Przepis na chleb

Awatar użytkownika
basika
Moderator
Moderator
Posty: 3444
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:18
Punkty reputacji: 2066
Lokalizacja:
Podziękował: 4195 razy
Otrzymał podzięk.: 5136 razy
Płeć: Kobieta

Przepis na chleb

Postautor: basika » 29 cze 2016, 19:11

Kto lubi pachnący, domowy chleb, może zainteresuje się przepisem na chleb kokosowy.
"Sekretem tego przepisu jest to, że z pozornie niewielkiej ilości ciasta, wyrasta imponujący bochenek z chrupiącym grzbietem. W środku jest delikatnie wilgotne i miękkie.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kokosowej,
- 1/2 szklanki mąki z tapioki,
- 6 jaj,
- 1/2 szklanki masła (roztopionego i schłodzone),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza
Przygotuj chlebową brytfankę, w małej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. W dużej misce rozbij jajka, i rozbełtaj je za pomocą miksera. Powoli dolewaj masło, miód i ocet.Zacznij dosypywać powoli do tej masy suche składniki. Rób to porcjami. Miksuj do momentu, w którym zauważysz, że nie ma żadnych grudek.Wtedy wlej je do brytfanki, a następnie wygładź łyżką wierzch. Potrząśnij formą, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Włóż je teraz do piekarnika i po 30 min wyciągnij. Nożem oddziel krawędzie, wyłóż na deskę i schładzaj przez 20 min. Po upływie tego czasu, możesz kroić chleb."
Chleb-kokosowy-ktory-pokocha-kazdy-kto-jest-na-diecie-PRZEPIS_article.jpg

http://www.aktywniebardzo.pl/Porady/Zdr ... ie-PRZEPIS
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
tinOFbeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 927
Rejestracja: 14 lut 2016, 01:16
Punkty reputacji: 175
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podzięk.: 173 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Przepis na chleb

Postautor: tinOFbeer » 29 cze 2016, 21:22

Chleb na proszku do pieczenia?
Awatar użytkownika
Madzia
Waperka
Waperka
Posty: 1743
Rejestracja: 21 cze 2015, 19:49
Punkty reputacji: 406
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 6076 razy
Otrzymał podzięk.: 1736 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przepis na chleb

Postautor: Madzia » 29 cze 2016, 22:50

Mąka kokosowa jest bardziej zdrowa od pszennej... muszę go upiec ;) do tej pory piekłam na żytniej albo mieszanej z pszenną :-P dzięki Basiu :hug:
Awatar użytkownika
tinOFbeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 927
Rejestracja: 14 lut 2016, 01:16
Punkty reputacji: 175
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podzięk.: 173 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Przepis na chleb

Postautor: tinOFbeer » 29 cze 2016, 22:54

Najlepszy chleb jest nie z kupowanej mąki, tylko jak samemu sobie różne ziarna zmielimy.

Wysłane z mojego Galaxy Nexus przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Madzia
Waperka
Waperka
Posty: 1743
Rejestracja: 21 cze 2015, 19:49
Punkty reputacji: 406
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 6076 razy
Otrzymał podzięk.: 1736 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przepis na chleb

Postautor: Madzia » 29 cze 2016, 22:56

oj tam już nie przesadzaj :P
Awatar użytkownika
tinOFbeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 927
Rejestracja: 14 lut 2016, 01:16
Punkty reputacji: 175
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podzięk.: 173 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Przepis na chleb

Postautor: tinOFbeer » 29 cze 2016, 22:58

Zrób tak to się przekonasz.

Wysłane z mojego Galaxy Nexus przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Madzia
Waperka
Waperka
Posty: 1743
Rejestracja: 21 cze 2015, 19:49
Punkty reputacji: 406
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 6076 razy
Otrzymał podzięk.: 1736 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przepis na chleb

Postautor: Madzia » 29 cze 2016, 23:00

nie chce mi się :P za dużo roboty.. wolę szybciej wymieszać, wstawić do piekarnika i w tym czasie pić Martini :D
Awatar użytkownika
julka1973
Waperka
Waperka
Posty: 1094
Rejestracja: 25 lis 2015, 18:25
Punkty reputacji: 143
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Podziękował: 1680 razy
Otrzymał podzięk.: 1037 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przepis na chleb

Postautor: julka1973 » 29 cze 2016, 23:02

Jakoś do mnie nie przemawia ten przepis, ale spróbuję. :D Basiu, wielkie dzięki. *wino*
A Ty piekłaś ten chlebek?

