Jakoś do mnie nie przemawia ten przepis, ale spróbuję.
Basiu, wielkie dzięki.
A Ty piekłaś ten chlebek?
Ja Wam dam przepis na mój, prawdziwy 100% żytni na zakwasie, który piekę od lat.
Chleb 100% żytni na zakwasie
Zakwas
Do tego co zostanie w słoiczku(ok.1 łyżeczki) dodaj mąkę żytnią razową typ 2000 i tyle wody(letniej), aby powstała konsystencja lekkiego budyniu. Przykryty, ale nie zakręcony przechowujemy w lodówce.
Przed zrobieniem zaczynu wyjmij min. 2h wcześniej zakwas z lodówki ;-)
Zaczyn
Zakwas, 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 250 ml letniej wody wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc.
Chleb
390 g mąki żytniej typ 720
170-190 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatki wedle uznania-słonecznik, dynia, siemię lniane, płatki żytnie, owsiane, sezam itp.
Do zaczynu dodajemy przesiana mąkę, wodę, sól, cukier i dodatki. Ja rozpuszczam cukier i sól w wodzie, ale nie jest to konieczne. Mieszamy chwilę aż wszystko ładnie się połączy i nie będzie widać mąki.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wygładzam je zmoczoną ręką. Wtedy się nie przykleja.
Wierzch chleba można posypać np. sezamem, słonecznikiem… Nakłuj w kilku miejscach żeby nie popękał w trakcie pieczenia.
Odstaw do wyrośnięcia (min.3-4h)
Rozgrzej piekarnik do 210 *. Delikatnie włóż chleb i piecz 15 min. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 200* i piecz przez 45 min.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i poczekaj do ostygnięcia.
Smacznego
Oczywiście żeby upiec ten chleb oprócz składników ze sklepu, potrzebujemy jeszcze zakwas.