Na pohybel PSZENICY!

Czyli Salonowy Klub Starszych Kobiet ;)
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1887
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3731
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1575 razy
Otrzymał podzięk.: 2298 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: Haze » 14 lip 2017, 22:57

adamsud pisze:Wybaczcie, że może nie zupełnie na temat, ale mam pytanie. Od kilku lat mam pewien niezupełnie może wstydliwy ale upierdliwy problem z alergią. Czasowo zbiegł się on z moimi zupełnie amatorskimi pierwszymi doświadczeniami waperskimi. Czasami się zastanawiam czy to możliwe aby te zdarzenia zbieżne czasowo miały ze sobą jakiś związek przyczynowo-skutkowy.

1. Po pierwsze to nie wiem ile masz lat, ale często alergie zaczynają się w okolicach 35.
2. Tak, składniki NIEKTÓRYCH "naszych" płynów potrafią uczulać, zwłaszcza jeśli przyswajasz je w towarzystwie innych alergenów.
3. Problem polega na tym, że ŻADEN lekarz nie wykona testu alergicznego np. na C5H8O2, bo po prostu nie będzie wiedział co to w ogóle jest.
4. Jeśli Twój problem nie jest zbytnio "wstydliwy" to może napisz otwarcie o co chodzi, na Salonie jest sporo osób, którym alergie nie są obce ...

Awatar użytkownika
julka1973
Waperka
Waperka
Posty: 1094
Rejestracja: 25 lis 2015, 18:25
Punkty reputacji: 143
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Podziękował: 1680 razy
Otrzymał podzięk.: 1037 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: julka1973 » 15 lip 2017, 00:10

adamsud pisze:
robert pisze:Może jesteś uczulony na jakieś składnik płynu lub coś zawartego w aromacie.

Były już takie przypadki? Używam wyłącznie dodatków mentholu. Podejrzeń mam mnóstwo. W tym samym czasie przybył do domu kot, postarzałem się, kupowane produkty spożywcze osiągnęły dno jakości, piwo ma gorszy smak, wszystko wokoło wiecznie pyli itd itp.


Zrób testy uczuleniowe.
Mam kotkę od 16 lat a kocura od 3. Po niecałym roku od przygarnięcia kocura zaczęłam bardzo kaszleć. Po zrobieniu testów okazało się, że mam uczulenie na koty i astmę. :((
Zwierzęta zostały mimo uwagi mojej alergolog, że koty mnie zabijają. :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
TooCruel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 04 mar 2017, 15:29
Punkty reputacji: 187
Lokalizacja: Polska / Niemcy
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podzięk.: 280 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Na pohybel PSZENICY!

Postautor: TooCruel » 15 lip 2017, 05:31

Przez was mam ogromną chcicę na PSZENICĘ! Czas odstawić w kąt rasowy chiński ryż.
Garaż(topka):
Mody: VT133, NX75, IPV5, Spartans, RX200
W terenie: EHpro Morph x2, TFV8(RBA-16), Merlin
Stacjonarnie: Temple 30mm, Velocity RDA, TF-RTA, Griffin 25+dziesiątki innych...
W planach: VT133 -> VT167
Brak pomysłów na setupy?: Instagram
Awatar użytkownika
adamsud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 543
Rejestracja: 30 kwie 2017, 21:54
Punkty reputacji: 581
Lokalizacja:
Podziękował: 301 razy
Otrzymał podzięk.: 549 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: adamsud » 15 lip 2017, 19:50

Dzięki Wam dobrzy ludzie za życzliwe zainteresowanie moimi problemami zdrowotnymi. Nie szukam jednak na forum waperskim diagnozy. To dłuższa i pełna zwrotów akcji historia :smile:. Interesował mnie jedynie ewentualny wpływ e-dymienia na alergię.
Jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1887
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3731
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1575 razy
Otrzymał podzięk.: 2298 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: Haze » 15 lip 2017, 20:04

TooCruel pisze:Przez was mam ogromną chcicę na PSZENICĘ!

A co będziesz z nią robił? Wpierdzielał ziarna czy co? :mrgreen:
Awatar użytkownika
TooCruel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 04 mar 2017, 15:29
Punkty reputacji: 187
Lokalizacja: Polska / Niemcy
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podzięk.: 280 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: TooCruel » 15 lip 2017, 20:17

Haze pisze:
TooCruel pisze:Przez was mam ogromną chcicę na PSZENICĘ!

A co będziesz z nią robił? Wpierdzielał ziarna czy co? :mrgreen:

Konsumował... Ja mam takie pytanie poza konkursem: Jak potężnie różni się taka mączka ze sklepu vs np taka zrobiona w młynie np ze zbiorów z krośnieńskich bezkresnych pól. Bo jeżeli chodzi o wyroby końcowe, to np gotowego/ sklepowego pieczywa nigdy nie trawiłem(a takie domowe z własnej mąki mogę wcinać kilogramami - bez żadnych dodatków).
Garaż(topka):
Mody: VT133, NX75, IPV5, Spartans, RX200
W terenie: EHpro Morph x2, TFV8(RBA-16), Merlin
Stacjonarnie: Temple 30mm, Velocity RDA, TF-RTA, Griffin 25+dziesiątki innych...
W planach: VT133 -> VT167
Brak pomysłów na setupy?: Instagram
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1887
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3731
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1575 razy
Otrzymał podzięk.: 2298 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: Haze » 15 lip 2017, 20:27

TooCruel pisze:...Jak potężnie różni się taka mączka ze sklepu vs np taka zrobiona w młynie np ze zbiorów z krośnieńskich bezkresnych pól.

Jeśli chodzi o gluten to niestety niewiele się różni - od czasu jak w latach 50-tych naukowcy wyhodowali (a właściwie wymutowali) pszenicę dającą plony 10 razy większe niż normalnie, to z oczywistych powodów WSZYSCY ją teraz wysiewają...


TooCruel pisze:Bo jeżeli chodzi o wyroby końcowe, to np gotowego/ sklepowego pieczywa nigdy nie trawiłem(a takie domowe z własnej mąki mogę wcinać kilogramami - bez żadnych dodatków).

Dobre i to ;) przynajmniej nie przyswajasz bonusów typu polepszacze smaku czy spulchniacze.
Awatar użytkownika
lijden
Waperka
Waperka
Posty: 271
Rejestracja: 12 lip 2017, 22:47
Punkty reputacji: 100
Lokalizacja: Michrów (grójecki)
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podzięk.: 134 razy
Płeć: Kobieta

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: lijden » 15 lip 2017, 22:20

TooCruel pisze:Konsumował... Ja mam takie pytanie poza konkursem: Jak potężnie różni się taka mączka ze sklepu vs np taka zrobiona w młynie np ze zbiorów z krośnieńskich bezkresnych pól. Bo jeżeli chodzi o wyroby końcowe, to np gotowego/ sklepowego pieczywa nigdy nie trawiłem(a takie domowe z własnej mąki mogę wcinać kilogramami - bez żadnych dodatków).


To bardzo dużo zależy od odmiany, bo niektóre mają więcej niektóre mniej glutenu, niektóre są bardziej odporne na fusariozę niektóre mniej więc te bardziej odporne będą miały mniejsze stężenie mykotoksyn, zależy też gdzie siane właśnie pod tym względem bo w skali kraju na różnych polach może być różne porażenie. Zależy gdzie rośnie i jak zanieczyszczona gleba jest. Świeżo mielona mąka ma oczywiście więcej wartości odżywczych niż leżąca ileś czasu. Chleb domowy jest poza tym na pewno uboższy o masę syfu która jest w marketowych jak już wspomniał @Haze. To tak w skrócie :P
vor_tan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 02 sie 2017, 23:47
Punkty reputacji: 13
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podzięk.: 69 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: vor_tan » 10 sie 2017, 19:42

No to wiem dlaczego nie trawię piwa pszenicznego. Po prostu szkodzi :-P . Swego czasu piekłem w domu chleb żytni bądź pszenno-żytni za swoim zakwasie ale rodzinka wolała ten kupny. Co prawda kupujemy od lat (jakiś 20 paru) chleb z jednej krakowskiej piekarni i nawet daje radę. A mleko, no cóż, często bywa, że litr dziennie jest dla mnie normą. A kończę już szósty krzyżyk. W sumie nie cierpiałbym bardzo przechodząc na wegetarianizm tylko po co? Taka łopatka wieprzowa, zamarynowana na dobę a potem siedząca w piekarniku na 100 stopniach przez 10-12 godzin. Potem pod dotknięciem się rozsypuje... :ok:
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1887
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 3731
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1575 razy
Otrzymał podzięk.: 2298 razy
Płeć: Mężczyzna

Na pohybel PSZENICY!

Postautor: Haze » 10 sie 2017, 21:16

vor_tan pisze:Taka łopatka wieprzowa, zamarynowana na dobę a potem siedząca w piekarniku na 100 stopniach przez 10-12 godzin. Potem pod dotknięciem się rozsypuje... :ok:

No i narobił smaki na wieczór *bicz*

Wróć do „Salonowy Klub Drożdżówek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość