Powrót do mesha

Awatar użytkownika
slaviop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 608
Rejestracja: 03 mar 2016, 12:41
Punkty reputacji: 604
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 166 razy
Otrzymał podzięk.: 604 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Powrót do mesha

Postautor: slaviop » 07 lis 2017, 10:11

Tommy Black pisze:Tak sobie pomyślałem że skoro trudno mi nieraz zobaczyć poziom płynu w zbiorniku atomizera i mam przecież wszędzie TC, to może skoro chwilowo coś widzę, wypróbuję to TC
na grzalkach kombinacji drut, mesh bawełna by @
Awatar użytkownika
slaviop
. Wszystko tu poza bawełną oczywiście, jest z SS316L. Chmurzenie na takich grzałkach w trybie VW już dawno opanowałem.
Bardzo byłem ciekawy na ile zmieni się smak bo przeciez nic innego tam się zmieniać nie może. A, chmura może być inna...
Zalałem więc TFV8 czystą bazą 50/50, 4,5 mg gdzie od dłuższego czasu już siedzą sobie grzecznie dwie grzałki Sławka o sumarycznej rezystancji 0,20 oma.
Założyłem to wszystko na RX 200 S Wismeca i po włączeniu na sekundę tylko, zapamiętałem rezystancję grzałek. I faktycznie RX 200 S będący jeszcze w trybie VW pokazał 0,20 oma.
Uruchomilem więc Arctic Foxa i zacząłem tak nieco bardziej zaawansowanie, bo od trybu TCR. Pamiętałem że klasyczny współczynnik dla SS316 L wynosi 00092.
Wypełnilem więc okienko ustawień i przesłałem dane do RXa.

SC1.jpg
S1.png


Kiedy wcisnąłem przycisk fire, rezystancja grzałki wynosiła 0,230 oma i taką też zostawiłem, po wpisaniu w konfigurację zablokowałem i przesłałem do boxa. Czyli te kilkanaście minut grzałki dodatkowo wykorzystały na to aby chip boxa odczytał ich rezystancję w temperaturze pokojowej.
Na początku miałem ustawione 20 W i 210 stp.C. Ale poza wielką chmurą, nie było to ciekawe w smaku. Zwiększałem więc temperaturę co 10 stp.C aż satysfakcjonująca okazała się temp.240 stp.C.
Zmniejszyła się też o dziwo chmura. Natomiast doszedłem też w Watach do 35 W. Choć to już nie miało takiego znaczenia a zwiększałem co 5 W.
I na takich ustawieniach jak wyżej na screenach już pozostałem ponieważ bardzo mi one odpowiadały. Jakichś kolosalnych różnic pomiędzy trybem VW a TCR nie zauważyłem. Może nieco chłodniejsza chmura.Może nieco mniejsza niż w trybie VW...

No to teraz klasyczne ustawienia dla drutu SS316L. Widać je poniżej.

SC2.jpg
S2.png


Tu też zacząłem od 20 W i 210 stp.C.Rezystancja grzałek się nie zmieniła. A sattysfakcjonujące rezultaty osiągnąłem przy widocznych na screenach wyżej ustawieniach.Przy czym tu jest nieco niższa temperatura bo 230 stp. C ale z kolei wyższa moc, bo 35 W. Z tym że już na 30 W było całkiem fajnie i te 35 ustawiłem z czystej ciekawości. Ponieważ nic to nie zmieniło, juz takie zostały.
Generalnie nie widzę żadnych różnic w odczuciach pomiędz tymi dwoma trybami. Może jakieś złożone liquidy ujawniły by różnice, na czystej bazie ja ich nie odczuwam. Podobnie nie odczuwam różnic pomiędzy tymi trybami a trybem VW. No, może faktycznie jest nieco chłodniejsza ale i mniejsza chmurka.Tak więc wynalazek Sławka też świetnie spisuje się
w trybach TC.No i jak to brzmi? Na meshu w TC... :P
Tommy tcr dla drutu od pszczelarza 304 to o ile sie nie mylę to 105...

Pisane mobilnie...
Co cię nie zabije - to zginie z twojej ręki...

Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9054
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 3934
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 2518 razy
Otrzymał podzięk.: 8129 razy
Płeć: nieokreślona

Powrót do mesha

Postautor: Tommy Black » 07 lis 2017, 10:34

slaviop pisze:Tommy tcr dla drutu od pszczelarza 304 to o ile sie nie mylę to 105...


Ha, to nieco zmienia postać rzeczy...ja byłem pewny że tam jest drut SS 316L a nie SS 304... :((

Czyli trzeba te testy powtórzyć.

Edit i tak na szybko, bo w trybie TCR to dość istotna różnica...

304a.jpg
304.png


I przy tych ustawieniach jest całkiem nieźle no i zauważalnie jest dużo większa chmura.

No i ustawienia przy współczynniku dla S 304 czyli 105.

TCR304.jpg
S304.png


Tu jest podobnie acz zmniejszyła się znacząco chmura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 wrz 2017, 21:07
Punkty reputacji: 362
Lokalizacja:
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podzięk.: 277 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Powrót do mesha

Postautor: miaziol » 07 lis 2017, 11:19

Przykro mi to mówić ale popelnileś kilka dość istotnych błędów. Po pierwsze skoro grzałka ma 0,20 Ohm to tak należy ją zablokować. Dość istotnym parametrem jest rezystancja wewnętrzna boxa. Dopiero te dwa elementy podane prawidłowo skutkują poprawnym odczytem temperatury. Powiem Ci w tajemnicy że naprawdę nie jesteś jedyny. Sam niejednokrotnie mam okazję częstować znajomych w vape shopach i są zdziwieni że mam ustawioną temperaturę na maksimum 220 - 230 st. Chmura jest naprawdę ciepła i ma tylko delikatnie niższą temperaturę niż w trybie vv. Wielkość chmurki za to nie odbiega od tego trybu. Podstawowa różnica to smak który dzięki kontroli temperatury za każdym razem jest taki sam. Niepoprawnie wykonany setup pod kontrolę skutkuje właśnie mniejsza chmurą i innymi niespodziewajkami.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1604
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 2957
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1430 razy
Otrzymał podzięk.: 2040 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Powrót do mesha

Postautor: Haze » 07 lis 2017, 12:04

@
Awatar użytkownika
miaziol
, a jak Ty mierzysz tę "rezystancję wewnętrzną boxa"?
Awatar użytkownika
sikor
Moderator
Moderator
Posty: 794
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 650
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podzięk.: 331 razy
Płeć: Mężczyzna

Powrót do mesha

Postautor: sikor » 07 lis 2017, 12:26

kawałkiem grubszej miedzi.... gdzieś to o tym gadaliśmy niedawno... ale chyba na czacie

miblaszek swoje boxy pomierzył
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9054
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 3934
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 2518 razy
Otrzymał podzięk.: 8129 razy
Płeć: nieokreślona

Powrót do mesha

Postautor: Tommy Black » 07 lis 2017, 12:31

miaziol pisze:Po pierwsze skoro grzałka ma 0,20 Ohm to tak należy ją zablokować.


Nie bardzo mogłem, to znaczy nie chciałem ręcznie wklepywać tego co pokazał mi sam box po uruchomieniu go w trybie TC. Bo przecież najpierw musiałem odczytać faktyczną rezystancję grzałki a potem ją dopiero zablokować. Skoro odczyt wskazywał 0,230, to taką zablokowałem. W trybie VW na innych boxach użytkowane te grzałki często pokazywały rezystancję od 0,17 do 0,22 oma.
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 wrz 2017, 21:07
Punkty reputacji: 362
Lokalizacja:
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podzięk.: 277 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Powrót do mesha

Postautor: miaziol » 07 lis 2017, 12:51

Skoro pływa oporność to znaczy że masz hotspot na meshu. Haze, wkręcam driper tylko zamiast duala montuje kawał miedzi. W escribe zakładka atomizer stability. W af device monitor.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1604
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 2957
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1430 razy
Otrzymał podzięk.: 2040 razy
Płeć: Mężczyzna

Powrót do mesha

Postautor: Haze » 07 lis 2017, 12:56

miaziol pisze:wkręcam driper tylko zamiast duala montuje kawał miedzi.

OK, a jakie wychodzą przykładowe rezystancje pomierzone w ten sposób?
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9054
Rejestracja: 05 cze 2015, 09:23
Punkty reputacji: 3934
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 2518 razy
Otrzymał podzięk.: 8129 razy
Płeć: nieokreślona

Powrót do mesha

Postautor: Tommy Black » 07 lis 2017, 13:19

miaziol pisze:Skoro pływa oporność to znaczy że masz hotspot na meshu. Haze, wkręcam driper tylko zamiast duala montuje kawał miedzi. W escribe zakładka atomizer stability. W af device monitor.


Piotrek, ja tu bym się z Tobą zgodził, gdybym ja miał tam prawdziwego mesha. Tam jest zupełnie coś innego jednak i mesh jako taki nie ma większego znaczenia dla rezystancji grzałki.
Nie mają też znaczenia same hotspoty, przynajmniej tak kapitalnego znaczenia jak przy prawdziwej grzałce meshowej.
Oporność grzałki z drutu SS 316 L zawsze mi pływa nieco a to zależy od temperatury w jakiej z nią przebywam, od mocy z jaką chmurzę albo od temperatury płyty głównej boxa.
Nie są to jakieś wielkie wahania ale jednak są.
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 wrz 2017, 21:07
Punkty reputacji: 362
Lokalizacja:
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podzięk.: 277 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Powrót do mesha

Postautor: miaziol » 07 lis 2017, 13:34

Haze w dna 0.0014 w primo 0.0022. Tomaszu dlatego grzałkę loguje się w temperaturze pokojowej i zimną. Jeśli na tym samym boksie w vv ma 0.20 to w tc musi mieć tyle samo. Pomijam kwestie że te wszystkie evicki, wismeki i inne gady nie są mistrzami jakości gniazd. Ciężko czasem poprawnie uruchomić tc
Obrazek Obrazek

Wróć do „Poradniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość