Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Dział z konkursami naszych zaprzyjaźnionych sklepów
Regulamin forum
Dział poświęcony konkursom organizowanym przez Salon przy współpracy z zaprzyjaźnionymi sklepami.
Udział w konkursach wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Prawo do opublikowania konkursu wyłącznie za zgodą i po wcześniejszych ustaleniach z administracją forum.
Awatar użytkownika
nikkitaa
Moderator
Moderator
Posty: 242
Rejestracja: 29 sty 2023, 20:08:54
Punkty reputacji: 1547
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował: 324 razy
Otrzymał podzięk.: 378 razy
Płeć: Kobieta

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: nikkitaa » 15 gru 2023, 22:22:18

Tłuste i Leniwe Jury zakończyło obrady, czas ogłosić wyniki. Będą one miały wpływ jedynie na ustalenie kolejności wyboru nagród, bo jak już się zapewne domyśliliście, tym razem również nikt nie odpada! ;-)

42 - @
Awatar użytkownika
666mAh
- Smażony karp
39 - @
Awatar użytkownika
yacoop
- Kompot z suszonych owoców
37 - @
Awatar użytkownika
Martin Eden
- Smażony karp
29 - @
Awatar użytkownika
Andy01
- Sałatka jarzynowa
43 - @
Awatar użytkownika
Mariusz87
- Barszcz na zakwasie z uszkami
27 - @
Awatar użytkownika
Bogdan1975
- Gołąbki bez zawijania
28 - @
Awatar użytkownika
Maikel
- Halászlé – zupa z karpia po węgiersku
43 - @
Awatar użytkownika
Tenmen
- Kluski z makiem, rodzynkami i miodem
38 - @
Awatar użytkownika
edi_groch
- Karpatka
37 - @
Awatar użytkownika
Rambo 2
- Piernik Staropolski długo dojrzewający
28 - @
Awatar użytkownika
Baushok
- Pierogi ruskie
45 - @
Awatar użytkownika
Bocian
- Makowiec - Gwiazda
27 - @
Awatar użytkownika
bakerinho
- Gronn - norweska zupa rybno-szpinakowa
37 - @
Awatar użytkownika
vitz
- Śliwowica
38 - @
Awatar użytkownika
Zombisztajn
- Pierniki
41 - @
Awatar użytkownika
bulit73
- Diabelski Śledzik Tomka Strzelczyka
38 - @
Awatar użytkownika
Cinmar
- Makowiec
30 - @
Awatar użytkownika
gemino
- Zupa grzybowa
33 - @
Awatar użytkownika
DanteAruell
- Krokiety z kapustą i grzybami
34 - @
Awatar użytkownika
mlskoczen
- Ryba po grecku
41 - @
Awatar użytkownika
CCSA
- Pierniki
36 - @
Awatar użytkownika
FlushC
- Malinowa chmurka
33 - @
Awatar użytkownika
ButrynM
- Kapusta z grochem

:bravoo:
Awatar użytkownika
nikkitaa
Moderator
Moderator
Posty: 242
Rejestracja: 29 sty 2023, 20:08:54
Punkty reputacji: 1547
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował: 324 razy
Otrzymał podzięk.: 378 razy
Płeć: Kobieta

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: nikkitaa » 13 gru 2023, 09:23:16

Ufff... Ale jesteście wytrwali!
Dotarliśmy do końca VI etapu. Jak w każdym poprzednim wykazaliście się niesamowitą współpracą i zaangażowaniem!
:bravoo:

Ślinka mi cieknie, jak patrzę na te zdjęcia i czytam Wasze przepisy. Na pewno sama skorzystam z nie jednego!

Oceniać Was będzie, specjalnie na tę okazję zwołane, Tłuste i Leniwe Jury, któremu przewodniczyć będzie @
Awatar użytkownika
Frankosio
z osobistą żoną Beatrycze. Pozostali członkowie - i jedna członkini:
@
Awatar użytkownika
Krasnal45

@
Awatar użytkownika
Ramses

@
Awatar użytkownika
kamyk87

@
Awatar użytkownika
Selene

Panów mogą wspierać osoby towarzyszące. Panią też... ;-)

Ja i @
Awatar użytkownika
Tommy Black
, jako organizatorzy, będziemy tylko obserwatorami. Lubimy patrzeć. :D

Mam dla Was (mam nadzieję) dobrą wiadomość - to wciąż nie koniec! Macie jeszcze trochę siły, prawda? :lol1:

Jeszcze dziś rozpoczniemy VII etap.
:doping:
ButrynM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 06 wrz 2023, 14:57:25
Punkty reputacji: 92
Lokalizacja: Stalowa Wola
Otrzymał podzięk.: 35 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: ButrynM » 12 gru 2023, 08:08:43

Kapusta z grochem


U mnie w domu, jednym z ulubionych dań wigilijnych jest kapusta z grochem.


Do dania potrzebujemy:

- 300g łuskanego grochu,

- 800g kiszonej kapusty po odciśnięciu

- ½ szklanki bulionu,

- 6 łyżek oleju,

- 2 cebule,

- 2 liście laurowe,

- 2 ziarenka ziela angielskiego,

- 4 łyżeczki kminku,

- sól, cukier, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Poprzedniego dnia wieczorem zalewamy groch zimną wodą (około 1-1,5litra) i odstawiamy go na całą noc do namoczenia. Następnego dnia przekładamy go do garnka, w razie potrzeby dolewamy wodę, aby całkowicie przykrywała groch i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą i gotujemy około godziny do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

Gdy groch odparowuje, kapustę kiszoną drobno siekamy i przepłukujemy na sitku, żeby nie była bardzo kwaśna. Zalewamy w garnku małą ilością wody i gotujemy do miękkości i do odparowania wody około 30 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i kminek i podsmażamy około 5 minut, co chwilę mieszając. Odparowaną kapustę dodajemy na patelnię i smażymy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy groch, wszystko mieszamy i jeszcze razem dusimy przez 5 minut.


Smacznego.
Obrazek

Wysłane z mojego motorola edge 40 neo przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
FlushC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 26 wrz 2020, 10:58:27
Punkty reputacji: 122
Lokalizacja:
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podzięk.: 35 razy
Płeć: nieokreślona

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: FlushC » 11 gru 2023, 21:27:51

Dla mnie czas świąteczny stoi przede wszystkim pod znakiem słodkości - taki ze mnie ciasteczkowy potwór :D. Co roku każdy zwozi swoje wypieki i dzielimy się nimi niczym opłatkiem. Zawsze można wybierać z całej palety słodkich pyszności, ale nigdy nie może zabraknąć ulubieńca całej rodziny, a mianowicie cudownego ciasta o nazwie "Malinowa chmurka" :jupi: . Zawsze gości na naszym stole, a przygotowywana jest co roku przez innego członka rodziny. Mimo to zawsze smakuje przepysznie. Istnieje tylko jeden uznawany przez nas i najlepszy przepis, którym się z wami podzielę, a pochodzi on z bloga https://mojewypieki.com/

Obrazek

Składniki na ciasto kruche:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
• 3 żółtka, z dużych jajek
• 30 g cukru pudru
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i szybko zagnieść ciasto (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Składniki na galaretkę z malinami:
• 600 g malin, świeżych lub mrożonych
• 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
• 1 litr wrzącej wody

3 malinowe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić, wymieszać z malinami (jeśli są mrożone to nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:
• 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
• 250 g serka mascarpone, schłodzonego
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówką miksera do ubijania piany z białek) do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu – mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Składniki na bezę z migdałami:
• 3 białka, z dużych jajek
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
• 40 – 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem (beza pieczona w formie przykleiłaby się do jej boków, a tego chcemy uniknąć, stąd pomysł na pieczenie jej na odwróconej formie). Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Bezę piec w temperaturze 140°C przez około 1 godzinę. Upieczona beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Schłodzone ciasto z galaretką wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić i podawać.

Smacznego! :bry:

Obrazek


Źródło https://mojewypieki.com/przepis/malinowa-chmurka
Awatar użytkownika
CCSA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 20 wrz 2022, 21:35:20
Punkty reputacji: 257
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podzięk.: 62 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: CCSA » 11 gru 2023, 21:06:46

Moją ulubioną potrawą świąteczną są pierniki, od zawsze byłem łasuchem. :)
Inspiracją do ich kształtów i zdobień było oczywiście nasze forum.
A tu podrzucam przepis mojej babci, nie jest skomplikowany więc myślę, że każdy może wypróbować :).

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- pół szklanki cukru
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18 %
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
- przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru.

Wykonanie:
1. Podgrzewamy miód z masłem, podgrzewać do roztopienia.
2. Dodaj przyprawy i odstaw na 20min.
3. Połącz śmietanę z sodą i dodaj do wcześniejszej masy.
4. Do miski wsyp mąkę, jajka i wcześniejszą masę.
5. Dodaj cukier i wszystko wymieszaj na zbite ciasto.
6. Ciasto należy włożyć na 20 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu wałkujemy i wycinamy z niego kształty.

To tyle! Nasze pierniki są już gotowe!

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mlskoczen
Patronauta
Patronauta
Posty: 69
Rejestracja: 09 gru 2022, 23:45:01
Punkty reputacji: 105
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podzięk.: 35 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: mlskoczen » 11 gru 2023, 16:42:04

U mnie w domu nie ma Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Jest to taka tradycja, choć nazwa wskazująca na potrawę z kuchni świata to z Grecją nie ma nic wspólnego. Kiedyś bardziej tradycyjny przepis, choć od kiedy spróbowałem to polecam ten z filmiku. Ryba to dorsz, choć dobra jest też wersja z pangą lub mintajem.

Awatar użytkownika
DanteAruell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2023, 11:50:20
Punkty reputacji: 63
Lokalizacja: Valdrakken
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podzięk.: 34 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: DanteAruell » 11 gru 2023, 00:57:53

Krokiety.... jak ja kocham krokiety, dosłownie nadjedzenie i banalnie proste w wykonaniu, robimy naleśniki, kładziemy miks kiszonej kapusty z pieczarkami/grzybami (wcześniej ugotowane i doprawione wedle gustu) i to zawinięte, obtoczone w jajku i bułce tartej po czym usmażone. Podane z barszczem czerwonym jest ambrozją, której mieszkańcy Olimpu, by się nie powstydzili. :bry3:

Obrazek

Chyba, aż sobie jutro po pracy przygotuję te pyszności. :>>>
Nieważne czy na talerzu, czy na grzale. Kremówka zawsze dobra ;)
Awatar użytkownika
gemino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 362
Rejestracja: 03 lut 2016, 15:48:16
Punkty reputacji: 213
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 194 razy
Otrzymał podzięk.: 109 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: gemino » 10 gru 2023, 21:34:29

Moja potrawa świąteczna, bez której nie wyobrażam sobie wigilii, to zupa grzybowa. Kojarzy mi się najbardziej ze świętami, chociaż można ją jeść i w ciągu roku, w wigilię smakuje inaczej. Jest to zupa bez mięsa, ale i tak smakuje idealnie, szczególnie z makaronem domowej roboty. Poniżej przedstawię przedstawię przepis na tą zupę znaleziony w sieci, ale tak naprawdę to nie jest skomplikowana potrawa, może poza makaronem ;-) , by jej nie mógł zrobić każdy bez przepisu. :bry:



Smacznego. :bry3:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cinmar
Patronauta
Patronauta
Posty: 1131
Rejestracja: 09 wrz 2018, 09:33:45
Punkty reputacji: 1326
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podzięk.: 86 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: Cinmar » 10 gru 2023, 19:53:12

Moim smakiem dzieciństwa był makowiec. Znaczy za młodu wystarczyło kilka kilogramów makowca dla mnie i Święta miałem gotowe.
Poniższy przepis jest dość blisko tego, co robiła moja mama.

Obrazek

Sładniki na ciasto:
500 g mąki pszennej np. uniwersalnej
pół kostki masła - 100 g
1/3 szklanki cukru - 100 g
2 żółtka średnich lub dużych jajek
około pół szklanki mleka lub więcej - min.140 ml
40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych

Masa makowa i polewa mogą być z gotowca - w dalszym ciągu będzie dobrze.

Pora na trochę roboty:
Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Rondelek odstaw do przestudzenia. Słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni.
W sporej misce umieść dwa żółtka i drożdże. Żółtka rozetrzyj z drożdżami i z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem. Dodaj przesianą mąkę. Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Można ręcznie, ale Thermomix też ogarnie.

Gładką kulę dobrze wyrobionego ciasta odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Ciasto powinno być w misce, przykryte bawełnianą ściereczką lub folią. Możesz miskę umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 40 stopni. Potem jeszcze polecam lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ponieważ w komorze może panować wyższa temperatura niż pokazuje nam wskaźnik. Jeśli w komorze piekarnika będzie za ciepło, to możemy "zabić" drożdże). Ciasto powinno nawet potroić objętość (bardzo ładnie wyrosnąć).

Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W tym cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Na placek wyłóż masę makową - jak na zdjęciu poniżej.

Zwijaj makowiec w rulon. Po zwinięciu przełóż go na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni. Dzięki temu makowiec "nie rozłoży się na boki" w trakcie pieczenia.

UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce.

Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 stopni z pieczeniem góra dół. Makowiec piecz 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl jego drzwiczki na 15 minut. Po tym czasie możesz wyjąć makowiec, odwinąć go z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia.

W przypadku mojej mamy zdobienie zajmowało 40 sekund "bo to do żarcia, a nie na pokaz". :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
bulit73
Patronauta
Patronauta
Posty: 1794
Rejestracja: 14 paź 2019, 17:09:21
Punkty reputacji: 3283
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podzięk.: 70 razy
Płeć: Mężczyzna

Wielka Salonowa Zabawa Świąteczna - Etap VI - Świąteczne Przysmaki

Postautor: bulit73 » 10 gru 2023, 19:21:57

Nie jest to mój przepis. 2 lata temu miałem okazję spróbować tego specjału i od tamtego czasu, sam go robię parę razy w roku.
Na pewno, w tym roku, zagości również na stole wigilijnym.

Jest to, Diabelski Śledzik Tomka Strzelczyka.

https://youtu.be/iRitgBPbAgE?si=KPIbIbtKEU7yTZIi

Składniki:

-700 g płatów śledziowych,
-200 g suszonych pomidorów z oliwy,
-3 łyżki kaparów,
-2 nieduże cebule,
-1 papryczka chilli,
-2 łyżki ziół prowansalskich,
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Płaty śledziowe moczymy w wodzie z octem przez kilka godzin (na litr wody należy dodać 2 łyżki octu spirytusowego), aby pozbawić je nadmiaru soli. Cebule kroimy w piórka. Jeśli śledziki chcemy podać tego samego dnia, sparzmy cebulę wrzątkiem po pokrojeniu, by była bardziej miękka. Jeżeli potrzebujemy sałatki dopiero na kolejny dzień, cebula zdąży zmięknąć.

Ząbek czosnku, papryczkę chilli (razem z pestkami!) oraz suszone pomidory prosto z zalewy również siekamy. Oliwę zostawiamy - przyda się na kolejnym etapie przygotowania dania! Składniki wrzucamy do miseczki. Dodajemy do nich kapary (jeśli ich nie lubimy, można je zastąpić posiekanymi ogórkami konserwowymi). Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich, świeżo startym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Płaty śledziowe odsączamy, używając ręcznika papierowego. Warto ich wcześniej spróbować, by sprawdzić, czy mają już odpowiedni smak! Płaty kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm.

Do dużego słoika z pokrywką wrzucamy łyżkę farszu na dno. Na to dodajemy kilka kawałków śledzia, a na nie znów porcję sałatki. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia słoika. Na koniec wszystko zalewamy oliwą z suszonych pomidorów. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby śledzie się przegryzły.

Będą smaczne zarówno na wieczór, jak i po kilku dniach (należy je wtedy przechowywać zamknięte, w chłodnym miejscu).

SMACZNEGO.

Obrazek
Obrazek

Wróć do „KONKURSY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości