Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Forum dla swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa (pod warunkiem nieobrażania królowej).Dobrze też nie obrażać kogokolwiek ale królowa jest najważniejsza.I z tym myśleniem to tak oszczędnie żeby nie urazić uczuć idiotów.
Regulamin forum
Królowa rozważała możliwość zamknięcia Hyde Parku i przekształcenia go w prywatne ogrody. Premier Walpole zapytany, ile kosztowałaby realizacja, odparł - pół żartem, pół serio - „tylko koronę, Pani".
Podobnie jak królowa, nie zamknęliśmy Klubu Drożdżówek ale zamieniliśmy go na Park.Teraz będzie lepiej dla wszystkich.Królowa jest bardzo zadowolona.
Awatar użytkownika
lesstro
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 470
Rejestracja: 14 gru 2016, 11:10
Punkty reputacji: 1168
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 281 razy
Otrzymał podzięk.: 455 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: lesstro » 21 sie 2020, 10:05

pampalini pisze:Nie mam dostępu do konfiguracji modemu

Bzdury opowiadasz. Zawsze jest taka opcja. Daj spokój sobie z kablami, extenderami i akces pointami. Trzeba dobrze skonfigurować ustawienia wifi w routerze głównym. Poza tym nie wiadomo jakim modelem routera od tej INEA dysponujesz. Reszta sprzętów jest niepotrzebna, no chyba że masz ścianę z ołowiu, bo nie wierzę, że sygnał wifi urywa się przy ścianie.
Obrazek

Awatar użytkownika
yetisize
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 08 wrz 2019, 21:12
Punkty reputacji: 221
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podzięk.: 109 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: yetisize » 21 sie 2020, 10:17

lesstro pisze:
pampalini pisze:Nie mam dostępu do konfiguracji modemu

Bzdury opowiadasz. Zawsze jest taka opcja.

Otóż nie.
Mam światłowód od lokalnej kablówki, mi również jakiś czas temu odebrali możliwość samodzielnej konfiguracji modemu. Na infolinii tłumaczą się tym, że ludzie grzebali i mieli problemy, wiec poblokowali.
pampalini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 01 cze 2020, 10:43
Punkty reputacji: 44
Lokalizacja:
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podzięk.: 70 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: pampalini » 21 sie 2020, 10:40

lesstro pisze:
pampalini pisze:Nie mam dostępu do konfiguracji modemu

Bzdury opowiadasz. Zawsze jest taka opcja. Daj spokój sobie z kablami, extenderami i akces pointami. Trzeba dobrze skonfigurować ustawienia wifi w routerze głównym. Poza tym nie wiadomo jakim modelem routera od tej INEA dysponujesz. Reszta sprzętów jest niepotrzebna, no chyba że masz ścianę z ołowiu, bo nie wierzę, że sygnał wifi urywa się przy ścianie.


INEA nie udostępnia hasła administracyjnego do modemu/routera, tym samym nie mam jak się wbić by cokolwiek pogrzebać w ustawieniach. Jak wspomniałem nie znam się zbytnio na tym zagadnieniu, myślałem jeszcze nad połączeniem modemu z TP-Linkiem i dopiero z niego zabawą z konfiguracją i rozprowadzeniem internetu po mieszkaniu, ale uznałem , że gra nie warta świeczki.
Nie mam ściany z ołowiu, myślę, że to kwestia sprzętowa oraz umiejscowienie modemu. Wcześniej wszędzie siało mi internet, miałem tylko modem od nich. Podpinałem TP-Linka, konfigurowałem i po sprawie. Po zmianie umowy podmienili mi urządzenie na modem z opcją routera z Wi-Fi i zaczęły się problemy.
Awatar użytkownika
mefiuniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 08 sty 2020, 18:30
Punkty reputacji: 160
Lokalizacja: Pakość
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podzięk.: 108 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: mefiuniek » 21 sie 2020, 10:45

Niestety często te routery dostarczane przez usługodawców to badziewie.
Sam miałem takie problemy z urządzeniem od UPC. Pomogła właśnie sieć mesh. Innym rozwiązaniem może być użycie routera jako repeatera Wi-Fi.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
lesstro
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 470
Rejestracja: 14 gru 2016, 11:10
Punkty reputacji: 1168
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 281 razy
Otrzymał podzięk.: 455 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: lesstro » 21 sie 2020, 10:50

Ej, na moje to prosta sprawa jest. Stawiasz do pionu serwisanta z INEA i już.
pampalini pisze:Wcześniej wszędzie siało mi internet, miałem tylko modem od nich

Jak modem może siać internet??? :omg: Chyba coś pokręciłeś.
Inaczej podepnij tego TP-linka do tego głownego modemu i na nim skonfiguruj nową sieć wifi. Starą zapomnij i z kablami też nic nie rób. Wystarczy. Sieć mesh, jak niektórzy proponują, to na dwa sąsiednie pomieszczenia mieszkalne jakby użyć bomby atomowej do rozbiórki stodoły. :hihi:
Ostatnio zmieniony 21 sie 2020, 10:56 przez lesstro, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
pampalini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 01 cze 2020, 10:43
Punkty reputacji: 44
Lokalizacja:
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podzięk.: 70 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: pampalini » 21 sie 2020, 10:56

Nic nie pokręciłem. Napisałem przecież, że wcześniej miałem modem, podpinałem do niego TP-Linka i on resztę załatwiał.
Teraz mam 2w1 czyli modem z routerem.
Awatar użytkownika
lesstro
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 470
Rejestracja: 14 gru 2016, 11:10
Punkty reputacji: 1168
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 281 razy
Otrzymał podzięk.: 455 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: lesstro » 21 sie 2020, 11:00

To czemu nie wrócisz do tej konfiguracji, jak to pisałem wyżej? Może warto zmienić kanał, szerokość pasma albo może nawet częstotliwość na 5MHz.
Obrazek
pampalini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 01 cze 2020, 10:43
Punkty reputacji: 44
Lokalizacja:
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podzięk.: 70 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: pampalini » 21 sie 2020, 11:50

lesstro pisze:To czemu nie wrócisz do tej konfiguracji, jak to pisałem wyżej? Może warto zmienić kanał, szerokość pasma albo może nawet częstotliwość na 5MHz.


Wolałbym nie dokładać kolejnego urządzenia.Na razie jestem na etapie samo się naprostuje. Popatrzę co zmieni ten wzmacniacz. W końcu to wciśnięcie w kontakt i zapominam. Jak nie pomoże, zabiorę się za tego TP-Linka.
Awatar użytkownika
iron64
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Posty: 2843
Rejestracja: 26 lis 2018, 13:58
Punkty reputacji: 2687
Lokalizacja:
Podziękował: 1864 razy
Otrzymał podzięk.: 1452 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: iron64 » 21 sie 2020, 13:44

Dzwoń do dostawcy niech oni się martwią skoro dostarczają sprzęt i blokują możliwość konfiguracji.
Niech zrobią tak, aby działało skoro działało wcześniej.
Obrazek
***** ***
3znaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 08 mar 2018, 20:50
Punkty reputacji: 57
Lokalizacja:
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podzięk.: 56 razy
Płeć: Mężczyzna

Udostępnienie internetu w drugim pomieszczeniu

Postautor: 3znaki » 21 sie 2020, 14:37

iron64 pisze:Dzwoń do dostawcy niech oni się martwią skoro dostarczają sprzęt i blokują możliwość konfiguracji.
Niech zrobią tak, aby działało skoro działało wcześniej.

W 90% takich przypadków problem tkwi "między monitorem a oparciem krzesła".
"To nie tak, że boję się umrzeć. Po prostu nie chciałbym być w pobliżu, kiedy to się stanie." - Woody Allen

Wróć do „Salon: Hyde Park - czyli powiedz, co myślisz - jeśli już musisz”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości