A ja wam polecę Stroganow'a w tym szybkim wydaniu(całość zajmuje jakieś 20 minut) . Dwukrotnie robiłem i powiem że rewelacja :
Chciałem dodać opis PL w moim wpisie 3 posty wyżej ( może ktoś z modów (tudzież sympatycznych drożdżóweczek) ten wpis przerzucić? nie mam już możliwości edytowania)
Prośba spełniona- basika Beef Stroganoff
na 2 osoby (średnia porcja)
150g ryżu wrzucasz do ganeczka i zalewasz 2 razy tyle wody (np. 1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody) i wstawiasz na mały gaz
dorzucamy gałązkę tymianku i lekko solimy (może być suszony tymianek jakieś 1,5 łyżeczki)
W czasie gotowania ryżu :
1. posiekaj w melakserze na płaskie plasterki ogórki w occie tak ze 3 duże (kilka sztuk małych) i 1 czerwoną cebulę i przełóż to do półmiska
2. pokrój natkę pietruszki z łodyżkami(te trzeba drobniutko) i dorzuć do półmiska
3. posól wszystko szczyptą soli i polej kilkoma łyżkami wody z ogórków
3. wymieszaj wszystko i zostaw aż się przegryzie
4.weź trochę grzybów (pieczarki i boczniaki - na tyle aby nie zajmowały całej patelni i nie puszczały soku)
na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż byle jak pokrojone grzybki lekko soląc(mała szczypta) i dodając 2 ząbki czosnku(przez praskę)
grzybki na rumiano.
5. odciśnij jakieś 2/3 surówki z ogórków i cebuli z soku i dorzuć do grzybów
6. pokrój stek wołowy(200gram) sezonowany a paski około 1cm. posyp solą , pieprzem, skrop połową limonki i posyp 1-2 łyżki słodkiej papryki i wymieszaj (mają być opanierowane w papryce)
7. ściągnij z patelni grzyby z ogórkami i cebulą na półmisek
Ten punkt musisz wyczuć .
Sprawdź czy w ryż jest ok (około 15 minut ) i jeśli ok to dorzuć jakieś pół opakowania świeżego szpinaku na wierzch aby sparował tylko - już bez gazu)
8. wlej 3 łyżki oliwy i na rozgrzej zrumień wołowinę na dużej temperaturze obracając po około minucie .
9. Wlej chlust koniaku na patelnię i podpal - poczekaj aż się wypali i dorzuć grzyby z ogórkami
10. polej 3 łyżkami jogurtu i wlej kapkę mleka - wymieszaj wszystko potrząśnięciami patelni
11. Wyłóż ryż ze szpinakiem na talerz, nałóż mięso z sosem , udekoruj łyżką jogurtu , posyp resztką surówki z ogórków i cebuli . Smacznego.
12 .Napij się koniaczku
Tylko wołowinkę trzeba dobrą mieć. Najlepiej z lidla z antrykotu bądź polędwicę sezonowaną, i króciutko na dużym ogniu aby wody nie puścił. Ma się zrumienić i tyle.