Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Awatar użytkownika
piowolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 gru 2016, 10:37
Punkty reputacji: 28
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: piowolt » 11 maja 2018, 09:35

Dzięki wszystkim za rady

Mam jeszcze pytanie, czy GA jest tożsame z AVG?
Inaczej... jeśli to nie sprawi problemu... looknijcie na dołączany screen. Czy dobrze ustawiłem parametry dla tego drutu w kalkulatorze?Obrazek

--
Pozdrawiam
Piotr W.

Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1705
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3237
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1473 razy
Otrzymał podzięk.: 2114 razy

Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: Haze » 11 maja 2018, 09:44

piowolt pisze:...czy GA jest tożsame z AVG?

Z AVG (wartość średnia) to nie, ale z AWG (american wire gauge) już tak :smile: To to samo.
W VapeTool nie musisz podawać średnicy AWG, możesz wpisać wartość w mm.
Awatar użytkownika
piowolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 gru 2016, 10:37
Punkty reputacji: 28
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: piowolt » 11 maja 2018, 09:48

piowolt pisze:Dzięki wszystkim za rady

Mam jeszcze pytanie, czy GA jest tożsame z AVG?
Inaczej... jeśli to nie sprawi problemu... looknijcie na dołączany screen. Czy dobrze ustawiłem parametry dla tego drutu w kalkulatorze?Obrazek

--
Pozdrawiam
Piotr W.
Coś mi skonpresowalo screena, tym razem link
https://zapodaj.net/8c862aadb198e.jpg.html

--
Pozdrawiam
Piotr W.

Added in 1 minute 28 seconds:
Haze pisze:
piowolt pisze:...czy GA jest tożsame z AVG?

Z AVG (wartość średnia) to nie, ale z AWG (american wire gauge) już tak To to samo.
W VapeTool nie musisz podawać średnicy AWG, możesz wpisać wartość w mm.
No tak literówka. Mój błąd

--
Pozdrawiam
Piotr W.
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1705
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3237
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1473 razy
Otrzymał podzięk.: 2114 razy

Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: Haze » 11 maja 2018, 09:56

piowolt pisze:...looknijcie na dołączany screen. Czy dobrze ustawiłem parametry dla tego drutu w kalkulatorze?

Jeśli chciałeś policzyć dwie 5-zwojowe grzałki na średnicy 3 mm z drutu N80, każda na 3 rdzeniach 0,25 z owijką 0,1 mm to wszystko gra :smile:
Awatar użytkownika
piowolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 gru 2016, 10:37
Punkty reputacji: 28
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: piowolt » 11 maja 2018, 10:00

Haze pisze:
piowolt pisze:...looknijcie na dołączany screen. Czy dobrze ustawiłem parametry dla tego drutu w kalkulatorze?

Jeśli chciałeś policzyć dwie 5-zwojowe grzałki na średnicy 3 mm z drutu N80, każda na 3 rdzeniach 0,25 z owijką 0,1 mm to wszystko gra
Chciałem policzyć drut który ma sens z początku wątku

--
Pozdrawiam
Piotr W.
Awatar użytkownika
piowolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 gru 2016, 10:37
Punkty reputacji: 28
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: piowolt » 17 maja 2018, 20:30

Zrobiłem dzisiaj pierwsza grzałkę na tym drucie, 8 zwojów na średnicy 3 mm, żeby przetestować go na jakiś 7 omach ale Alien pokazuje rezystancję 323 oma. Więc w tej chwili mam 54W, trochę nieekonomicznie Jak się dobrze przyjrzałem to generalnie ten drut jest płaski, spodziewałem się czegoś okrągłego jak struna. Założyłem go na Kylina mini jako pierwszy setup na nowym parowozie więc co do smaku... jest świetny ale trudno mi się odnieść bo nie mam porównania na tej bazie z innymi drutami. Nie wiem czy to zasługa Kylina czy drutu. Co do odgłosów to strzela, drugie skojarzenie to tak jakby się tam w środku smarzyło

--
Pozdrawiam
Piotr W.
Master_PiT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 29 wrz 2017, 01:09
Punkty reputacji: 150
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podzięk.: 110 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: Master_PiT » 17 maja 2018, 20:39

Nooo na 54W to się gotuje na pewno :lol:

Zjedź z mocą do 30-40W max (chociaż celowalbym w 33W).
To są cienkie druty... Nie trzeba mocy wysokich by je rozgrzać
Awatar użytkownika
piowolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 gru 2016, 10:37
Punkty reputacji: 28
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: piowolt » 17 maja 2018, 20:49

Master_PiT pisze:Nooo na 54W to się gotuje na pewno

Zjedź z mocą do 30-40W max (chociaż celowalbym w 33W).
To są cienkie druty... Nie trzeba mocy wysokich by je rozgrzać
Zjechałem tylko że już nie ma tej poezji smaku na podniebieniu.

--
Pozdrawiam
Piotr W.
Awatar użytkownika
Azgar
Moderator
Moderator
Posty: 392
Rejestracja: 30 sie 2017, 21:49
Punkty reputacji: 939
Lokalizacja: Michrów
Podziękował: 257 razy
Otrzymał podzięk.: 249 razy

Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: Azgar » 17 maja 2018, 21:11

Każdy robi jak lubi i uważa za stosowne.
Jednak ja uważam że 8 zwoi przy średnicy 3mm na trzy rdzeniowym Claptonie ( jeśli dobrze rozumuję to o nim mowa) jest lekką przesadą. Poezja w smaku jak to określiłeś bedzie kiedy tylko grzałka osiągnie temperaturę odpowiednią do odparowania aromatów z twojego liquidu.

Spróbuj dać 6 zwoi na średnicy 2,5mm, wtedy na taki wynik smakowy wystarczy ci około 30w może nawet nie całe, tym bardziej że grzałka będzie pracować szybciej. Mniejszy kawał żelastwa zawsze mniej mocy wymaga. : :ok:
Awatar użytkownika
piowolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 gru 2016, 10:37
Punkty reputacji: 28
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 13 razy

Re: Gotowy, zaawansowany drut który ma sens?

Postautor: piowolt » 17 maja 2018, 21:12

Mam jeszcze pytania i prośbę o instrukcje do tych którzy mają doświadczenie z tym drutem.
Czy z takimi zaawansowanymi drutami postępuje się robiąc setup tak jak ze zwykłym drutem? Tzn ściska pincetą, likwiduje hotspoty, przestrzennie między zwojami? Ma się rozgrzewać od środka na zewnątrz?

Ja po założeniu w bazie miałem problem żeby podgrzewając doprowadzić go do stanu w którym ładnie by się żarzył od środka, na początku świeciły uparcie tylko zewnętrzne zwoje. Dość długo sie męczyłem i traktowałem pincetą zanim zaczął się równomiernie nagrzewać.


--
Pozdrawiam
Piotr W.

Wróć do „Informacje, dyskusje, komentarze, zapytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości