Moje gotowanie ;)
-
- Użytkownik
- Posty: 1245
- Rejestracja: sob lip 18, 2015 7:50 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 816 razy
- Otrzymał podzięk.: 1360 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
A ja wam polecę Stroganow'a w tym szybkim wydaniu(całość zajmuje jakieś 20 minut) . Dwukrotnie robiłem i powiem że rewelacja :
Chciałem dodać opis PL w moim wpisie 3 posty wyżej ( może ktoś z modów (tudzież sympatycznych drożdżóweczek) ten wpis przerzucić? nie mam już możliwości edytowania)
Prośba spełniona- basika
Beef Stroganoff
na 2 osoby (średnia porcja)
150g ryżu wrzucasz do ganeczka i zalewasz 2 razy tyle wody (np. 1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody) i wstawiasz na mały gaz
dorzucamy gałązkę tymianku i lekko solimy (może być suszony tymianek jakieś 1,5 łyżeczki)
W czasie gotowania ryżu :
1. posiekaj w melakserze na płaskie plasterki ogórki w occie tak ze 3 duże (kilka sztuk małych) i 1 czerwoną cebulę i przełóż to do półmiska
2. pokrój natkę pietruszki z łodyżkami(te trzeba drobniutko) i dorzuć do półmiska
3. posól wszystko szczyptą soli i polej kilkoma łyżkami wody z ogórków
3. wymieszaj wszystko i zostaw aż się przegryzie
4.weź trochę grzybów (pieczarki i boczniaki - na tyle aby nie zajmowały całej patelni i nie puszczały soku)
na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż byle jak pokrojone grzybki lekko soląc(mała szczypta) i dodając 2 ząbki czosnku(przez praskę)
grzybki na rumiano.
5. odciśnij jakieś 2/3 surówki z ogórków i cebuli z soku i dorzuć do grzybów
6. pokrój stek wołowy(200gram) sezonowany a paski około 1cm. posyp solą , pieprzem, skrop połową limonki i posyp 1-2 łyżki słodkiej papryki i wymieszaj (mają być opanierowane w papryce)
7. ściągnij z patelni grzyby z ogórkami i cebulą na półmisek
Ten punkt musisz wyczuć .
Sprawdź czy w ryż jest ok (około 15 minut ) i jeśli ok to dorzuć jakieś pół opakowania świeżego szpinaku na wierzch aby sparował tylko - już bez gazu)
8. wlej 3 łyżki oliwy i na rozgrzej zrumień wołowinę na dużej temperaturze obracając po około minucie .
9. Wlej chlust koniaku na patelnię i podpal - poczekaj aż się wypali i dorzuć grzyby z ogórkami
10. polej 3 łyżkami jogurtu i wlej kapkę mleka - wymieszaj wszystko potrząśnięciami patelni
11. Wyłóż ryż ze szpinakiem na talerz, nałóż mięso z sosem , udekoruj łyżką jogurtu , posyp resztką surówki z ogórków i cebuli . Smacznego.
12 .Napij się koniaczku
Tylko wołowinkę trzeba dobrą mieć. Najlepiej z lidla z antrykotu bądź polędwicę sezonowaną, i króciutko na dużym ogniu aby wody nie puścił. Ma się zrumienić i tyle.
Chciałem dodać opis PL w moim wpisie 3 posty wyżej ( może ktoś z modów (tudzież sympatycznych drożdżóweczek) ten wpis przerzucić? nie mam już możliwości edytowania)
Prośba spełniona- basika
Beef Stroganoff
na 2 osoby (średnia porcja)
150g ryżu wrzucasz do ganeczka i zalewasz 2 razy tyle wody (np. 1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody) i wstawiasz na mały gaz
dorzucamy gałązkę tymianku i lekko solimy (może być suszony tymianek jakieś 1,5 łyżeczki)
W czasie gotowania ryżu :
1. posiekaj w melakserze na płaskie plasterki ogórki w occie tak ze 3 duże (kilka sztuk małych) i 1 czerwoną cebulę i przełóż to do półmiska
2. pokrój natkę pietruszki z łodyżkami(te trzeba drobniutko) i dorzuć do półmiska
3. posól wszystko szczyptą soli i polej kilkoma łyżkami wody z ogórków
3. wymieszaj wszystko i zostaw aż się przegryzie
4.weź trochę grzybów (pieczarki i boczniaki - na tyle aby nie zajmowały całej patelni i nie puszczały soku)
na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż byle jak pokrojone grzybki lekko soląc(mała szczypta) i dodając 2 ząbki czosnku(przez praskę)
grzybki na rumiano.
5. odciśnij jakieś 2/3 surówki z ogórków i cebuli z soku i dorzuć do grzybów
6. pokrój stek wołowy(200gram) sezonowany a paski około 1cm. posyp solą , pieprzem, skrop połową limonki i posyp 1-2 łyżki słodkiej papryki i wymieszaj (mają być opanierowane w papryce)
7. ściągnij z patelni grzyby z ogórkami i cebulą na półmisek
Ten punkt musisz wyczuć .
Sprawdź czy w ryż jest ok (około 15 minut ) i jeśli ok to dorzuć jakieś pół opakowania świeżego szpinaku na wierzch aby sparował tylko - już bez gazu)
8. wlej 3 łyżki oliwy i na rozgrzej zrumień wołowinę na dużej temperaturze obracając po około minucie .
9. Wlej chlust koniaku na patelnię i podpal - poczekaj aż się wypali i dorzuć grzyby z ogórkami
10. polej 3 łyżkami jogurtu i wlej kapkę mleka - wymieszaj wszystko potrząśnięciami patelni
11. Wyłóż ryż ze szpinakiem na talerz, nałóż mięso z sosem , udekoruj łyżką jogurtu , posyp resztką surówki z ogórków i cebuli . Smacznego.
12 .Napij się koniaczku
Tylko wołowinkę trzeba dobrą mieć. Najlepiej z lidla z antrykotu bądź polędwicę sezonowaną, i króciutko na dużym ogniu aby wody nie puścił. Ma się zrumienić i tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 227
- Rejestracja: czw wrz 14, 2017 7:07 pm
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podzięk.: 281 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
No to wrzucę poszczególne etapy
Tak sobie rosło.
Z ciasta powstało to:
Efekt końcowy:
Hmmmm teraz tak nie podam przepisu jako takiego. Zawsze kluski na parze robię na tak zwane oko. Pewne elementy są niezmienne, czyli 2 paczki drożdży, mleko, 4-5 jajek, trochę cukru, soli, mąka. Ze składników zagniatam ciasto wyrabiam dotąd aż będzie miało puszyste i nie będzie za twarde. Odstawiam do wyrośnięcia, jak ładnie urośnie wykładam na blat posypany mąką, wykrawam szklanką okrągłe kluski. Do dużego garnka wlewam wodę zakładam gazę i gotuję kluski na parze pod przykryciem około 10 minut na partię. Tyle
Tak sobie rosło.
Z ciasta powstało to:
Efekt końcowy:
Hmmmm teraz tak nie podam przepisu jako takiego. Zawsze kluski na parze robię na tak zwane oko. Pewne elementy są niezmienne, czyli 2 paczki drożdży, mleko, 4-5 jajek, trochę cukru, soli, mąka. Ze składników zagniatam ciasto wyrabiam dotąd aż będzie miało puszyste i nie będzie za twarde. Odstawiam do wyrośnięcia, jak ładnie urośnie wykładam na blat posypany mąką, wykrawam szklanką okrągłe kluski. Do dużego garnka wlewam wodę zakładam gazę i gotuję kluski na parze pod przykryciem około 10 minut na partię. Tyle
-
- Ekspert
- Posty: 3788
- Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3899 razy
- Otrzymał podzięk.: 6121 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
@ basika, piękna rzecz ten ziemniak , do końca tygodnia mam zamiar wypróbować i zdać relację
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Proste i smaczne ziemniaki. Uwielbiam takie proste przepisy
Ziemniaczki „Hasselback” były serwowane w Szwecji (nazwała wzięła się od restauracji, w której pierwszy raz je podano).
Składniki dla dwóch osób:
– 2 duże ziemniaki,
– kilka plasterków masła i kilka żółtego sera typu gouda,
– boczek pokrojony w kostkę,
– starty ser cheddar,
– sól, pieprz, rozmaryn (mogą też być inne przyprawy, wszystko zależy od naszego gustu).
Zaczynamy od porządnego wyszorowania ziemniaków, a następnie kroimy je na dość cienkie plastry. Ważne jest to, by nie przeciąć ziemniaka do samego końca! Posypujemy solą i pieprzem. Na zmianę wkładamy między plasterki ziemniaka masło i żółty ser, posypujemy przyprawami, a potem pieczemy w piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie polewamy ziemniaka np. jogurtem naturalnym, dodajemy cheddar i boczek i pieczemy przez kolejne 15 minut.
https://www.youtube.com/watch?v=xhtCzS4hT_Y
Ziemniaczki „Hasselback” były serwowane w Szwecji (nazwała wzięła się od restauracji, w której pierwszy raz je podano).
Składniki dla dwóch osób:
– 2 duże ziemniaki,
– kilka plasterków masła i kilka żółtego sera typu gouda,
– boczek pokrojony w kostkę,
– starty ser cheddar,
– sól, pieprz, rozmaryn (mogą też być inne przyprawy, wszystko zależy od naszego gustu).
Zaczynamy od porządnego wyszorowania ziemniaków, a następnie kroimy je na dość cienkie plastry. Ważne jest to, by nie przeciąć ziemniaka do samego końca! Posypujemy solą i pieprzem. Na zmianę wkładamy między plasterki ziemniaka masło i żółty ser, posypujemy przyprawami, a potem pieczemy w piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie polewamy ziemniaka np. jogurtem naturalnym, dodajemy cheddar i boczek i pieczemy przez kolejne 15 minut.
https://www.youtube.com/watch?v=xhtCzS4hT_Y
-
- Waperka
- Posty: 1094
- Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
- Podziękował: 2030 razy
- Otrzymał podzięk.: 1261 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Robiłam kiedyś dla dzieciaków. Zjadliwe, ale już nie powtórzyłam. Być może dlatego iz wydawało mi się , że ta porcja 5 naleśników to mało. Narobiłam tyle, że jedliśmy je dwa dni.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości