Na pohybel PSZENICY!

Czyli Salonowy Klub Starszych Kobiet ;)
Awatar użytkownika
lijden
Waperka
Waperka
Posty: 262
Rejestracja: 12 lip 2017, 22:47
Punkty reputacji: 100
Lokalizacja: Michrów (grójecki)
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podzięk.: 130 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: lijden » 11 sie 2017, 08:53

vor_tan pisze:W sumie nie cierpiałbym bardzo przechodząc na wegetarianizm tylko po co?


Nie miałam tego dylematu bo jestem wege od urodzenia :P Jeśli chcesz podyskutować na takie tematy to wal śmiało :P

@Haze a ja się tak zastanawiam w sumie, ty odstawiłeś tylko pszenicę czy całkowicie zboża glutenowe? Bo to piwo twoje mnie zastanawia :P

Awatar użytkownika
sikor
Moderator
Moderator
Posty: 907
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 680
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 716 razy
Otrzymał podzięk.: 370 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: sikor » 11 sie 2017, 08:59

lijden pisze:Nie miałam tego dylematu bo jestem wege od urodzenia

Nigdy żadnego mięsa w ustach nie miałaś? :mrgreen:
Awatar użytkownika
lijden
Waperka
Waperka
Posty: 262
Rejestracja: 12 lip 2017, 22:47
Punkty reputacji: 100
Lokalizacja: Michrów (grójecki)
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podzięk.: 130 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: lijden » 11 sie 2017, 09:02

sikor pisze:
lijden pisze:Nie miałam tego dylematu bo jestem wege od urodzenia

Nigdy żadnego mięsa w ustach nie miałaś? :mrgreen:


Podchwytliwe pytanie widzę :P Nie, nie miałam w ustach nigdy żadnego martwego zwierzęcia :P Nie jem nic co robi kupę :P
Awatar użytkownika
sikor
Moderator
Moderator
Posty: 907
Rejestracja: 15 maja 2017, 12:38
Punkty reputacji: 680
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 716 razy
Otrzymał podzięk.: 370 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: sikor » 11 sie 2017, 09:04

lijden pisze:
sikor pisze:
lijden pisze:Nie miałam tego dylematu bo jestem wege od urodzenia

Nigdy żadnego mięsa w ustach nie miałaś? :mrgreen:


Podchwytliwe pytanie widzę :P Nie, nie miałam w ustach nigdy żadnego martwego zwierzęcia :P Nie jem nic co robi kupę :P


Ale odpowiedź jasna i klarowna *mrgreen*
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1815
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3580
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1530 razy
Otrzymał podzięk.: 2249 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: Haze » 11 sie 2017, 09:57

lijden pisze:@Haze a ja się tak zastanawiam w sumie, ty odstawiłeś tylko pszenicę czy całkowicie zboża glutenowe? Bo to piwo twoje mnie zastanawia :P

Zboża całkowicie, a piwo jest jednym z dwóch dość okazjonalnych wyjątków - pozwalam sobie co jakiś czas bo nie widzę, żeby działało negatywnie (a akurat przy wzjg "działanie" widać od razu, czasami w ciągu pół godziny).
Johny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 27 lip 2017, 12:42
Punkty reputacji: 0
Lokalizacja:
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podzięk.: 9 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Na pohybel PSZENICY!

Postautor: Johny » 16 sie 2017, 15:57

Z swojego doświadczenia mogę również stwierdzić, że pszenica nie jest całkowicie dobra dla organizmu. Amatorsko trenuję "strongmana" i wiem jak mój organizm zareagował na odstawienie pszenicy, w sensie totalna poprawa trawienia i samopoczucia. Jak sie zjada na dzień ponad 5k kalorii to efekty widać bardzo szybko:)
Awatar użytkownika
basika
Moderator
Moderator
Posty: 3372
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1977
Lokalizacja:
Podziękował: 4102 razy
Otrzymał podzięk.: 5020 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: basika » 18 sie 2017, 20:21

sernik.jpeg

Tak sobie myślę, że ten przepis powinnam tutaj wrzucić, a jest to sernik z trzech składników, no i najważniejsze : nie ma w nim żadnego glutenu !
Na ciasto o średnicy 15 cm będziesz potrzebować:
• 3 jajka
• 120 g białej czekolady
• 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek. Naczynie z białkami przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
2. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż konsystencja będzie gładka i bez grudek. Wyjmij z lodówki białka i ubij na sztywno.
3. Do rozpuszczonej czekolady dodaj serek śmietankowy i wymieszaj na gładką maskę. Zdejmij rondelek z palnika, dodaj żółtka i wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj 1/3 masy białkowej i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą część masy białkowej w dwóch częściach, za każdym razem mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 15 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia (spód oraz ranty), posmarowanym od wewnątrz tłuszczem. Wlej ciasto do formy – a następnie unieś ją lekko nad blatem i upuść kilkukrotnie. Umieść formę na prostokątnej blasze, wylej na spód trochę wody.
5. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie przez 15 minut w 160 stopniach. Później wyłącz temperaturę i pozostaw ciasto na kolejne 15 minut, aby doszło w piekarniku. Gdy wystygnie, oprócz z wierzchu cukrem pudrem.

https://www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
julka1973
Waperka
Waperka
Posty: 1094
Rejestracja: 25 lis 2015, 18:25
Punkty reputacji: 143
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Podziękował: 1680 razy
Otrzymał podzięk.: 1036 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: julka1973 » 18 sie 2017, 20:35

O mój bosze!!! Sernik i na dodatek z białą czekoladą! :wow:
Basiu, robiłaś?
Ja na pewno zrobię, tylko nie w najbliższym czasie.bo jestem sama w domu do końca wakacji i jak popełnię taki serniczek, to go sama pochłonę i w drzwiach się nie zmieszczę. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
basika
Moderator
Moderator
Posty: 3372
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1977
Lokalizacja:
Podziękował: 4102 razy
Otrzymał podzięk.: 5020 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: basika » 18 sie 2017, 20:42

julka1973 pisze:O mój bosze!!! Sernik i na dodatek z białą czekoladą! :wow:
Basiu, robiłaś?
Ja na pewno zrobię, tylko nie w najbliższym czasie.bo jestem sama w domu do końca wakacji i jak popełnię taki serniczek, to go sama pochłonę i w drzwiach się nie zmieszczę. :lol:

Izuniu nie robiłam, dzisiaj trafiłam na ten przepis i od razu pomyslałam o naszych bezglutenowcach. Niech też mają jakąś przyjemność. :P
Awatar użytkownika
PaniChmurka
Waperka
Waperka
Posty: 125
Rejestracja: 28 lip 2018, 11:11
Punkty reputacji: 38
Lokalizacja: centralne zamieszanie
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podzięk.: 61 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: PaniChmurka » 04 sie 2018, 11:36

Pszenica tylko w jednym wydaniu jest dobra...Olejek z kiełków pszenicy !
Skład
- kwas linolowy;
- kwas linolenowy;
- kwas olejowy;
- kwasu palmitynowy;
- kwasu stearynowy;
- witaminy: A, D i E;
- lecytyna.

Jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry.
U mnie sprawdza się jako dodatek do kremów - 1 kropla do jednorazowej porcji kremu wymieszać i na paszczę , a także jako dodatek do wszelkich "napaszczowych" maseczek i odżywki do włosów ( oczywiście domowej roboty) :)

Wróć do „Salonowy Klub Drożdżówek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość