Lody, lody dla ochłody
-
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
- Lokalizacja: Thalloris
- Podziękował: 20800 razy
- Otrzymał podzięk.: 5362 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
Lody kokosowe... Rewelka, wczoraj robiłam do ciepłej szarlotki.. Świetnie razem się komponują, polecam
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
-
- Ekspert
- Posty: 3788
- Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3899 razy
- Otrzymał podzięk.: 6121 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
Tadam :
Lody na bananie wg przepisu z Claudii.
Smakowo może nie jest to Grycan, ale w marketach można kupić sporo lodów gorszych od tego co mi wyszło. A poza tym to SAMO ZDROWIE (w przeciwieństwie do gotowców).
Parę uwag dla potomnych:
* jak nietrudno się domyślić (brak śmietany w przepisie) te lody mają konsystencję bliżej sorbetu,
* w związku z powyższym po nocy w lodówce robi się z nich kamień, po wyjęciu muszą odstać ~2 godziny żeby można było je ruszyć,
* mimo, że banan niby jest słodki, truskawki też do kwaśnych nie należą to mi brakowało słodkości - myślę, że spokojnie można dorzucić łyżkę stołową, albo jakiś syrop klonowy czy cuś ...
* zamiast zwykłego mleka dałem kokosowe, więc do bukietu doszedł jeszcze posmaczek kokosa.
Jeszcze raz dzięki za przepis @ basika
Lody na bananie wg przepisu z Claudii.
Smakowo może nie jest to Grycan, ale w marketach można kupić sporo lodów gorszych od tego co mi wyszło. A poza tym to SAMO ZDROWIE (w przeciwieństwie do gotowców).
Parę uwag dla potomnych:
* jak nietrudno się domyślić (brak śmietany w przepisie) te lody mają konsystencję bliżej sorbetu,
* w związku z powyższym po nocy w lodówce robi się z nich kamień, po wyjęciu muszą odstać ~2 godziny żeby można było je ruszyć,
* mimo, że banan niby jest słodki, truskawki też do kwaśnych nie należą to mi brakowało słodkości - myślę, że spokojnie można dorzucić łyżkę stołową, albo jakiś syrop klonowy czy cuś ...
* zamiast zwykłego mleka dałem kokosowe, więc do bukietu doszedł jeszcze posmaczek kokosa.
Jeszcze raz dzięki za przepis @ basika
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
Niedługo się okaże że z tych przepisów będzie można wydać książkę pt "Ślina cieknąca po brodzie i moje fantazje lodowe",
ale co ja poradzę że tak kocham lody ?
Tym razem przepis trochę bardziej pracochłonny, ale za to jaki efekt wizualny ...
@ Haze z dedykacją dla Ciebie
Oczywiście trzeba kliknąć na film.
https://www.facebook.com/MagazynClaudia/videos/1550488178331105/
ale co ja poradzę że tak kocham lody ?
Tym razem przepis trochę bardziej pracochłonny, ale za to jaki efekt wizualny ...
@ Haze z dedykacją dla Ciebie
Oczywiście trzeba kliknąć na film.
https://www.facebook.com/MagazynClaudia/videos/1550488178331105/
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
Haze pisze:Kurde, ale to proste Jutro robię.
Chyba nawet mam zamrożone truskawki
Tak, mnie też ten przepis zachwycił i co ciekawe bazą jest zmrożony banan
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
No i znowu mam kolejny fantastyczny przepis na lody. Wiem, trochę jestem z tym nudna, ale nie da się ukryć że uwielbiam lody, a przepis jest ciekawy
kilknąć na film
https://www.facebook.com/MagazynClaudia/videos/1543616062351650/
kilknąć na film
https://www.facebook.com/MagazynClaudia/videos/1543616062351650/
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
Domowy sorbet.Świetny na upały. Często go robię, ale ja po prostu miksuję owoce, dodaję trochę cukru i mrożę. Ale ten sposób jest ładniejszy, chyba za sprawą ciekawych foremek
Kilknąć na film
https://www.facebook.com/przyslijprzepis/videos/1462770707116366/
Kilknąć na film
https://www.facebook.com/przyslijprzepis/videos/1462770707116366/
-
- Waperka
- Posty: 1094
- Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
- Podziękował: 2030 razy
- Otrzymał podzięk.: 1261 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
A ja Wam podam przepis na najlepszą ( moim zdaniem ) bazę do lodów.
1 duże jajko
1/3 szklanki cukru trzcinowego LIGHT MUSCOVADO! Bez tego cukru lody nie będą tak pyszne!
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka ( ja kupuje takie 3,8 %)
1,5 szklanki owoców +3 łyżeczki cukru + 1 łyżka soku z cytryny (najlepiej żeby owoce były zamrożone, albo lekko zmrożone, bo nie trzeba wtedy całości schładzać)
1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Dodać mleko i podgrzać do 70 stopni. W tej temperaturze jajko jeszcze się nie zetnie, ale zabijemy wszelkie salmonelle i inne zarazki.
2.Podgrzana miksturę wlewam do zimnej śmietany, dodaję zamrożone owoce i wrzucam do blendera. Chwilę wszystko miksuję. Jeśli owoce nie są zamrożone, musisz roztrzepaną bazę do lodów schłodzić.
3. Wszystko wlewam do maszyny do lodów.
4. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
SMACZNEGO!
Skończył mi się cukier LIGHT MUSCOVADO, ale mam cukier kokosowy i zamierzam go wypróbować. Niedawno go odkryłam i moim zdaniem jest jeszcze lepszy w smaku!
1 duże jajko
1/3 szklanki cukru trzcinowego LIGHT MUSCOVADO! Bez tego cukru lody nie będą tak pyszne!
szklanka śmietanki 36%
pół szklanki tłustego mleka ( ja kupuje takie 3,8 %)
1,5 szklanki owoców +3 łyżeczki cukru + 1 łyżka soku z cytryny (najlepiej żeby owoce były zamrożone, albo lekko zmrożone, bo nie trzeba wtedy całości schładzać)
1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Dodać mleko i podgrzać do 70 stopni. W tej temperaturze jajko jeszcze się nie zetnie, ale zabijemy wszelkie salmonelle i inne zarazki.
2.Podgrzana miksturę wlewam do zimnej śmietany, dodaję zamrożone owoce i wrzucam do blendera. Chwilę wszystko miksuję. Jeśli owoce nie są zamrożone, musisz roztrzepaną bazę do lodów schłodzić.
3. Wszystko wlewam do maszyny do lodów.
4. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
SMACZNEGO!
Skończył mi się cukier LIGHT MUSCOVADO, ale mam cukier kokosowy i zamierzam go wypróbować. Niedawno go odkryłam i moim zdaniem jest jeszcze lepszy w smaku!
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Lody, lody dla ochłody
Nie wiem jak Wy, ale ja w upały najchętniej sięgam po lody. Znalazłam w sieci prosty, dwuskładnikowy przepis na te smakołyki.
Proszę bardzo, oto on:
Do przygotowania lodów potrzebujecie jedynie dwóch składników - 200 ml skondensowanego mleka oraz 500 ml 36-procentowej śmietanki.
Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodajecie do niej mleko i delikatnie wszystko mieszacie. Następnie powstałą w ten sposób masę wstawiacie na całą noc do zamrażarki i to już wszystko!
Jeżeli lubicie pobawić się w kuchni, do mleka i śmietanki możecie dodać jeszcze odrobinę ekstraktu waniliowego, żeby lody zyskały właśnie ten smak. Dobrym pomysłem może okazać się też wykorzystanie owoców, np. truskawek.
http://ciekawe.interia.pl/newsy/news-py ... Id,2401608
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości