Moje gotowanie ;)

Awatar użytkownika
miaziol
Doradca
Doradca
Posty: 198
Rejestracja: 14 wrz 2017, 21:07
Punkty reputacji: 331
Lokalizacja:
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podzięk.: 244 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » 29 paź 2017, 16:37

Nie sosik na szyneczce :D
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 1168
Rejestracja: 17 cze 2015, 20:58
Punkty reputacji: 1563
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1054 razy
Otrzymał podzięk.: 1590 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: Haze » 29 paź 2017, 17:01

No i kuźwa narobił mi ochoty na pyzy...
Awatar użytkownika
DamianGR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 18 lip 2015, 21:50
Punkty reputacji: 238
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 393 razy
Otrzymał podzięk.: 782 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: DamianGR » 29 paź 2017, 18:13

A ja wam polecę Stroganow'a w tym szybkim wydaniu(całość zajmuje jakieś 20 minut) . Dwukrotnie robiłem i powiem że rewelacja :


Chciałem dodać opis PL w moim wpisie 3 posty wyżej ( może ktoś z modów (tudzież sympatycznych drożdżóweczek) ten wpis przerzucić? nie mam już możliwości edytowania)
Prośba spełniona- basika ;)

Beef Stroganoff
na 2 osoby (średnia porcja)


150g ryżu wrzucasz do ganeczka i zalewasz 2 razy tyle wody (np. 1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody) i wstawiasz na mały gaz
dorzucamy gałązkę tymianku i lekko solimy (może być suszony tymianek jakieś 1,5 łyżeczki)

W czasie gotowania ryżu :
1. posiekaj w melakserze na płaskie plasterki ogórki w occie tak ze 3 duże (kilka sztuk małych) i 1 czerwoną cebulę i przełóż to do półmiska
2. pokrój natkę pietruszki z łodyżkami(te trzeba drobniutko) i dorzuć do półmiska
3. posól wszystko szczyptą soli i polej kilkoma łyżkami wody z ogórków
3. wymieszaj wszystko i zostaw aż się przegryzie

4.weź trochę grzybów (pieczarki i boczniaki - na tyle aby nie zajmowały całej patelni i nie puszczały soku)
na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż byle jak pokrojone grzybki lekko soląc(mała szczypta) i dodając 2 ząbki czosnku(przez praskę)
grzybki na rumiano.
5. odciśnij jakieś 2/3 surówki z ogórków i cebuli z soku i dorzuć do grzybów
6. pokrój stek wołowy(200gram) sezonowany a paski około 1cm. posyp solą , pieprzem, skrop połową limonki i posyp 1-2 łyżki słodkiej papryki i wymieszaj (mają być opanierowane w papryce)
7. ściągnij z patelni grzyby z ogórkami i cebulą na półmisek

Ten punkt musisz wyczuć .
Sprawdź czy w ryż jest ok (około 15 minut ) i jeśli ok to dorzuć jakieś pół opakowania świeżego szpinaku na wierzch aby sparował tylko - już bez gazu)


8. wlej 3 łyżki oliwy i na rozgrzej zrumień wołowinę na dużej temperaturze obracając po około minucie .
9. Wlej chlust koniaku na patelnię i podpal - poczekaj aż się wypali i dorzuć grzyby z ogórkami
10. polej 3 łyżkami jogurtu i wlej kapkę mleka - wymieszaj wszystko potrząśnięciami patelni

11. Wyłóż ryż ze szpinakiem na talerz, nałóż mięso z sosem , udekoruj łyżką jogurtu , posyp resztką surówki z ogórków i cebuli . Smacznego.
12 .Napij się koniaczku :)

Tylko wołowinkę trzeba dobrą mieć. Najlepiej z lidla z antrykotu bądź polędwicę sezonowaną, i króciutko na dużym ogniu aby wody nie puścił. Ma się zrumienić i tyle.
Awatar użytkownika
miaziol
Doradca
Doradca
Posty: 198
Rejestracja: 14 wrz 2017, 21:07
Punkty reputacji: 331
Lokalizacja:
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podzięk.: 244 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » 29 paź 2017, 19:12

Może machnę pyzy w wolnej chwili kupne są do dupy :D.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
basika
Doradca
Doradca
Posty: 2622
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1195
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3323 razy
Otrzymał podzięk.: 4253 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » 29 paź 2017, 21:44

Po pyzach @
Awatar użytkownika
miaziol
a przydałby się deser. Oczywiście prosty i łatwy, bo tylko takie mnie interesują. ;)
Najpierw rozkładamy ciasto francuskie i pośrodku umieszczamy tabliczkę czekolady.
Następnie robimy małe nacięcia w cieście po obu stronach.
Teraz łapiemy za kawałek ciasta i kładziemy go na czekoladzie. To, co wystaje poza tabliczkę, odcinamy.
Nie wyrzucajcie jeszcze resztek, przydadzą się później. Paski przekładamy na ukos jeden nad drugim.
Gdy już warkocz jest gotowy, bierzemy kawałki ciasta, które nam zostały i zaklejamy czekoladę od góry i od dołu. Smarujemy warkocz jajkiem – dzięki temu upiecze się na piękny, złocisty kolor i posypujemy go orzeszkami.
ciasto 1.jpg

ciasto 2.jpg

ciasto 3.jpg

ciasto 4.jpg

ciasto 5.jpg

ciasto 6.jpg

ciasto 7.jpg

ciasto 8.jpg

http://www.przygarach.pl/polozyla-czeko ... lo-sztuki/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
basika
Doradca
Doradca
Posty: 2622
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1195
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3323 razy
Otrzymał podzięk.: 4253 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » 02 lis 2017, 18:27

Dzisiaj mam niespodziankę. Domowe tabletki na przeziębienie i grypę. Super sprawa na sezon grypowy *czajniczek*

Awatar użytkownika
basika
Doradca
Doradca
Posty: 2622
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1195
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3323 razy
Otrzymał podzięk.: 4253 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » 22 lis 2017, 19:27

Julka wrzuciła ostatnio przepis na chleb. Ja jestem cwana bestia i znowu znalazłam coś ciekawego i nie wymagającego wielu składników. :smile:
Jest to chyba najprostszy, bo trzyskładnikowy, przepis na kruche rogaliki. W wariancie z nadzieniem trzeba doliczyć czwarty składnik.
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 g zimnego masła
• Szklanka śmietany 18%
• Opcjonalnie: marmolada, powidła, lub czekolada do nadzienia
Przepis:
Przesiej mąkę i dodaj do niej masło. Posiekaj je w kawałki nożem. Dodaj śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.
Pokrój każdy placek na równe trójkąty - każdy z nich będziemy zawijać do środka, formując rogaliki. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę ulubionej konfitury - świetnie sprawdzi się kwaskowa marmolada lub powidła śliwkowe. Możesz też zastąpić je kremem czekoladowym. Na środku każdego trójkąta ułóż łyżeczkę konfitury, a następnie zawijaj rogaliki.
A tak się to robi:



Źródło:
http://www.claudia.pl/rogaliki-z-trzech-skladnikow
Awatar użytkownika
basika
Doradca
Doradca
Posty: 2622
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1195
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3323 razy
Otrzymał podzięk.: 4253 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » 01 gru 2017, 17:43

Dzisiaj piątek i nie będę gotować. Dzisiaj sobie popatrzę ....
No niech ktoś mi powie, że ślinka nie cieknie na ten widok.
Oznaczam tu wszystkie nasze Drożdżóweczki. Dziewczyny zrobiłam Wam smaka ?
No dobra, Ciacha też mogą popatrzeć :P
Awatar użytkownika
adamsud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 30 kwie 2017, 21:54
Punkty reputacji: 363
Lokalizacja:
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podzięk.: 381 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: adamsud » 01 gru 2017, 18:06

basika pisze:Dzisiaj piątek i nie będę gotować. ...

Gotuj, gotuj. Podskoczę do Ciebie w niedzielę.
Awatar użytkownika
basika
Doradca
Doradca
Posty: 2622
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 1195
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 3323 razy
Otrzymał podzięk.: 4253 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » 01 gru 2017, 18:10

adamsud pisze:
basika pisze:Dzisiaj piątek i nie będę gotować. ...

Gotuj, gotuj. Podskoczę do Ciebie w niedzielę.

Wpadajcie, serdecznie zapraszam, a przy okazji przywieźcie żarcie :lol:
*czajniczek*

Wróć do „W moim magicznym domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość