Jak nie miałeś ruskiego w szkole to ciężko będzie karierę w konfederacji Ci zrobić.
.png)
Metall pisze:@SzamanDM, a tu Cię zadziwię, nie trawię Michalkiewicza.
Co do Konfederacji i kariery bez ruskiego. Zauważyłem, że jeżeli w Polsce ktoś nie popiera PO i PiS i tego całego systemu politycznego, który jest chory, żałosny i szkodliwy, to od razu z automatu zostaje okrzyknięty ruskim agentem, ruskim trollem, onucą Putina itp. Tragizm takiego myślenia jest naprawdę wybitny. Świadczy również o tym, że wiele umysłów w tym kraju jest przeżartych do cna propagandą, o której nawet nie zdaje sobie sprawy, że istnieje i je toczy.
To, że nie popieram podległości politycznej Polski wobec UE lub USA, niestety nie znaczy, że chciałbym uczynić Polskę częścią FR. Widzę, że niektórzy ludzie nie potrafią zrozumieć, że można być wolnym i nie mieć pana nad sobą. Niektórym niestety wydaje się, że maksimum wolności sprowadza się do wybrania sobie pana. Tak jest po prostu prościej. I (pozornie) bezpieczniej. Jestem w stanie to zrozumieć. Choć to niezmiernie przykre.
Niekoniecznie. Wystarczy prowadzić mądrą i przemyślaną politykę zagraniczną, w której najważniejszy jest interes państwa. W polityce nie ma lojalności, jest tylko interes. Jak wybierasz lojalność to możesz liczyć jedynie na ochłapy z pańskiego stołu i uzależniasz się tylko od jednej opcji, co może okazać się dość zgubne w dłuższej perspektywie. No ale do tego trzeba wybierać ludzi mądrych i inteligentnych, którzy coś wiedzą o świecie i mają jakąś sensowną wiedzę polityczną, a nie skończonych idiotów, którzy nic nie potrafią tylko kurczowo trzymać się stołków i kłaniać w pas.SzamanDM pisze:@Metall Zawsze masz jakiegoś pana. Chyba, że jesteś szefem wszystkich szefów, a nie jesteś. Zawsze musisz wybrać wobec kogo być lojalnym by osiągnąć jakieś tam korzyści. To jeden z elementów życia niestety.
Nie jestem anarchistą.SzamanDM pisze:Anarchii póki co nigdzie na dłuższą metę nie uskuteczniono.
Nie wiem czy piszą prawdę. Jak mam to zweryfikować? Wiele już kłamstw w mediach widziałem i czytałem, choć nie twierdzę, że w tym przypadku tak właśnie jest. Napisałem, że Konfederacja to nie moja bajka i że jest to zbieranina. Być może i są w niej tacy ludzie, ale czy to znaczy, że nie może ich być w polskim parlamencie? Jak może być taki Sasin, Kaczor, Tusk i inni, to czemu niby oni by nie mogli być? Ponoć jest demokracja i można mieć poglądy jakie się chce. Czy jednak nie można? Myślisz, że przez to, że ktoś o takich poglądach jest w sejmie to wróci komuna albo ruscy nas zajmą jak Krym?SzamanDM pisze:Wracając do konfederacji:
https://oko.press/sputnik-wyladowal-kim ... federacji/
Wiem, oko, lewactwo itd. Ale czy nie piszą prawdy?
No akurat ja tak nie myślę. Tak myślą chyba pisowcy, bo to przecież charakterystyczna retoryka właśnie tej partii.Tenmen pisze:Tragizm polega na tym że niektórzy nasi rodacy myślą że jesteśmy pępkiem świata, że nadal jesteśmy Wielką Polską.
Między prowadzeniem suwerennej i realistycznej polityki, a wchodzeniem komuś w dupę bez mydła jest pewna różnica. Ja póki co widzę żałosne płaszczenie się o amerykańską protekcję za nasze własne pieniądze, a nie prowadzenie jakiejkolwiek polityki.Tenmen pisze: Oszołomy myślą że poradzimy sobie sami.Niestety współczesny świat jest tak urządzony że musimy wchodzić w pewne zależności tak gospodarcze,polityczne i militarne.
Tenmen pisze: Trzeba prowadzić mądrą politykę dyplomatyczną, nie zrażać do siebie innych, nie machać szabelką bo nikt się nie wystraszy.
A skąd ja mam to wiedzieć, że Konf. ma poparcie wśród młodzieży? Przecież ani do młodzieży się nie zaliczam, ani nie prowadzę badań na ten temat.iron64 pisze:Trochę mnie zaskoczyłeś @Metall, faktem jest że Konfederaci mają spore poparcie wśród młodszych ludzi (czyli de fakto, takich których w szkole nie uczono ruskiego). Nie wiem na ile to zależy od ruskiego, pewnie wcale, ale bardziej pewnie zależy od wpisanego w młodość "god mode". Tak, też miałem ten tryb, ale minął.
Droga obrana 30 lat temu nie była ani jedyna, ani najlepsza. Kiedyś tłukliśmy poldki i maluchy, a teraz co tłuczemy? Wiem, wiem, zaraz dostanę kontrę (być może nie tylko od Ciebie), jakim to za komuny byliśmy cuchnącym i zawszonym grajdołem, a jaką teraz jesteśmy potęgą gospodarczą i silnym państwem.iron64 pisze:Polska nie jest pępkiem świata i musimy mieć mądrą dyplomację, choćby właśnie po to, abyś mógł tymi zachodnimi złomami jeździć, bez nich nadal tłukli byśmy maluchy i poldki.
Dawaj, chętnie się dowiem czegoś nowego.iron64 pisze:EDIT: Śmierć zdrajcom Narodu i wrogom Ojczyzny!
Ty tak poważnie?
Chcesz wyznaczać może tych zdrajców i wrogów? Wiesz choć przy jakiej okazji powstało to hasło i co znaczyło w późniejszych latach?
iron64 pisze: Nie mamy gazu, złota i wielu innych minerałów. Mamy jedynie trochę węgla
Wróć do „Speaker’s Corner - Możesz mówić co chcesz ale musisz wiedzieć czego chcesz”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości