KIOD - Krótka Instrukcja Obsługi Drippera :)

Riccardo
Płeć: nieokreślona

Re: KIOD - Krótka Instrukcja Obsługi Drippera :)

Postautor: Riccardo » 27 wrz 2015, 20:32

RayvenPL pisze:Powiedz mi proszę co rozumiesz pod pojęciem "wielkość komory a smak"? Używałem kilku RDA różnych rozmiarów i różnie bywało. Miałem maleństwo oddające genialnie smak, miałem wielkoluda w którym smaku nie było. I odwrotnie. Ale z przewagą, owszem, lepszego smaku na większych parownikach, przynajmniej w moim odczuciu. Tylko czy to jest aż taka reguła?

Z moich doświadczeń wynika, że mała komora = dobry smak. Pomijając oczywiście inne czynniki jak np setup.

Awatar użytkownika
RayvenPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 17 cze 2015, 08:27
Punkty reputacji: 47
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podzięk.: 296 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: KIOD - Krótka Instrukcja Obsługi Drippera :)

Postautor: RayvenPL » 27 wrz 2015, 21:44

Jak widać jest to tak indywidualne, jak każdy z nas jest indywidualistą (lub indywiduum ;) ). Mi odpowiadają parowniki o średnim rozmiarze, małe i wielkie mi nie leżą, tak "smakowo", jak i "chmurowo" oraz "kopowo".
To co mówię to moje zdanie. Mam do niego prawo. Możesz się z nim zgadzać lub nie. Wyraź to kulturalnie. Zawsze mogę je zmienić, jeśli Twoje argumenty mnie przekonają. Ale pamiętaj: użycie argumentu siły świadczy o braku siły argumentów.
Awatar użytkownika
pok14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 21 cze 2015, 11:55
Punkty reputacji: 26
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podzięk.: 118 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: KIOD - Krótka Instrukcja Obsługi Drippera :)

Postautor: pok14 » 27 wrz 2015, 21:47

Riccardo już w zasadzie wyjaśnił cały "myk" z wielkością komory. Im mniejsza tym lepszy smak. Swego czasu ludzie robili/zamawiali tzw. piguły smaku do gienków. Mimo, że mesh jako nośnik w oddawaniu smaku spisuje się IMO najlepiej, kombinowano żeby komorę jak najbardziej zmniejszyć.
Jeszcze więcej smaku wydobyć.
Jest jeszcze inna dotycząca smaku zależność w moim odczuciu. Za dużo powietrza dostającego się z AH na grzałkę go osłabia. Chmura się powiększa a smak maleje. W przypadku drippera wyznaję zasadę, że lepiej ciut za mało niż ciut za dużo luftu. Zresztą porównując otwory powietrzne w starych parownikach 510,901,801, 306 gdzie smak był, można sobie zadać pytanie, na cholerę mi takie wielkie jak mam. Zgoda, oporności grzałek były większe a napięcie podawane na nie mniejsze niż obecnie. Każdy może sprawdzić sam jak się wapuje z mniejszym i większym cugiem i jak to wpływa na smak.
Nie musisz używać wszystkich nośników żeby o nich wspomnieć. ja tez nigdy nie wapowałem na lince, szklanych kapilarach, rękawie carbonowym ale to nie znaczy, że nic o nich nie wiem i, że nie warto o tym wspomnieć :cool: .
Kwestia grzałek i ich konfiguracji. Całe to nasze wapowanie sprowadza się do dopasowania setupu pod siebie w konkretnym czajniku.
Wszelkie testy, kombinacje są nieuniknione aż się trafi na ten jedyny set w parowniku jaki nam najlepiej podchodzi.
Każdy ma swoje ulubione czajniki i setupy w nich montowane. Nie znaczy to, że nie szuka dalej. Diabeł za uchem zawsze szepcze " a jakby zrobić tak, wsadzić to, zmienić tamto" może będzie jeszcze lepiej, jeszcze smaczniej ?
Na początku wapowania najważniejsze jest zaspokojenie głodu i nie wracanie do analogowych gwoździ. Z czasem poza zaspokojeniem głodu człowiek chce, żeby to czego używał było jeszcze smaczne. No i niektórym tak zostaje, ciągle poszukują lepszego, najlepszego parownika, setupu, który najwierniej i najlepiej odda smak (takie nieszkodliwe zboczenie, nie kwalifikujące się do leczenia zamkniętego).
Współautorstwo ? Nie, to Twoja praca, Twój koncept, Twój wysiłek, Twój splendor, sława i chwała.
Mnie wystarczy jak coś co podpowiem i przyda się do czegoś.
Obrazek
Awatar użytkownika
RayvenPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 17 cze 2015, 08:27
Punkty reputacji: 47
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podzięk.: 296 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: KIOD - Krótka Instrukcja Obsługi Drippera :)

Postautor: RayvenPL » 27 wrz 2015, 22:25

Dziękuję. Sporo się dzięki temu nauczę :)
Mi tak szczerze to ten diabełek nie szepcze za uchem. Ale ja w ogóle inny jestem :mrgreen:
U mnie ten myk z przewiewem trochę inaczej wygląda, bo ja się zaciągam od razu w płuco. Więc muszę mieć przeciąg jak w tunelu metra :D Do tego od dłuższego czasu osłabiam smak mieszanek, schodząc do czystej bazy.Stąd moje wywody mogą odbiegać od doświadczeń części z Was.
Dobra, ponarzekał, a teraz postara się znaleźć czas i zrobić z tego bełkotu w pierwszym poście jakiś użyteczny tekst.
To co mówię to moje zdanie. Mam do niego prawo. Możesz się z nim zgadzać lub nie. Wyraź to kulturalnie. Zawsze mogę je zmienić, jeśli Twoje argumenty mnie przekonają. Ale pamiętaj: użycie argumentu siły świadczy o braku siły argumentów.
Riccardo
Płeć: nieokreślona

Re: KIOD - Krótka Instrukcja Obsługi Drippera :)

Postautor: Riccardo » 28 wrz 2015, 14:56

pok14 pisze:Jest jeszcze inna dotycząca smaku zależność w moim odczuciu. Za dużo powietrza dostającego się z AH na grzałkę go osłabia. Chmura się powiększa a smak maleje. W przypadku drippera wyznaję zasadę, że lepiej ciut za mało niż ciut za dużo luftu. Zresztą porównując otwory powietrzne w starych parownikach 510,901,801, 306 gdzie smak był, można sobie zadać pytanie, na cholerę mi takie wielkie jak mam. Zgoda, oporności grzałek były większe a napięcie podawane na nie mniejsze niż obecnie. Każdy może sprawdzić sam jak się wapuje z mniejszym i większym cugiem i jak to wpływa na smak.

o to to to. Pamiętam, jak kiedyś otwór powietrzny o średnicy półtora milimetra określało się jako huragan. A teraz to mała dziurka. :mrgreen:

Jeszcze jedno - wydaje mi się, że spory wpływ ma kształt komory (jak ją nazwać? Spalania? Atomizacji?). Spheroid, jak sama nazwa wskazuje, ma sferyczną (kulistą? półkulistą?) górę tejże komory. GP się chwali, że długo nad tym kształtem pracowali. Testy trwają :mrgreen:
Przeniesione z Dział techniczny do Poradniki on 15 maja 2016, 14:05 przez tinOFbeer


Wróć do „Poradniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość