Moje gotowanie ;)

Wygląd, moda i uroda - zrób coś dla przyszłych pokoleń, uwolnij je od smokingów.
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » wt paź 17, 2017 5:27 pm

Trochę czasu minęło i akurat dzisiaj trafiłam na fajny przepis, w dodatku bezglutenowy, więc może przypadnie do gustu naszym alergikom. :P
To danie jest wyjątkowo smaczne i można łączyć je z przeróżnymi dżemami, kremami, owocami czy orzechami. To przepis na pyszne naleśniki, które nie zawierają mąki. Są bardzo zdrowe i bogate w białko i podobno można na nich schudnąć ( chodzi o zastąpienie mąki bananami) ;)
Składniki:
– pół szklanki dojrzałych bananów rozgniecionych na papkę
– 2 jajka
– cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Do miski dodaj pół szklanki rozdrobnionych bananów i jajka. Całość wymieszaj dobrze aby przygotować rzadkie ciasto. Następnie umieść patelnię na średnim ogniu i wlej do niej jedną czwartą mieszanki. Jak tylko pojawią się pęcherzyki, odwróć naleśnik na drugą stronę. Przygotowana ilość wystarczy na 5 naleśników.
nalesniki-bananowe2.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=OdO9xCoIb3Q
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Selene
Moderator
Moderator
Posty: 4179
Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 20800 razy
Otrzymał podzięk.: 5362 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: Selene » sob paź 07, 2017 6:29 pm

basika pisze:
Madzia pisze:Blenderem ja robię ;)

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Madziu, a nie robi się z nich miazga po kontakcie z blenderem ?Ja raczej myślałam o zmieleniu na maszynce do mięsa, bo mam takie fajne nakładki z różnymi otworami ;)

Wiesz... to zależy jak długo będziesz blendować Basiu ;) ja wolę takie bardziej soczyste niż z grudkami, ponieważ dodaję do wody i piję sobie taki soczek cytrynowy :shy:
... ale wiesz, że maszynką to też nie jest zły pomysł? następnym razem potraktuję je właśnie w ten sposób :-P tylko trzeba będzie chyba wyciągnąć pestki, bo jednak maszynka nie zmieli ich dobrze? tak myślę ;) zobaczymy...
Obrazek
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » sob paź 07, 2017 6:22 pm

Madzia pisze:Blenderem ja robię ;)

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Madziu, a nie robi się z nich miazga po kontakcie z blenderem ?Ja raczej myślałam o zmieleniu na maszynce do mięsa, bo mam takie fajne nakładki z różnymi otworami ;)
Awatar użytkownika
Selene
Moderator
Moderator
Posty: 4179
Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 20800 razy
Otrzymał podzięk.: 5362 razy
Płeć: Kobieta

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: Selene » sob paź 07, 2017 6:19 pm

Blenderem ja robię ;)

Wysłane przy użyciu Tapatalka.
Obrazek
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » sob paź 07, 2017 6:17 pm

dorota pisze:Takie pytanko do dziewczynek: a jak tak parzy się te cytrynki to nie uciekają wszystkie te dobroci ze skórki? *shock*
no i co z tymi cytrynami , które mam zamrozić , później zetrzeć i później jeszcze raz do zamrażarki...przeciež nie powinno się zamrażać 2 razy... czy się mylę?


Dorotko wszystkie cytryny trzeba wyparzać. Docierają do nas z daleka i są spryskiwane jakimiś środkami chemicznymi. A co do tego przepisu. Wydaje się że na tym tajemnica polega, aby zetrzeć je póki są zamrożone. Niestety jeszcze nie wiem, czy podczas ścierania szybko się rozmrożą. To muszę sprawdzić. Prawdopodobnie wszystko zależy od czasu jaki na to stracimy. Ja dla próby zamroziłam już dwie cytryny i jutro to sprawdzę, a przyznam ci się, że nienawidzę trzeć cokolwiek na tarce, bo raz że paznokcie są potem w opłakanym stanie, to jeszcze zajmuje mi to strasznie dużo czasu. ;)

Cały czas kombinuję jak zrobić te cytryny w inny sposób i mam pomysł, ale napiszę o nim jak go sprawdzę *czajniczek*
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: czw wrz 14, 2017 7:07 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podzięk.: 281 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » pt paź 06, 2017 9:57 am

Czasami kiedy mam świeżutką śmietankę taką 78-82% to wystarczy parę razy butelką ruszyć żeby super masło się zrobiło. W smaku rewelacja żadne masło ze sklepu tak nie smakuje.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22432
Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 10893 razy
Otrzymał podzięk.: 28761 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: Tommy Black » pt paź 06, 2017 9:18 am

dorota pisze:@ Tommy Black zrobiłam wczoraj wieczorem nadziewane cukinie i papryki!


Tak, Antonio dzwonił do mnie dziś rano że nie może znaleźć breloczków do kluczy i dwóch par etui na okulary. :-P

dorota pisze:Mówi: " lubię gotować w niedzielę, bo wtedy jemy coś dobrego". Hmmm nie wiem czy dobrze rozumiem to zdanie?...


Bardzo dobrze rozumiesz i powinnaś bardzo docenić dyplomację, takt i miłość Antonia. Bardzo wielu facetów poszłoby bowiem z dziećmi do restauracji, kilku do przyjaciółki, bez dzieci, jeszcze inni do prawników rozwodowych a ci najbardziej zdesperowani zaczęliby uprawiać jednorazowe skoki ze spadochronem, bez spadochronu. :P
Awatar użytkownika
dorota
Waperka
Waperka
Posty: 1556
Rejestracja: wt cze 30, 2015 2:32 pm
Lokalizacja: Italia
Podziękował: 2584 razy
Otrzymał podzięk.: 2382 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: dorota » pt paź 06, 2017 9:04 am

basika pisze:Tak sobie czytam kolegów @
Awatar użytkownika
Tommy Black
i @
Awatar użytkownika
miaziol
i zauważam u nich prawdziwą pasję gotowania. To dobrze, bo podobno mężczyźni są najlepszymi na świecie kucharzami,

no właśnie od lat chcę przekonać o tym męża :mrgreen: , ale udało mi się tylko wykręcić z niedzielnego gotowania!
Mówi: " lubię gotować w niedzielę, bo wtedy jemy coś dobrego". Hmmm nie wiem czy dobrze rozumiem to zdanie?... :mrgreen:

Takie pytanko do dziewczynek: a jak tak parzy się te cytrynki to nie uciekają wszystkie te dobroci ze skórki? *shock*
no i co z tymi cytrynami , które mam zamrozić , później zetrzeć i później jeszcze raz do zamrażarki...przeciež nie powinno się zamrażać 2 razy... czy się mylę?

@
Awatar użytkownika
Tommy Black
zrobiłam wczoraj wieczorem nadziewane cukinie i papryki! :-P
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Selene
Moderator
Moderator
Posty: 4179
Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 20800 razy
Otrzymał podzięk.: 5362 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: Selene » śr paź 04, 2017 6:50 pm

basika pisze:
Większość z nas z pewnością zauważyła, że masło ostatnio bardzo zdrożało. Ale Polak zawsze sobie poradzi. W sieci znalazłam proste przepisy na domowe masło. Jest nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze. A można je także, zgodnie z własnym gustem wzbogacić o czosnek, lub ulubione zioła,
Co potrzebujemy ? śmietankę 30-35% i to w zasadzie wszystko. Same metody ubijania mogą być różne. I to zaraz zobaczycie. I jeszcze jedna ważna uwaga. Po ubiciu masła i uformowaniu kuli, warto je przepłukać w kilku miseczkach bardzo zimnej wody w celu pozbycia się serwatki, dzięki czemu masło przetrwa w doskonałym stanie nawet 7 dni, a zamrożone, jak twierdzą specjaliści, 8 miesięcy.

Zrobiłam kilka razy takie masełko i w sumie nie wychodzi taniej... bo żeby wyszło około 200 g, to trzeba zrobić z dwóch śmietanek i to jest koszt też około 7-8 zł :(( a moja babcia mi powiedziała, że bez sensu jest robić domowe masło z kupnej śmietany, ponieważ te kupne śmietany mają często gorszy skład, niż kupne masło i trzeba uważać co się kupuje i że już lepiej kupić masło... a co innego jest ubić z takiej śmietanki z mleczka od krówki ;) więc przestałam robić ... aczkolwiek w smaku było lepsze niż to kupne masło :smile:

Ps. Cytrynki właśnie sobie sparzyłam *mrgreen* dzięki za przepis Basiu :*
Obrazek
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » śr paź 04, 2017 5:42 pm

Tak sobie czytam kolegów @
Awatar użytkownika
Tommy Black
i @
Awatar użytkownika
miaziol
i zauważam u nich prawdziwą pasję gotowania. To dobrze, bo podobno mężczyźni są najlepszymi na świecie kucharzami,
Ja do tej roli nawet nie pretenduję, bom skromna i leniwa kobieta, więc pozostanę przy swoich, prostych potrawach. A od kolegów spróbuję się czegoś nauczyć, choć przyznam, że ten przepis na golonkę i ilość niezbędnych przypraw, trochę mnie oszołomił. ;)

A teraz do rzeczy:

Większość z nas z pewnością zauważyła, że masło ostatnio bardzo zdrożało. Ale Polak zawsze sobie poradzi. W sieci znalazłam proste przepisy na domowe masło. Jest nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze. A można je także, zgodnie z własnym gustem wzbogacić o czosnek, lub ulubione zioła,
Co potrzebujemy ? śmietankę 30-35% i to w zasadzie wszystko. Same metody ubijania mogą być różne. I to zaraz zobaczycie. I jeszcze jedna ważna uwaga. Po ubiciu masła i uformowaniu kuli, warto je przepłukać w kilku miseczkach bardzo zimnej wody w celu pozbycia się serwatki, dzięki czemu masło przetrwa w doskonałym stanie nawet 7 dni, a zamrożone, jak twierdzą specjaliści, 8 miesięcy.

https://www.youtube.com/watch?v=rFd0305KQQ4

https://www.youtube.com/watch?v=g8LMhApKb38

starta cytryna.jpg


I kolejny fajny przepis, który jest nie tylko zdrowy, ale pomaga zaoszczędzić czas w przyszłości, czyli mrożone cytryny.
Cytryny to nieocenione źródło witamin takich, jak A, B6, C i E, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, potasu, cynku, magnezu, białka, niacyny, ryboflawiny, tiaminy oraz fosforu. Wyciskanie soku z cytryny nie da jednak maksymalnych efektów zdrowotnych jakie można osiągnąć. Aby osiągnąć z cytryny maksimum korzyści, należy ją zamrozić i spożywać w całości!
Naukowcy szacują, że jedna zamrożona cytryna zawiera aż 22 substancje przeciwrakowe, takie jak np. pektyny, limonoidy, flawonoidy oraz witaminę C. Zawarte w cytrynach liczne składniki odżywcze powodują niszczenie nowotworów złośliwych, przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy, a także kontrolują ciśnienie krwi. Właściwości cytryny wykorzystywane są również do rozjaśniania oraz oczyszczania skóry.
Korzyści dla zdrowia
Zapobiega nowotworom
Przeciwdziała rozwojowi cukrzycy
Kontroluje ciśnienie krwi
Łagodzi refluks
Ułatwia trawienie
Zwalcza objawy przeziębienia
Pobudza odporność
Oczyszcza nerki oraz wątrobę
Kwas cytrynowy niszczy mikroorganizmy i bakterie
Skóra z cytryny zawiera dużo więcej witamin niż sok. Dr Marilyn Glenville, dietetyk i ekspert od zdrowia kobiet, wyjaśnia dlaczego spożywanie zdrowych skórek może mieć korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Oto co powiedziała dla BBC Food:
– Większość antyoksydantów zawartych w tych owocach, znajduje się w skórce, a nie w miąższu. Dlatego smoothie jest o wiele lepsze niż sok, gdyż możemy zjeść cały owoc wraz ze skórą.
Przygotowanie:
Starannie umyj i oczyść cytryny (BIO) ze wszystkich zanieczyszczeń bakteryjnych. W tym celu najlepiej przemyć je octem jabłkowym lub sparzyć w gorącej wodzie.
Wytrzyj do sucha i w plastikowej torebce wstaw na noc do zamrażarki.
Kiedy będą już całkowicie zamrożone, zetrzyj całość. Tak, owoc, skórkę i nasiona rónież.
Umieść starte cytryny w pojemniku do robienia kostek lodu i przechowuj w zamrażarce. W ten sposób możesz ich używać kiedy zechcesz.
Startą cytrynę możesz dodawać do rozmaitych potraw, zwłaszcza gdy chcesz wzmocnić ich smak. Doskonale nadaje się też do wszelkich surówek, sałatek, jogurtów czy domowej roboty lodów. Możesz także dodać łyżkę startej cytryny do swojego ulubionego smoothie, soku czy herbaty. Dobrze sprawdza się również przy pieczeniu.


http://www.dylo.pl/przepis-na-mrozone-c ... a-zdrowia/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Marble Arch - Podobno smoking dobrze leży na człowieku dopiero w trzecim pokoleniu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości