Dziś popełniłam przepyszne chlebki, troszkę na smak włoski.
Jeden ziołowy już w brzuszkach a te 2 na jutrzejsze śniadanko.
Chlebek ziołowy i chlebek z nadzieniem : (składniki na jeden chlebek)
300 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
25 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
masło:
50 g masła
1/2 pęczka bazylii i ½ pęczka pietruszki)
3 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
duża szczypta soli
nadzienie do chlebka:
8 suszonych pomidorów
8 oliwek
1/2 pęczka bazylii
oliwa z suszonych pomidorów (troszkę)
3 ząbki czosnku
szczypta soli
Do miski wrzucamy suche składniki chlebka i mieszamy. Dodajemy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem, olej i wyrabiamy ciasto około 1 minuty. Odstawiamy na bok.
Masło miksujemy z ziołami i solą.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (30/40 cm) i smarujemy masłem ziołowym. Następnie ciasto tniemy na 4 paski i zwijamy w harmonijki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby poszczególne porcje były do odrywania, to układamy harmonijki luźno a jeśli chlebek ma stanowić jedną całość, to układamy je ciaśniej np. w małej keksówce. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-30 minut, żeby trochę urosło. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg).
W przypadku chlebka z nadzieniem, rozwałkowuję ciasto, po środku układam nadzienie i zawijam, formując prostokątny chlebek. Wkładamy do keksówki i odstawiamy na 15-30 minut, żeby trochę urosło. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Smacznego.