Ja Wam dam przepis na mój, prawdziwy 100% żytni na zakwasie, który piekę od lat.

Chleb 100% żytni na zakwasie :smile:
Zakwas
Do tego co zostanie w słoiczku(ok.1 łyżeczki) dodaj mąkę żytnią razową typ 2000 i tyle wody(letniej), aby powstała konsystencja lekkiego budyniu. Przykryty, ale nie zakręcony przechowujemy w lodówce.
Przed zrobieniem zaczynu wyjmij min. 2h wcześniej zakwas z lodówki ;-)
Zaczyn
Zakwas, 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 250 ml letniej wody wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc.
Chleb
390 g mąki żytniej typ 720
170-190 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatki wedle uznania-słonecznik, dynia, siemię lniane, płatki żytnie, owsiane, sezam itp.

Do zaczynu dodajemy przesiana mąkę, wodę, sól, cukier i dodatki. Ja rozpuszczam cukier i sól w wodzie, ale nie jest to konieczne. Mieszamy chwilę aż wszystko ładnie się połączy i nie będzie widać mąki.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wygładzam je zmoczoną ręką. Wtedy się nie przykleja. 
Wierzch chleba można posypać np. sezamem, słonecznikiem… Nakłuj w kilku miejscach żeby nie popękał w trakcie pieczenia.
Odstaw do wyrośnięcia (min.3-4h)
Rozgrzej piekarnik do 210 *. Delikatnie włóż chleb i piecz 15 min. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 200* i piecz przez 45 min.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i poczekaj do ostygnięcia.
Smacznego :smile:

Oczywiście żeby upiec ten chleb oprócz składników ze sklepu, potrzebujemy jeszcze zakwas.
Obrazek
Awatar użytkownika
Madzia
Waperka
Waperka
Posty: 1743
Rejestracja: 21 cze 2015, 19:49
Punkty reputacji: 406
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 6076 razy
Otrzymał podzięk.: 1736 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przepis na chleb

Postautor: Madzia » 29 cze 2016, 23:11

julka1973 pisze:Jakoś do mnie nie przemawia ten przepis, ale spróbuję. :D Basiu, wielkie dzięki. *wino*
A Ty piekłaś ten chlebek?

Ja Wam dam przepis na mój, prawdziwy 100% żytni na zakwasie, który piekę od lat.

Chleb 100% żytni na zakwasie :smile:
Zakwas
Do tego co zostanie w słoiczku(ok.1 łyżeczki) dodaj mąkę żytnią razową typ 2000 i tyle wody(letniej), aby powstała konsystencja lekkiego budyniu. ...

Ale co zostanie w słoiczku? Jakim słoiczku?
Awatar użytkownika
julka1973
Waperka
Waperka
Posty: 1094
Rejestracja: 25 lis 2015, 18:25
Punkty reputacji: 143
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Podziękował: 1680 razy
Otrzymał podzięk.: 1037 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przepis na chleb

Postautor: julka1973 » 29 cze 2016, 23:18

Madzia pisze:
julka1973 pisze:Jakoś do mnie nie przemawia ten przepis, ale spróbuję. :D Basiu, wielkie dzięki. *wino*
A Ty piekłaś ten chlebek?

Ja Wam dam przepis na mój, prawdziwy 100% żytni na zakwasie, który piekę od lat.

Chleb 100% żytni na zakwasie :smile:
Zakwas
Do tego co zostanie w słoiczku(ok.1 łyżeczki) dodaj mąkę żytnią razową typ 2000 i tyle wody(letniej), aby powstała konsystencja lekkiego budyniu. ...

Ale co zostanie w słoiczku? Jakim słoiczku?


Madzia, w słoiczku z zakwasem. :D
Na dole przepisu napisałam, że trzeba mieć zakwas. Najlepiej sprawdzony. Ja mam od serdecznej koleżanki, taki prawdziwy, prawdziwy. Musisz o niego dbać, dokarmiać go od czasu do czasu. Niedawno gnałam do Wrocka po nowy, bo wydawało mi się ,ze mój Kaziu się "spsuł". Kaziu to zakwas. ;)
Obrazek

Wróć do „W moim magicznym domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość