Moje gotowanie ;)
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Mam bardzo poważne obawy o przyszłość tego działu...mialem się co prawda zająć dziś konstrukcją nowego atomizera który pojawi się na rynku w najbliższch miesiącach,
to bardzo zaawansowana konstrukcja z aluminium lotniczego i stabilizowanej płyty paździrzowej, no ale muszę ratować ten temat.
Dobra, proste potrawy mówicie? Oczywiście że proste potrawy, bo kto z PT Waperstwa ma czas a jak juz ma, to kto ma ochotę tracić go w kuchni?
Powinniśmy zacząć jak cywilizowane żarłoki od przystawki, ale to strata czasu. Ani się człowiek nie naje ani z reguly dla kota się nie da zabrać.
Zaczniemy od razu, żeby nie tracić czasu, od zupy.Magda Umer kiedyś powiedziala jedząc kawior, że w każdym domu powinna być przynajmniej zupa.
To pięknie powiedziane mimo że Magda na ogół śpiewa ale trudno o zupie...
Ta zupa jest bardzo prosta wlaśnie i nazywa się "Parzymorda". Znaczy nazywa się 'parzybroda" ale moja nazwa jest lepsza.
Parzybrodę gotowano w okresie prac gospodarskich, często podczas żniw, bo jest potrawą sycącą i szybką do zrobienia. Istotne było to, że mając mało czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych dań , gospodynie kroiły kapustę w dość szerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy. Były jeszcze inne odmiany które parzyły co innego, ale nie na dziś to akurat. Jeszcze będzie o parzycycu...
Składniki
• średnia głowka kapusty włoskiej
• 4 marchewki
• 2 pietruszki
• seler
• 10 średnich ziemniaków
• mała cebula
• 200 g wędzonego boczku
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 4 listki laurowe
• majeranek
• sól
• pieprz mielony
• kilka ziaren pieprzu czarnego
Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki.
Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły.
Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek.
Jak zjecie to smacznego!
Przepis to ja podkradłem tu:
https://smaker.pl/przepis-parzybroda-wi ... wator.html
to bardzo zaawansowana konstrukcja z aluminium lotniczego i stabilizowanej płyty paździrzowej, no ale muszę ratować ten temat.
Dobra, proste potrawy mówicie? Oczywiście że proste potrawy, bo kto z PT Waperstwa ma czas a jak juz ma, to kto ma ochotę tracić go w kuchni?
Powinniśmy zacząć jak cywilizowane żarłoki od przystawki, ale to strata czasu. Ani się człowiek nie naje ani z reguly dla kota się nie da zabrać.
Zaczniemy od razu, żeby nie tracić czasu, od zupy.Magda Umer kiedyś powiedziala jedząc kawior, że w każdym domu powinna być przynajmniej zupa.
To pięknie powiedziane mimo że Magda na ogół śpiewa ale trudno o zupie...
Ta zupa jest bardzo prosta wlaśnie i nazywa się "Parzymorda". Znaczy nazywa się 'parzybroda" ale moja nazwa jest lepsza.
Parzybrodę gotowano w okresie prac gospodarskich, często podczas żniw, bo jest potrawą sycącą i szybką do zrobienia. Istotne było to, że mając mało czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych dań , gospodynie kroiły kapustę w dość szerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy. Były jeszcze inne odmiany które parzyły co innego, ale nie na dziś to akurat. Jeszcze będzie o parzycycu...
Składniki
• średnia głowka kapusty włoskiej
• 4 marchewki
• 2 pietruszki
• seler
• 10 średnich ziemniaków
• mała cebula
• 200 g wędzonego boczku
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 4 listki laurowe
• majeranek
• sól
• pieprz mielony
• kilka ziaren pieprzu czarnego
Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki.
Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły.
Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek.
Jak zjecie to smacznego!
Przepis to ja podkradłem tu:
https://smaker.pl/przepis-parzybroda-wi ... wator.html
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
dorota pisze:@basika to jest wspaniały temat! Przydadzą się proste przepisy z małej ilości składników - tak żeby ciężko było się pomylić kucharce!
Dorotko, też tak myślę
To bardzo prosty deser z jabłkami, które są wyjątkowo smaczne i zdrowe. W sumie potrzebne będą jajka, jabłka i mąka, a reszta to dodatki.
– 6 jajek,
– 250 ml mleka,
– 90 g mąki, ( myślę że może to być mąka pszenna, jak i ryżowa dla alergików)
– pół łyżeczki soli,
– 3 łyżki masła,
– 3 duże jabłka pokrojone w plasterki,
– 4 łyżki cukru,
– 1 łyżeczka cynamonu.
Zaczynamy od ubicia jajek. Dodajemy do nich najpierw mleko, potem mąkę i na koniec szczyptę soli. Ubijamy na gładką masę. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Masło wkładamy do piekarnika w żaroodpornym, szklanym naczyniu. Roztapiamy je. Na roztopionym maśle układamy plasterki jabłek. Jabłka zalewamy masą i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy przez 15-20 minut.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=G4AzeBcw7fo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Użytkownik
- Posty: 22432
- Rejestracja: pt cze 05, 2015 7:23 am
- Lokalizacja: Szeroko pojęta Galicja
- Podziękował: 10893 razy
- Otrzymał podzięk.: 28761 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
dorota pisze:dołożyliśmy se też trochę capperi bo jakieś mdławe to świństwo mi wyszło...
Czyli po prostu zniszczyliście trochę bardzo smacznych i niezbyt tanich Capperi al Sale...a można je było zjeść z czymś na obiad choćby...
-
- Waperka
- Posty: 1556
- Rejestracja: wt cze 30, 2015 2:32 pm
- Lokalizacja: Italia
- Podziękował: 2584 razy
- Otrzymał podzięk.: 2382 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
@ basika to jest wspaniały temat! Przydadzą się proste przepisy z małej ilości składników - tak żeby ciężko było się pomylić kucharce! Ja nienawidzę gotować, ale na całe szczęście mam wyrozumiałą rodzinę!
to mój i 2 starszych synów dzisiejszy obiad:
jarzyny gotowe na patelnie
cous cous
tuńczyk z puszki
palce lizać! jarzyny są? są!
ryba jest? jest!
dołożyliśmy se też trochę capperi bo jakieś mdławe to świństwo mi wyszło...
to mój i 2 starszych synów dzisiejszy obiad:
jarzyny gotowe na patelnie
cous cous
tuńczyk z puszki
palce lizać! jarzyny są? są!
ryba jest? jest!
dołożyliśmy se też trochę capperi bo jakieś mdławe to świństwo mi wyszło...
-
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: ndz cze 21, 2015 5:49 pm
- Lokalizacja: Thalloris
- Podziękował: 20800 razy
- Otrzymał podzięk.: 5362 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Kto lubi deserki z bananów?
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś...
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
adamsud pisze:Świat jest jednak szalony. Z całym szacunkiem @ basika ale - proszę - nie pisz książki kucharskiej. To tak jakbym ja założył wątek o damskiej bieliźnie . Tylko fachowiec zrozumie drugiego fachowca.
@ adamsud jak mnie znasz, to nie powinieneś się dziwić. Całe życie byłam szalona.
A własnie, że napiszę i namówię Twoją żonę żeby gotowała wg.moich przepisów...
-
- Użytkownik
- Posty: 543
- Rejestracja: ndz kwie 30, 2017 7:54 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 330 razy
- Otrzymał podzięk.: 582 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Świat jest jednak szalony. Z całym szacunkiem @ basika ale - proszę - nie pisz książki kucharskiej. To tak jakbym ja założył wątek o damskiej bieliźnie . Tylko fachowiec zrozumie drugiego fachowca.
Added in 6 minutes 23 seconds:
https://www.youtube.com/watch?v=2oRIpLgqM8M
Added in 6 minutes 23 seconds:
Tommy Black pisze:...A jak się nazywa ta potrawa, sztandarowe logo Twojego gotowania? Twoja wizytówka.
https://www.youtube.com/watch?v=2oRIpLgqM8M
-
- Ekspert
- Posty: 3788
- Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3899 razy
- Otrzymał podzięk.: 6121 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Już raz podawałem ten przepis ale dawno to było więc przypomnę:
Kurczak w zalewie alkoholowej
Kurczaka bardzo starannie myjemy i układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego, dodając 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 200 ml wódki, 50 ml białego rumu i obowiązkowo 150 ml tequili.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej - kurczaka wypierdalamy bo jest zbędny, natomiast... sos!!! Sos jest paluszki lizać!
Kurczak w zalewie alkoholowej
Kurczaka bardzo starannie myjemy i układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego, dodając 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 200 ml wódki, 50 ml białego rumu i obowiązkowo 150 ml tequili.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej - kurczaka wypierdalamy bo jest zbędny, natomiast... sos!!! Sos jest paluszki lizać!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Claude [Bot] i 8 gości