Jaki POD wybrać?

Miejsce na szybkie pytania (nie tylko) początkujących waperów...
awkstevie
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 1
Otrzymał podzięk.: 2 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: awkstevie » 02 maja 2023, 09:04:49

Podów jest tyle na rynku - że ile ludzi tyle opinii.
Moim zdaniem jest kilka czynników, które powinieneś wziąć pod uwagę:
- Kartridże / grzałki. Najważniejsze, żeby nie ciekły i miały wygodny dostęp do dolewania liquidu.
- Ergonomia. Żeby dobrze się trzymał w dłoni, mieścił do kieszeni, kartridż miał odpowiedni dla Ciebie ustnik.
- Dostępność grzałek. Moim zdaniem najważniejsze. Najlepiej, żeby kilka sklepów w twoim mieście miało wybór.

Od siebie polecę Voopoo Argus P1. Giga szybkie ładowanie, grzałki trzymające 2-3 tygodnie bez problemu, chip wykrywający zwarcie/przegrzanie grzałki, automatyczne zaciąganie. Kartridże u mnie dostępne praktycznie w każdym Vape Shopie i kosztują okolice 17 zł na ten moment.
Dużym zainteresowaniem też są pody Oxva oraz Lost Vape - Ursa. Jednak Ursę mam jako zapasową i nie widzę w niej nic powalającego.
Ciekawym urządzeniem się wydaje SMOK IPX80, ale ich grzałki mają dość mieszaną opinię.

K45
QP Design Fatality + QP Design Gata
Awatar użytkownika
Frankosio
AdminTechniczny
AdminTechniczny
Punkty reputacji: 8667
Podziękował: 163 razy
Otrzymał podzięk.: 388 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: Frankosio » 30 kwie 2023, 22:33:29

Owiec992 pisze:W sklepie grzałki są po 18 albo 19 PLN

Nie grzałki tylko kartridże. XROS 3 nie ma wymiennych grzałek. Jak grzałka się przepali/zużyje to wymienia się cały kartridż.

Obrazek
:chmurka: Obrazek :vape: Only MTL :ok2:
Owiec992
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 62
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podzięk.: 11 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: Owiec992 » 30 kwie 2023, 21:13:05

Od siebie mogę polecić Vaporesso Xros 3. Dostępny na naszym rynku. W sklepie grzałki są po 18 albo 19 PLN. Działam ciągle na jednym kartridżu, jakieś 3 tygodnie. Żadnego wycieku nie doświadczyłem. Jeśli chodzi o czas między ładowaniami, to spokojnie daje radę wytrzymać 8 godzin w pracy.
Jeśli zajdzie potrzeba, po jakichś 40 minutach jest już naładowany i gotowy na kolejne 8h.
Zużycie liquidu nie jest wielkie. Wapuję głównie własne mieszanki, ale czasami zdarza mi się zalać coś gotowego.
Jak na sprzęt w takich pieniądzach, uważam że jest warty uwagi.

k87
Awatar użytkownika
Tomba
Patron
Patron
Punkty reputacji: 9395
Podziękował: 649 razy
Otrzymał podzięk.: 994 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: Tomba » 30 kwie 2023, 17:23:00

@
Awatar użytkownika
Frankosio
tylko ten pod nie jest jeszcze dostępny i trafi do nas dopiero w pierwszej dekadzie czerwca. Chyba, że ktoś oprócz Source już go ma.
Awatar użytkownika
Frankosio
AdminTechniczny
AdminTechniczny
Punkty reputacji: 8667
Podziękował: 163 razy
Otrzymał podzięk.: 388 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: Frankosio » 30 kwie 2023, 15:03:54

@
Awatar użytkownika
levy52
Ja ci polecam nowość Vaporesso Luxe XR Max z bardzo pojemną baterią (jak na PODa) 2800mAh i 5 ml pojemnością kartridża. Pasuje do niego szeroka gama grzałek GTX.
Szczegóły masz w tym wątku... viewtopic.php?p=1799398#p1799398
:chmurka: Obrazek :vape: Only MTL :ok2:
Awatar użytkownika
pablovsky
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 79
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podzięk.: 30 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: pablovsky » 30 kwie 2023, 14:38:57

levy52 pisze: ...Mam kilka pytań co do tej Ursy, długo wytrzymuje na baterii? Na ile wystarcza Ci grzałka, tzn. po jakim czasie przestaje być użyteczna?
Liquidy robisz sam, czy kupujesz gotowe? Jak zobaczyłem w ESW cenę prawie 30 zł za liquid to się trochę przeraziłem. :wow:

K45

Prawdopodobnie przy zwykłym użytkowaniu bateria wytrzyma cały dzień. Trudno ocenić, gdyż nigdy nie czekam, aż się rozładuje. Zawsze jak zostaje mi jakieś 20-30%, to podłączam pod ładowarkę i wapuję na tej naładowanej. Ale robię to - po średnio 7-8 godzinach, na zasadzie ciągłego wapowania. Z przerwą na śniadanie i obiad. ;-)
Tak więc można założyć, że te 900 mAh daje radę.
Co do grzałek, od ok. dwóch tygodni używam średnio kilka kartridży na zmianę, więc również trudno wyrokować, gdyż do tej pory żadnej grzałki nie musiałem wymieniać. Te dwie wbudowane, które dostałem w komplecie z dwoma PODami, też ciągle pracują i nie zauważyłem jakichś ubytków w mocy. Ale podkreślam, że używam kartridże na zmianę. Oczywiście zależy też, kto jakich używa płynów, jakieś słodkie "ulepki" szybciej wykończą grzałkę.
Co do samych liquidów, jeszcze niedawno kupowałem gotowce, rzadko mieszałem, ale od czasu gdy nabyłem obie Ursy, wszystko robię sam. Kupiłem na Allegro litr glikolu, gliceryny, kupiłem w vapeshopie 300 ml gotowej bazy z nikotyną 18 mg, nabyłem też kilka ulubionych aromatów z Inawery oraz MaiArtu i czekam aż się "urobią". Zresztą o istnieniu MaiArt dowiedziałem się tutaj, w Salonie, wcześniej o tych aromatach nie słyszałem ale przyznaję, że są nie z tej ziemi. Cappuccino od mistrza Alchemika wapuję po 48 h od wymieszania i smak nieziemski. Tak samo Truskawka i Grapefruit. Popróbowałem też tytoniówki i tak samo, zapach i smak, to czysta poezja. A zapewne jak się dotrą (zgodnie z zaleceniem), będzie jeszcze lepiej.
To tyle w kwestiach Twoich pytań. :)
levy52
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Punkty reputacji: 5
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podzięk.: 6 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: levy52 » 30 kwie 2023, 12:40:27

...ciach...

Ten temat czytałem na samym początku po rejestracji na forum. :)
Za dużo informacji, za dużo sprzętów trafiło do mojej głowy siejąc niemały zamęt. :wow:
Z najbardziej przewijających się sprzętów natrafiłem na Lost Vape Ursa Nano Pro Pod Kit, OXVA Xlim Pro, Voopoo Vinci, różne SMOKi i wiele innych.
Naprawdę ciężko podjąć jakąkolwiek decyzję w tym temacie. :hmmm:

! Wiadomość od: Krasnal45
Taka jeszcze drobna uwaga @
Awatar użytkownika
levy52
. Zdania w języku polskim, kończymy kropką. Emotka kropki NIE ZASTĘPUJE.
Awatar użytkownika
Krasnal45
Moderator
Moderator
Punkty reputacji: 7730
Podziękował: 586 razy
Otrzymał podzięk.: 742 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: Krasnal45 » 30 kwie 2023, 12:31:11

Przestudiuj sobie ten temat: viewtopic.php?f=84&t=19076
You don't smoke? Do not vape!
levy52
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Punkty reputacji: 5
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podzięk.: 6 razy

Jaki POD wybrać?

Postautor: levy52 » 30 kwie 2023, 12:26:45

Cześć, przeniosłem post z poprzedniego wątku zgodnie z zaleceniami. :)
Szukam jakiegoś PODa, do którego są dostępne grzałki w dość przyjaznej cenie. Chciałbym też, żebym nie musiał co godzinę do ładować. :D

W poprzednim poście dostałem odpowiedź i mam do niej kilka pytań:

pablovsky pisze:Jeśli chodzi o PODa/moda, ostatnio kupiłem dwa egzemplarze Ursy Nano Pro - mały sprzęcik, ale w moim odczuciu doskonale spełnia oczekiwania starego palacza. Wapuję od zawsze na MTL, więc taki PODzik jest super. A kupiłem dwa, gdyż jegomościa nie odstawiam, ciągle go ciumkam, więc drugi w tym czasie jest pod ładowarką. Idealne rozwiązanie. Kartridże i grzałki do Ursy to niewielki wydatek. W E-dymie kupuję każdy egzemplarz z osobna po 9 zł. Inna sprawa, że kupiłem już dziesięć kartridży i tyle samo grzałek, gdyż w każdej jest inny liquid. 80% to tytoniówki, reszta to kawa, truskawka, menthol. Fajna rzecz, wymieniam kartridż w kilka sekund i już wapuję inny smak. W mojej ocenie nie ma szans aby któryś aromat się znudził. Opisuję to, gdyż chcę Ci pokazać, że taki POD ma wiele zalet. Nie trzeba wydać dużej kasy, nie ma odkręcania parownika, tylko klik na magnes i po sprawie.

Dzięki za obszerną odpowiedź. :)
Mam kilka pytań co do tej Ursy, długo wytrzymuje na baterii? Na ile wystarcza Ci grzałka, tzn. po jakim czasie przestaje być użyteczna?
Liquidy robisz sam, czy kupujesz gotowe? Jak zobaczyłem w ESW cenę prawie 30 zł za liquid to się trochę przeraziłem. :wow:

K45

Wróć do „Szybkie pytania”