Na pohybel PSZENICY!
-
- Waperka
- Posty: 143
- Rejestracja: sob lip 28, 2018 9:11 am
- Lokalizacja: centralne zamieszanie
- Podziękował: 357 razy
- Otrzymał podzięk.: 104 razy
- Płeć:
Re: Na pohybel PSZENICY!
ooo czyli istnieją jadalne gąbki :O!
Żeby się dowiedzieć o co dokładnie chodzi musiałabym iść do lekarza a nie bardo lubię wiem jedno po mącznych potrawach nie bardzo się czuję - więc unikam Panie Tommy skoro pan po kilka nitek dziennie jesz musisz Pan być chudy jak ten makaron :O
Żeby się dowiedzieć o co dokładnie chodzi musiałabym iść do lekarza a nie bardo lubię wiem jedno po mącznych potrawach nie bardzo się czuję - więc unikam Panie Tommy skoro pan po kilka nitek dziennie jesz musisz Pan być chudy jak ten makaron :O
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
PaniChmurka pisze:Nie słyszałam o jadalnych gąbkach
Proszę, oto przepis Bartka Kwietnia, dzieciaka z #masterchefjunior.
2 jajka, 10 gram mąki, 2 gramy kakao, blendujemy, przelewamy do syfonu, spieniamy na piankę, przelewamy do jednorazowego kubka piankowego, od spodu musi być nacięty, włożyć do mikrofali na 5 sekund 800 W, obrócić kubek i zedrzeć, gotowe.
PaniChmurka pisze:Chyba po prostu chodzi o gluten, bo makaronów też nie jem
Chyba? Może warto się dowiedzieć o co chodzi? A co jeśli kupisz pastę do butow z glutenem i twoje buty zdechną?
A makaron? Makaron jest dobry. Ja w 2007 roku kupiłem 2 097 157 nitek makaronu zrobionego z 1 Kg mąki przez Li Tao. Każda nitka jest tak cienka, że w uchu igielnym zmieści się naraz 18 nitek.Czyli jem go już 11 lat i nie narzekam. Hmmmm...a może już go zjadlem?
-
- Waperka
- Posty: 143
- Rejestracja: sob lip 28, 2018 9:11 am
- Lokalizacja: centralne zamieszanie
- Podziękował: 357 razy
- Otrzymał podzięk.: 104 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
Tommy Black pisze:A próbowałaś zjeść gąbkę? To świetny sposób na odchudzanie.Ja stosowałem go już od podstawówki.
Nie słyszałam o jadalnych gąbkach a chleba nie jem ze względu na żołądek a nie na tuszę. Chyba po prostu chodzi o gluten, bo makaronów też nie jem
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
PaniChmurka pisze:Ale powiem tak - mój żołądek miewa się lepiej i generalnie nie ma takiego uczucia hmm ,,napęcznienia" jak po zjedzeniu chleba.
A próbowałaś zjeść gąbkę? To świetny sposób na odchudzanie.Ja stosowałem go już od podstawówki.
-
- Waperka
- Posty: 143
- Rejestracja: sob lip 28, 2018 9:11 am
- Lokalizacja: centralne zamieszanie
- Podziękował: 357 razy
- Otrzymał podzięk.: 104 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
basika pisze:Znalazłam, to się podzielę. Chleb: czy może nam szkodzić ? Na to pytanie odpowiedzą naukowcy. A ja zachęcam do obejrzenia tego filmu. @ Haze, to może Ciebie zainteresować
https://www.arte.tv/pl/videos/071395-00 ... _1=1294630
A ja muszę przyznać że ,,od roku 2002 nie jem chleba , czy mi go brakuję - nieeeee wcale nie, jak jem kanapki bez chleba - nie jem kanapek Ale powiem tak - mój żołądek miewa się lepiej i generalnie nie ma takiego uczucia hmm ,,napęcznienia" jak po zjedzeniu chleba.
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
Znalazłam, to się podzielę. Chleb: czy może nam szkodzić ? Na to pytanie odpowiedzą naukowcy. A ja zachęcam do obejrzenia tego filmu. @ Haze, to może Ciebie zainteresować
https://www.arte.tv/pl/videos/071395-00 ... _1=1294630
https://www.arte.tv/pl/videos/071395-00 ... _1=1294630
-
- Waperka
- Posty: 143
- Rejestracja: sob lip 28, 2018 9:11 am
- Lokalizacja: centralne zamieszanie
- Podziękował: 357 razy
- Otrzymał podzięk.: 104 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
Pszenica tylko w jednym wydaniu jest dobra...Olejek z kiełków pszenicy !
Skład
- kwas linolowy;
- kwas linolenowy;
- kwas olejowy;
- kwasu palmitynowy;
- kwasu stearynowy;
- witaminy: A, D i E;
- lecytyna.
Jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry.
U mnie sprawdza się jako dodatek do kremów - 1 kropla do jednorazowej porcji kremu wymieszać i na paszczę , a także jako dodatek do wszelkich "napaszczowych" maseczek i odżywki do włosów ( oczywiście domowej roboty)
Skład
- kwas linolowy;
- kwas linolenowy;
- kwas olejowy;
- kwasu palmitynowy;
- kwasu stearynowy;
- witaminy: A, D i E;
- lecytyna.
Jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry.
U mnie sprawdza się jako dodatek do kremów - 1 kropla do jednorazowej porcji kremu wymieszać i na paszczę , a także jako dodatek do wszelkich "napaszczowych" maseczek i odżywki do włosów ( oczywiście domowej roboty)
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
julka1973 pisze:O mój bosze!!! Sernik i na dodatek z białą czekoladą!
Basiu, robiłaś?
Ja na pewno zrobię, tylko nie w najbliższym czasie.bo jestem sama w domu do końca wakacji i jak popełnię taki serniczek, to go sama pochłonę i w drzwiach się nie zmieszczę.
Izuniu nie robiłam, dzisiaj trafiłam na ten przepis i od razu pomyslałam o naszych bezglutenowcach. Niech też mają jakąś przyjemność.
-
- Waperka
- Posty: 1094
- Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
- Podziękował: 2030 razy
- Otrzymał podzięk.: 1261 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
O mój bosze!!! Sernik i na dodatek z białą czekoladą!
Basiu, robiłaś?
Ja na pewno zrobię, tylko nie w najbliższym czasie.bo jestem sama w domu do końca wakacji i jak popełnię taki serniczek, to go sama pochłonę i w drzwiach się nie zmieszczę.
Basiu, robiłaś?
Ja na pewno zrobię, tylko nie w najbliższym czasie.bo jestem sama w domu do końca wakacji i jak popełnię taki serniczek, to go sama pochłonę i w drzwiach się nie zmieszczę.
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Na pohybel PSZENICY!
Tak sobie myślę, że ten przepis powinnam tutaj wrzucić, a jest to sernik z trzech składników, no i najważniejsze : nie ma w nim żadnego glutenu !
Na ciasto o średnicy 15 cm będziesz potrzebować:
• 3 jajka
• 120 g białej czekolady
• 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek. Naczynie z białkami przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
2. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż konsystencja będzie gładka i bez grudek. Wyjmij z lodówki białka i ubij na sztywno.
3. Do rozpuszczonej czekolady dodaj serek śmietankowy i wymieszaj na gładką maskę. Zdejmij rondelek z palnika, dodaj żółtka i wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj 1/3 masy białkowej i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą część masy białkowej w dwóch częściach, za każdym razem mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 15 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia (spód oraz ranty), posmarowanym od wewnątrz tłuszczem. Wlej ciasto do formy – a następnie unieś ją lekko nad blatem i upuść kilkukrotnie. Umieść formę na prostokątnej blasze, wylej na spód trochę wody.
5. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie przez 15 minut w 160 stopniach. Później wyłącz temperaturę i pozostaw ciasto na kolejne 15 minut, aby doszło w piekarniku. Gdy wystygnie, oprócz z wierzchu cukrem pudrem.
https://www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AE
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości