kruszyna pisze:3. Na jakich grzałkach uzyskać lepszy smak? Bo te pre-buildy smak dają porównywalny z gotowymi grzałkami..
4. Co może powodować, że dym jest "cierpki" i "suchy" w smaku? Próby na mocy w zakresie 10-30 W, na gotowych grzałkach tego nie odczułam.
Nie jest to raczej ich wina "Suchy i cierpki" smak oznacza, że masz za sucho! To znaczy, że masz za dużo bawełny. Bawełny musi być "w sam raz" - nie może być zbita. musi być puszysta, a przez grzałkę w takiej formie (gdy na jednym końcu zrobisz dziubek) przechodzić z niewielkim oporem. Po odcięciu końcówek z obu stron, trzeba je nastroszyć czymś ostrym, żeby zwiększyły objętość. Takie nastroszone, delikatnie umieścić w kanałach, żeby ich tam nie ubić ponownie To co wystaje z grzałki, nie może też być za krótkie - musi swobodnie sięgać dna kanałów dopływowych, bez naciągania
kruszyna pisze:1. Czy wymiana uszczelek mogła ukryć to, że ilość waty jest nieodpowiednia?
Raczej było z uszczelką wszystko w porządku.
kruszyna pisze:2. Nie posiadam miernika oporności (czekam na Matki Boskiej Pieniężnej), czy bezpieczne dla sprzętu jest sprawdzanie oporności grzałki i przepalanie jej bezpośrednio na boxie?
Nie potrzebujesz miernika. Box wystarczy i nic mu nie będzie.
Tu masz sensowny tutorial (przewiń do 12:47, jak samo nie zadziała).
Daniel (ten z YT) zwraca uwagę, że niestety śrubki tej bazy mają za małe główki, by dobrze łapać druty - to dlatego miałaś kłopot z odczytaniem grzałki na boxie. Kontakt drutu musi być pełny, a dodatkowo drut nie może po umieszczeniu i odcięciu wystawać, by nie stykał się z tą stalową tulejką, którą nakręcasz na bazę.
Niestety na tej bazie będziesz miała trudności z mocowaniem cieńszych (a potrzebujących mniejszej mocy) grzałek.
Daniel pokazuje też ładnie, jak dobrać ilość muji. Jak to przejdziesz, smak będzie fajniejszy niż na fabrycznej grzałce.
https://youtu.be/C2vvOc_tFp4?t=12m47s
Próbuj jeszcze raz!
PS. Grzałce nic nie dolega, wymieniaj muji Aha - nowa wata, przez pierwsze parę minut może zmieniać smak liquidu, po czym się to stabilizuje.