Wojt pisze:odnoszę wrażenie, że zostałem przez Ciebie skrytykowany
Nie, nie, w żadnym wypadku.
Wojt pisze:i źle zrozumiany
A tu z kolei być może, ale ładnie rozwinąłeś tok myślenia, więc wszystko jest już klarowne.
Tylko czym jest to uniezależnienie? Zostańmy przy branży waperskiej, bo na tym gruncie wszyscy poruszamy się sprawnie. I wiemy, że nie każdy produkuje wszystko. Pomijam już abstrakcję o chęci zakupu produktów Smoker Store z fabryki w Bydgoszczy.
Po prostu często chcąc konkretnego produktu, jako świadomi konsumenci skazani często jesteśmy na konkretne drogi dystrybucji i fajnie wspierać lokalnych przedsiębiorców, ale nie na granicy obłędu (o który Cię dla jasności nie posądzam).
Weźmy na cel polskie sklepy: obecnie często korzystam z VV Pulse AIO.5. Ceny w PL rzędu 400, w zagranicznych sklepach w tej cenie (no, może do kilkudziesięciu złotych różnicy ze względu na różny koszt shippingu) mam dwa urządzenia. I to jest miejsce, gdzie mój lokalny patriotyzm już dawno się skończył.
Pomijam też kwestię zagranicznego kapitału w sieciówkach. Po prostu konkretny sprzęt jest przeważnie z jednej fabryki, a kupując z innego źródła, chińczycy (czy ktokolwiek inny) i tak jest na swoim, a ja dopłacam marżę pośredników.
Przecież nie kupię gorszego towaru w gorszej cenie tylko dlatego, że wyprodukował go ktoś inny.
Zmierzając do meritum, przynajmniej mnie relatywnie mało interesuje KTO, jeśli produkt jest dobrej jakości, w akceptowalnej cenie. I naprodukowałem się jak glupi, a mogłem się ograniczyć do ostatniego zdania, żeby zachować sens.

No i nie wiem, czy nie odbiegłem zanadto od istoty tematu, ale szczęśliwie wątek pozostanie otwarty.