 kwie 2023, 10:12:13

Nie wiem, czy pomogę, ale ja robię taki miks: baza 50/50, Longfill tytoń i dwa gotowce tytoniowe 18. Smak fajny.
Ja
Awatar użytkownika
edarek
Moderator
Moderator
Punkty reputacji: 3617
Podziękował: 473 razy
Otrzymał podzięk.: 333 razy

Mieszanie liquidów

Postautor: edarek » 14 kwie 2023, 07:47:51

@
Awatar użytkownika
Vebbizle
, wszystko zależy od tego, na jakiej bazie są aromaty i jaki skład ma ta Twoja nikotyna (domyślam się, że to shoty nikotynowe). Aromaty najczęściej są na bazie glikolu, więc to, o czym piszesz od Aromy ma proporcje 70VG/30PG. W zasadzie taki miks nadaje się do użycia, a shot nikotynowy raczej na pewno nie będzie na bazie samej gliceryny. Lepkość (gęstość) więc nie powinna się zwiększyć, co mogłoby utrudniać transport. Jeśli taki płyn dobrze Ci się wapuje, to nie musisz nic robić. Jeśli jednak transport jest utrudniony i dosyć często przypala bawełnę w grzałce, to dodanie glikolu powinno rozwiązać problem. A ile? - no właśnie, wszystko zależy od tego, jakie proporcje ma Twój shot, jakiej jest mocy i ile go dolewasz. Teraz następne, to czym Twoim zdaniem są niebezpieczne liquidy? Nie znamy do końca składu takich mieszanek, jak w punkcie pierwszym, choć Aroma to dobra marka i raczej nic więcej poza tym, co napisali tam nie ma. Unikaj premiksów i longfili, czy jak to tam się nazywa. A najbezpieczniej kupić składniki bazy, aromat, shoty i mieszać samemu. ;) I jeśli @
Awatar użytkownika
ares2504
dobrze byś się wczytał, to zobaczyłbyś, że to nie kolega, a koleżanka.
You don't smoke? Do not vape!
Obrazek
Tak w przybliżeniu
ares2504
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 17

Mieszanie liquidów

Postautor: ares2504 » 14 kwie 2023, 06:52:46

:bry:
Trzeba koledze :beer: postawić.
Wytłumaczył bardzo dobrze.
Opis na buteleczce jest tylko w celach ekonomicznych. ;-)
Vebbizle
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 0

Mieszanie liquidów

Postautor: Vebbizle » 14 kwie 2023, 04:51:48

Cześć, widziałam, że wątek ten był już poruszany, ale jestem początkująca i nie do końca rozumiałam tamte odpowiedzi.
Aroma sprzedaje swoje wyroby jako ,,aromaty do tytoniu”, ich skład to 70% gliceryna i 30% aromat.
Mam kilka pytań:
1.Czy wystarczy, że do tej bazy dodam samą nikoktynę, czy muszę jeszcze glikol? Jeśli muszę dodać glikol, to kiedy te buteleczki mają po 40 ml, to ile ml glikolu mam do nich dodać? Czy muszę to gdzieś przelać?
2.Czy takie mieszanki są bardziej niebezpieczne niż ,,zwykłe liquidy”?
3.Czy to się w ogóle nadaje do e-papierosa?
Korzystam z tych liquidów od wakacji, dodaję do nich samej nikotyny (aby wyszła 3 (mg?)), kolega tak mi polecił, bo sam tak wapuje, czuję się okej, ale teraz poczytałam i mam wątpliwości, czy dobrze robiłam (i nie robiłam sobie nieświadomie krzywdy). Proszę was o odpowiedzi, bo kompletnie nie ogarniam tematu, i od razu dzięki za pomoc.

eD

Wróć do „Szybkie pytania”