Mandat 5000 zł dla piratów drogowych

Tematy luźne, swobodne, nie do końca poważne
SuwMar

Postautor: SuwMar » 14 lip 2020, 20:18:05

Panowie tutaj z wysokością mandatów, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zapewne inaczej mówi ktoś, kto np. stracił kogoś w wypadku, bo wariat gnał 150 km/h na "50".
Druga sprawa, to kasa z mandatów powinna iść do Policji a nie....wiadomo gdzie. :lol:
Awatar użytkownika
ErNOL
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 5498
Podziękował: 207 razy
Otrzymał podzięk.: 231 razy

Postautor: ErNOL » 14 lip 2020, 16:44:28

Jakby uczyli jeździć, a nie tylko prowadzić pojazdy mechaniczne, to nie byłoby takiej potrzeby. U nas jednak zawsze na odwrót... Zjeździłem w przeszłości z rodzicami całą Europę - nie do pomyślenia było, żeby auto na lewym pasie na autostradzie musiało hamować, bo na ten pas zjeżdża auto z prawego pasa. Dziś na autostradzie musiałem zjechać na stację trochę się uspokoić, bo tak mi kretyn właśnie wyjechał, że ledwo wyhamowałem. Ale taki nie dostanie mandatu, tylko ten, co jedzie szybko i przekracza ograniczenie. Zresztą... Po ostatnim weekendzie nic mnie już nie zdziwi... Wygrali wybory, naobiecywali, to teraz szukają... Ech...
2 kilogramy parowników + reklamówka (papierowa) modów... :facepalm:
www.ernol9xp7.blogspot.com
Máte zpackané hlavy ...
Czarna owca... :jezor:
Rest in peace brother... [*]
Obrazek
Awatar użytkownika
venom_666
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 1229
Otrzymał podzięk.: 213 razy

Re: Mandat 5000 zł dla piratów drogowych

Postautor: venom_666 » 14 lip 2020, 15:19:20

Był już przypadek jednego celebryty którego uwolniono od zarzutów. Adwokat udowodnił i przekonał sąd że mógł nie zauważyć znaku ograniczenia prędkości gdyż jechał zbyt szybko...

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...
(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika
Tommy Black
Użytkownik
Użytkownik
Punkty reputacji: 29427
Podziękował: 1064 razy
Otrzymał podzięk.: 3706 razy

Postautor: Tommy Black » 14 lip 2020, 10:48:48

Obrazek

Rząd chce podwyższyć mandaty, radykalnie, oraz kary dla piratów drogowych przekraczających prędkość w obszarze zabudowanym.
„Biorąc pod uwagę, że przestrzeganie ograniczeń prędkości jest kluczowe dla ochrony życia i zdrowia obywateli na drodze, niezbędne jest podniesienie kwot mandatów karnych oraz wprowadzenie zmian w przepisach, których celem jest ograniczenie zachowań szczególnie niebezpiecznych na drogach i eliminacja tzw. piratów drogowych” – pisze Mateusz Morawiecki do wspomnianych resortów.

Mandaty są na tym samym poziomie od 20 lat, przypomina „DGP”. „W 1997 mandat 500 zł był wyższy niż ówczesna pensja minimalna (wynosiła 450 zł) i stanowił 57 proc. średniego wynagrodzenia, o tyle obecnie stanowi on 19 proc. minimalnej pensji i poniżej 10 proc. średniego wynagrodzenia” – wylicza gazeta. Jednak radykalne zwiększenie wysokości mandatów mogłoby sparaliżować sądy, bo kierowcy odmawialiby przyjęcia kar w wysokości 5000 zł, ostrzega periodyk.

Najdotkliwiej mają być karani kierowcy, którzy przekraczają dopuszczalną prędkość o więcej niż 50 km/h. W ich wypadku kara wiązać się może:

- z czasowym zatrzymaniem prawa jazdy,
- mandatem maksymalnym w wysokości nawet 5000 zł.

Więcej: https://polskatimes.pl/mandat-5000-zl-d ... 4-15070308

I bardzo słusznie, tylko ja podzielam obawy DGP o totalne "zatkanie" sądów. Mało kto przyjmie mandat za 5000 zł więc sprawy z automatu trafią do sądów. A tam będą za chwilę prawnicy specjalizujący się w takich sprawach. To nie wróży nic dobrego. Także Policji, bo przecież do sądów wzywani będą też policjanci.

Wróć do „OFF Topic”