Dokładnie tak jak pisze @ Maciejko, bez ulepy nie ma lodów jak i maszynki. Ta druga rozbija kryształki by była jednolita masa. Opisów jak zrobić loda na odpowiednich przyrodniczych kanałach pełno.
Często robię z mleka jogurtowe.
Zaczynamy:
litr mleka
łyżka ulubionego jogurtu
10-15 deko owoców
ajerkoniak lub whisky
malibu (alkohole najlepsze własnej produkcji ale sklepowe też ujdą)
spirytus
Do mleka dodajemy jogurt i po porcjowaniu do jogurtownicy na 4 godzinki (czas zależny od ulubionych kultur bakteryjnych). W między czasie miksujemy owoce lub na tarce z jak najdrobniejszymi oczkami. Najlepiej każde osobno. Jak jogurt wykonany do pojemników dodajemy owoce, i tak jak poprzednio do każdego inny mus owocowy. Mieszamy i już takie pojemniczki można do zamrażarki (1-2 godziny). Jednak w wolne pojemniki polecam poprzekładać jogurt warstwami i dopiero taki produkt do zamrażarki. Po wyjęciu kubeczka/ów zanurzamy takowy w ciepłej wodzie. Mrożony jogurt można powiedzieć że sam wyskoczy. Na salaterkę i polać sosami alkoholowymi lub nie. Na koniec łyżeczka spirytusu i przed podaniem podpalić w celu odkażenia. Wiadomo korona .
Smacznego życzy
Prezes
Lody z mango, banana i limonki
-
- Płeć:
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: ndz cze 16, 2019 11:36 am
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1235 razy
- Otrzymał podzięk.: 1684 razy
- Płeć:
Lody z mango, banana i limonki
A ja będę menda i się przyczepię. Lody to są ze śmietanki/mleka, jajek i cukru. Z samych owoców to jest sorbet.
-
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
- Lokalizacja: Thalloris
- Podziękował: 20800 razy
- Otrzymał podzięk.: 5362 razy
- Płeć:
Lody z mango, banana i limonki
Wybaczcie, że zacytuję siebie, lecz temat ten zaczęłam już w innym poście.
Tak, więc podam tutaj przepis na te pyszne lody... Może akurat ktoś będzie miał ochotę i skorzysta.
Składniki:
2 dojrzałe mango
3 dojrzałe banany
sok z 2 limonek
1 laska wanilii
Mango obrałam ze skórki i usunęłam pestkę. Umieściłam w blenderze razem z bananami i sokiem z limonki. Zmiksowałam na gładką masę.
Powstałą masę owocową przetarłam przez sito o małych oczkach, żeby pozbyć się włókien z mango.
Laskę wanilii przekroiłam wzdłuż i łyżką wyjęłam ziarna. Dodałam do lodów i dokładnie wymieszałam.
Wlałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na 4 godziny.
I to wszystko Kochani...
Żadna filozofia, a satysfakcja i doznania smakowe ogromne!
Smacznego.
Madzia pisze:Zawsze chciałam nauczyć się robić lody.
Od kilku dni uczę się nieustanie, pierwszy wyszedł taki sobie, drugi już o wiele lepszy, a trzeci jest perfekcyjny! O wiele wiele lepszy niż ten sklepowy. Domowy jest bez konserwantów, sztucznych barwników i takich tam...
Myślałam, że jest to bardziej skomplikowane... Natomiast okazało się bardzo bardzo łatwe, przyjemne i smaczne!
Wcale nie odbiega smakiem od tych kupnych. A nie... Co ja mówię? Odbiega! I to bardzo bardzo. Nie czuć w nim chemii, lecz czyste, smaczne, soczyste owoce. ❤️
Podzielę się przepisem w odpowiednim dziale...
Tak, więc podam tutaj przepis na te pyszne lody... Może akurat ktoś będzie miał ochotę i skorzysta.
Składniki:
2 dojrzałe mango
3 dojrzałe banany
sok z 2 limonek
1 laska wanilii
Mango obrałam ze skórki i usunęłam pestkę. Umieściłam w blenderze razem z bananami i sokiem z limonki. Zmiksowałam na gładką masę.
Powstałą masę owocową przetarłam przez sito o małych oczkach, żeby pozbyć się włókien z mango.
Laskę wanilii przekroiłam wzdłuż i łyżką wyjęłam ziarna. Dodałam do lodów i dokładnie wymieszałam.
Wlałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na 4 godziny.
I to wszystko Kochani...
Żadna filozofia, a satysfakcja i doznania smakowe ogromne!
Smacznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość