Rozładowane do zera, błąd

corbi95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 15 mar 2018, 06:32
Punkty reputacji: 1
Lokalizacja:
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Rozładowane do zera, błąd

Postautor: corbi95 » 25 lip 2018, 13:51

Cześć, czy akumulatorki rozładowane do zera, takie które leżały jakieś 3 miesiące, nadają się jeszcze do naładowania? gdy podłączam moda do gniazdka, wyskakuje komunikat ''check battery''. Niby są w środku, ale tak jakby się nie ładowały?. Sam nie wiem.

Awatar użytkownika
Sathiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 cze 2018, 14:40
Punkty reputacji: 127
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podzięk.: 61 razy
Płeć: Mężczyzna

Rozładowane do zera, błąd

Postautor: Sathiel » 25 lip 2018, 13:56

Jeśli napięcie spadło poniżej poziomu, który mod rozpoznaje będziesz potrzebował dobrej ładowarki, która potrafi takie akumulatory "aktywować". Nitecore albo efest Luc 4 na przykład.
corbi95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 15 mar 2018, 06:32
Punkty reputacji: 1
Lokalizacja:
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podzięk.: 1 raz
Płeć: Mężczyzna

Rozładowane do zera, błąd

Postautor: corbi95 » 25 lip 2018, 14:11

ok, dzięki, czyli z nimi wszystko ok, tylko naładować tak? Czy raczej to rozładowanie odbiło się poważnie na ich zdrowiu i raczej inwestować w nowe?
Awatar użytkownika
Azgar
Moderator
Moderator
Posty: 1275
Rejestracja: 30 sie 2017, 21:49
Punkty reputacji: 1770
Lokalizacja: Michrów
Podziękował: 804 razy
Otrzymał podzięk.: 723 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Rozładowane do zera, błąd

Postautor: Azgar » 25 lip 2018, 14:17

Jak już je reanimujesz to obserwuj czy się nie grzeją, czy trzymają napięcie itd.... w razie jakichkolwiek problemów zalecał bym nowe.
Awatar użytkownika
sikor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1084
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 733
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 1202 razy
Otrzymał podzięk.: 442 razy
Płeć: Mężczyzna

Rozładowane do zera, błąd

Postautor: sikor » 25 lip 2018, 14:23

Też kiedyś rozładowałem za bardzo ... ładowarka Lii-500 z trudem ale naładowała to ogniwo ale ono się dziwnie zachowywało więc wy...rzuciłem :)
Awatar użytkownika
Sathiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 cze 2018, 14:40
Punkty reputacji: 127
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podzięk.: 61 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Rozładowane do zera, błąd

Postautor: Sathiel » 25 lip 2018, 14:38

Mi się już kilka razy zdarzyło kiedy zapomniałem wyjąć baterie z RX 2/3 na dobry miesiąc. Dwa razy rozładowały się do takiego poziomu, że LUC v4 ich nawet nie chciał zobaczyć, ale po jakimś czasie ruszyły i do tej pory działają bez problemów. Zdecydowanie lepiej unikać takich sytuacji niż naprawiać ogniwa.
Awatar użytkownika
werc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 14 lip 2018, 16:06
Punkty reputacji: 185
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podzięk.: 156 razy
Płeć: Mężczyzna

Rozładowane do zera, błąd

Postautor: werc » 25 lip 2018, 16:09

Zostaw je na dłuuugo (nawet całą noc) w ładowarce (może być nawet w modzie - i tak go nie uszkodzisz) - pomimo braku ładowania...
Czasami ruszą, czasami nie :)
Tak czy inaczej, dalszego długiego żywota im nie wróżę...
* oczywiście w modzie z podłączonym ładowaniem :)

Wróć do „Akcesoria i akumulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: eddekk, matgruz i 2 gości