Moje gotowanie ;)

Wygląd, moda i uroda - zrób coś dla przyszłych pokoleń, uwolnij je od smokingów.
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22432
Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 10893 razy
Otrzymał podzięk.: 28761 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: Tommy Black » wt paź 03, 2017 8:13 am

Mam bardzo poważne obawy o przyszłość tego działu...mialem się co prawda zająć dziś konstrukcją nowego atomizera który pojawi się na rynku w najbliższch miesiącach,
to bardzo zaawansowana konstrukcja z aluminium lotniczego i stabilizowanej płyty paździrzowej, no ale muszę ratować ten temat.
Dobra, proste potrawy mówicie? Oczywiście że proste potrawy, bo kto z PT Waperstwa ma czas a jak juz ma, to kto ma ochotę tracić go w kuchni?

Powinniśmy zacząć jak cywilizowane żarłoki od przystawki, ale to strata czasu. Ani się człowiek nie naje ani z reguly dla kota się nie da zabrać.
Zaczniemy od razu, żeby nie tracić czasu, od zupy.Magda Umer kiedyś powiedziala jedząc kawior, że w każdym domu powinna być przynajmniej zupa.
To pięknie powiedziane mimo że Magda na ogół śpiewa ale trudno o zupie...

Ta zupa jest bardzo prosta wlaśnie i nazywa się "Parzymorda". Znaczy nazywa się 'parzybroda" ale moja nazwa jest lepsza.

Obrazek

Parzybrodę gotowano w okresie prac gospodarskich, często podczas żniw, bo jest potrawą sycącą i szybką do zrobienia. Istotne było to, że mając mało czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych dań , gospodynie kroiły kapustę w dość szerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy. Były jeszcze inne odmiany które parzyły co innego, ale nie na dziś to akurat. Jeszcze będzie o parzycycu...

Obrazek

Składniki
• średnia głowka kapusty włoskiej
• 4 marchewki
• 2 pietruszki
• seler
• 10 średnich ziemniaków
• mała cebula
• 200 g wędzonego boczku
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 4 listki laurowe
• majeranek
• sól
• pieprz mielony
• kilka ziaren pieprzu czarnego

Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki.
Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły.
Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek.

Jak zjecie to smacznego!

Przepis to ja podkradłem tu:

https://smaker.pl/przepis-parzybroda-wi ... wator.html
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » pn paź 02, 2017 5:11 pm

dorota pisze:@basika to jest wspaniały temat! Przydadzą się proste przepisy z małej ilości składników - tak żeby ciężko było się pomylić kucharce! :twisted:

Dorotko, też tak myślę :P
ciasto.JPG


To bardzo prosty deser z jabłkami, które są wyjątkowo smaczne i zdrowe. W sumie potrzebne będą jajka, jabłka i mąka, a reszta to dodatki.
– 6 jajek,
– 250 ml mleka,
– 90 g mąki, ( myślę że może to być mąka pszenna, jak i ryżowa dla alergików)
– pół łyżeczki soli,
– 3 łyżki masła,
– 3 duże jabłka pokrojone w plasterki,
– 4 łyżki cukru,
– 1 łyżeczka cynamonu.
Zaczynamy od ubicia jajek. Dodajemy do nich najpierw mleko, potem mąkę i na koniec szczyptę soli. Ubijamy na gładką masę. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Masło wkładamy do piekarnika w żaroodpornym, szklanym naczyniu. Roztapiamy je. Na roztopionym maśle układamy plasterki jabłek. Jabłka zalewamy masą i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy przez 15-20 minut.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=G4AzeBcw7fo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22432
Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
Podziękował: 10893 razy
Otrzymał podzięk.: 28761 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: Tommy Black » pn paź 02, 2017 5:01 pm

dorota pisze:dołożyliśmy se też trochę capperi bo jakieś mdławe to świństwo mi wyszło...


Czyli po prostu zniszczyliście trochę bardzo smacznych i niezbyt tanich Capperi al Sale...a można je było zjeść z czymś na obiad choćby... :-P
Awatar użytkownika
dorota
Waperka
Waperka
Posty: 1556
Rejestracja: wt cze 30, 2015 2:32 pm
Lokalizacja: Italia
Podziękował: 2584 razy
Otrzymał podzięk.: 2382 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: dorota » pn paź 02, 2017 1:34 pm

@
Awatar użytkownika
basika
to jest wspaniały temat! Przydadzą się proste przepisy z małej ilości składników - tak żeby ciężko było się pomylić kucharce! :twisted: Ja nienawidzę gotować, ale na całe szczęście mam wyrozumiałą rodzinę! :mrgreen:
to mój i 2 starszych synów dzisiejszy obiad:
jarzyny gotowe na patelnie *mrgreen*
cous cous :twisted:
tuńczyk z puszki :mrgreen:
palce lizać! jarzyny są? są!
ryba jest? jest!
:cool:
dołożyliśmy se też trochę capperi bo jakieś mdławe to świństwo mi wyszło...
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Selene
Moderator
Moderator
Posty: 4179
Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
Lokalizacja: Thalloris
Podziękował: 20800 razy
Otrzymał podzięk.: 5362 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: Selene » ndz paź 01, 2017 8:52 pm

Kto lubi deserki z bananów? ;)

Obrazek
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
Awatar użytkownika
julka1973
Waperka
Waperka
Posty: 1094
Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Podziękował: 2030 razy
Otrzymał podzięk.: 1261 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: julka1973 » ndz paź 01, 2017 7:13 pm

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » ndz paź 01, 2017 6:50 pm

adamsud pisze:Świat jest jednak szalony. Z całym szacunkiem @
Awatar użytkownika
basika
ale - proszę - nie pisz książki kucharskiej. To tak jakbym ja założył wątek o damskiej bieliźnie :). Tylko fachowiec zrozumie drugiego fachowca.


@
Awatar użytkownika
adamsud
jak mnie znasz, to nie powinieneś się dziwić. Całe życie byłam szalona. :lol:
A własnie, że napiszę i namówię Twoją żonę żeby gotowała wg.moich przepisów... :ed:
Awatar użytkownika
adamsud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 543
Rejestracja: ndz kwie 30, 2017 7:54 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 330 razy
Otrzymał podzięk.: 582 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: adamsud » ndz paź 01, 2017 6:49 pm

Świat jest jednak szalony. Z całym szacunkiem @
Awatar użytkownika
basika
ale - proszę - nie pisz książki kucharskiej. To tak jakbym ja założył wątek o damskiej bieliźnie :). Tylko fachowiec zrozumie drugiego fachowca.

Added in 6 minutes 23 seconds:
Tommy Black pisze:...A jak się nazywa ta potrawa, sztandarowe logo Twojego gotowania? Twoja wizytówka.

:D
https://www.youtube.com/watch?v=2oRIpLgqM8M
Awatar użytkownika
miblah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: sob wrz 24, 2016 6:47 pm
Lokalizacja: Salon
Podziękował: 1338 razy
Otrzymał podzięk.: 1076 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: miblah » ndz paź 01, 2017 6:30 pm

@
Awatar użytkownika
Haze
i @
Awatar użytkownika
Tommy Black
- ok... też nie musicie się badać...
Obrazek
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3788
Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3899 razy
Otrzymał podzięk.: 6121 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: Haze » ndz paź 01, 2017 6:24 pm

Już raz podawałem ten przepis ale dawno to było więc przypomnę:

Kurczak w zalewie alkoholowej

Kurczaka bardzo starannie myjemy i układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego, dodając 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 200 ml wódki, 50 ml białego rumu i obowiązkowo 150 ml tequili.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej - kurczaka wypierdalamy bo jest zbędny, natomiast... sos!!! Sos jest paluszki lizać!

:mrgreen:
Obrazek

Wróć do „Marble Arch - Podobno smoking dobrze leży na człowieku dopiero w trzecim pokoleniu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości