Uważam, że przede wszystkim to jest zasługa Panasonica, dlatego ja jak miałbym iść, to tylko w Panasonica. Spędziłem łącznie kilka godzin, a może kilkanaście na czytaniu i z tego co wiem, sprężarka Panasonica, chyba jedna z trzech, firma trzyma te parametry jakie trzeba. Stosunek powierzchni do mocy rewelacyjny, bo jak 12 kW wystarczy na 250 m2, to naprawdę rewelacyjny wynik jak na stary dom. Pewnie grzałka się nie załącza, bo ostatnio zimy nas oszczędzają. Ja jeszcze biorę pod uwagę to, że po przekroczeniu stawki 2 tys. kW niestety już w Twoim przypadku może nie być w tym roku tak kolorowo, mimo wszystko trzeba Ci pogratulować, że wszystko działa tak jak trzeba. Z ciekawości, jaką masz temperaturę na wyjściu, podejrzewam bezpośrednio z pompy? Bo bufora raczej przy takiej powierzchni nie masz?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
K45
Pompa ciepła
- s7odyn
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 81
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podzięk.: 4 razy
W 2020 roku zrobiliśmy dużą inwestycję w moim domu. Zrobiliśmy całe ocieplenie elewacji styropianem jeśli dobrze pamiętam 15cm, panele fotowoltaiczne 6kW, pompę ciepła Panasonic WH-ux12he8. Wszystko zrobione z pomocą dofinansowań z gminy. Wtedy były trochę inne przepisy dotyczące paneli fotowoltaicznych, które nas jeszcze obowiązują. Dom był budowany w latach 70 i jest dosyć duży, około 250 metrów . Wszyscy mówili że taka pompa nie ma sensu na tak dużą powierzchnię, szczególnie bez podłogówki. Jedna firma nawet odmówiła montażu tej pompy. My jednak nie posłuchaliśmy i nie dość że rachunki są prawie połowę niższe niż w czasach kiedy ogrzewaliśmy piecem na ekogroszek to nie musimy się przejmować pilnowaniem pracy pieca oraz w domu jest zawsze przyjemnie ciepło, dokładnie tak jak chcemy. Nie twierdzę że u każdego taki zestaw się sprawdzi, ale warto znaleźć kogoś, kto zajmuje się tym od dłuższego czasu i dopytać co i jak i czy warto. .png)
.png)
Zasilania: Lost Vape Paranormal DNA250C, Dovpo Topside Dual, Lost Vape Grus 100w.
Atomizery: Taifun GT III, THC Blaze Solo RDA, Wotofo Profile RDTA, Augvape Templar RDA.

Atomizery: Taifun GT III, THC Blaze Solo RDA, Wotofo Profile RDTA, Augvape Templar RDA.
- Sebaindy
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 212
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podzięk.: 8 razy
Mnie również koszt zakupu pompy przeraża.
Gaz dla Niemca był dobry i eko przed wojną jak budowali Nord Stream 2. Teraz już nie jest eko bo nie będzie przynosił zysków za pośrednictwo.
Podlinkuje może artykuły, na wypadek gdyby nie wszyscy byli w temacie nadchodzących zmian.
Pierwszy o nowym podatku od ogrzewania.
https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/bedzie-nowy-podatek-od-ogrzewania-pomysl-o-wymianie-kotla-jesli-masz-na-wegiel-lub-gaz-do-kiedy-masz-czas-2027-aa-nocf-3NLF-mpW1.html
Drugi o zakazie montażu kotłów gazowych.
https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/bedzie-zakaz-montazu-kotlow-gazowych-od-kiedy-co-czy-te-ktore-sa-w-domach-trzeba-wymienic-aa-ucog-kn1R-UG2c.html
Tak więc budując nowy dom, niebawem zostanie do dyspozycji tylko ogrzewanie elektryczne....
Gaz dla Niemca był dobry i eko przed wojną jak budowali Nord Stream 2. Teraz już nie jest eko bo nie będzie przynosił zysków za pośrednictwo.
Podlinkuje może artykuły, na wypadek gdyby nie wszyscy byli w temacie nadchodzących zmian.
Pierwszy o nowym podatku od ogrzewania.
https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/bedzie-nowy-podatek-od-ogrzewania-pomysl-o-wymianie-kotla-jesli-masz-na-wegiel-lub-gaz-do-kiedy-masz-czas-2027-aa-nocf-3NLF-mpW1.html
Drugi o zakazie montażu kotłów gazowych.
https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/bedzie-zakaz-montazu-kotlow-gazowych-od-kiedy-co-czy-te-ktore-sa-w-domach-trzeba-wymienic-aa-ucog-kn1R-UG2c.html
Tak więc budując nowy dom, niebawem zostanie do dyspozycji tylko ogrzewanie elektryczne....
- Tomba
- Patron
- Punkty reputacji: 9560
- Podziękował: 664 razy
- Otrzymał podzięk.: 1001 razy
edarek pisze:....ale dla mnie koszt pompy ciepła, to jakiś kosmos.
Dla mnie rónież.
Dwa lata temu ociepliłem całą chatę i dach, zamontowałem nowy piec gazowy (kondensacyjny) i mam jeszcze starego kopciucha w którym przepalam brykietem drzewnym, na który dostałem jeszcze w tym roku dofinansowanie w wysokości 3000 zł.
Ogólnie ta zima nie była zła i całkiem przyzwoicie wyszedłem na takim ogrzewaniu.
Nie wyobrażam sobie, że miałbym teraz inwestować w pompę ciepła.
Mam wielką chatę i wszędzie grzejniki.
Te koszty by mnie pogrążyły.
Zwłaszcza, że nie mam fotowoltaiki, bo jak płace za prąd 450 zeta co dwa miechy, to mi się nie opłacało w nią inwestować.

................. Od 21.05.2009 zero analogów......................................

- Vlad
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 284
- Otrzymał podzięk.: 70 razy
Jedyny plus taki, że z Czystego Powietrza można dostać do 28 tys dofinansowania. Drugi taki, że po odpaleniu jak ktoś musiał wziąć kredyt, to wtedy fundusz wpłaca na konto banku dotację i o tyle zmniejsza się kredyt. Ja celowałem w Panasonica T-cap 9kw za 45 tys. z montażem, ale gaz tanieje, to montujemy gaz, za całość 15 tys. Druga sprawa, że bez PV 10 Kw nie ma sobie co głowy zawracać w starym domu z grzejnikami, a to też 30 tys. I też mamy kopciucha pozaklasowego. Tej zimy tylko drewnem paliliśmy, bo po 450 zł ładnego grubego buka udało się kupić, do tej pory poszło 8 kubików, to wynik całkiem spoko jak na dom w połowie ocieplony.
- edarek
- Moderator
- Punkty reputacji: 3629
- Podziękował: 475 razy
- Otrzymał podzięk.: 341 razy
Może i jestem teoretyk, ale dla mnie koszt pompy ciepła, to jakiś kosmos. Dwa lata temu z haczykiem założyłem fotowoltaikę, coś koło 4,7 kW. Żeby pompa ciepła nie generowała kosztów, musiałbym mieć jeszcze raz tyle. Poza tym, jeśli planujecie ogrzewanie grzejnikami, to one wymagają wyższej temperatury, niż podłogówka i tutaj pompa powietrzna trochę kuleje, chyba, że kogoś stać na wymiennik w gruncie, bo tu koszty idą ostro w górę. Przy podłogówce, gdzie temperatura nie musi przekraczać 40° C, powietrzna spokojnie da radę. Ja mam instalację mieszaną i na grzejniki podaję tyle, co na kotle, a na podłogówkę przez zawór mieszający ESBE do 42° C. Po ostrym szoku z cenami węgla, odechciało mi się nawet ekogroszku i podajnika. Nadal korzystam z pozaklasowego kotła, z tym że palę od góry, więc tragedii nie ma. Dopóki nie będzie przymusu, to przy takim zostanę.
You don't smoke? Do not vape!

Tak w przybliżeniu
Tak w przybliżeniu
- Baushok
- Donator
- Punkty reputacji: 390
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podzięk.: 36 razy
Ciekawy temat, chętnie poczytam.
Sam jestem w trakcie budowy, aczkolwiek na razie projekt, i ubieganie się o pozwolenie.
Lecz już teraz, musiałem określić się czym będę ogrzewać dziuplę.
PGE, za sam przyłącz wywaliło mi cenę 16 tys. PLN. I że im się nie opłaca.
A to wszystko przez patodeweloperkę obok mojej działki, zgodziłem się na przekop, w zamian za przyłącz. Coś zmienili na ostatnią chwilę, teściowie nie dopilnowali...PGE dodało swoje trzy grosze.
Na tą chwilę, sam nie wiem co wybrałem...żona się tym zajmuje, ja nie mam nerwów.
Ja jestem wychowany na piecu na drewno, kominek...etc.
Chore jest to, że już teraz muszę się określić czym będę ogrzewał, a zanim ja tam zamieszkam- przepisy zmienią się x razy.
Kasa, forsa... pieniążki- o nic innego tutaj nie chodzi.
My mamy normy emisji spalin, wszystko eko- sreko, downzing.
A w USA jak to w USA...wolności mi graj.
Dla mnie nie do pojęcia jest, dbajmy o świat, itd. Ale czemu dbać mam ja, Ty czy ktoś inny, a cała banda ludzi x śmieje nam się prosto w oczy.
Pelet- zły.
Węgiel, miał - zły.
Drewno złe...
Gaz- wojna itd...
Jak żyć? Szybko i krótko. Płacić zusiki, nie narzekać.
K45

Sam jestem w trakcie budowy, aczkolwiek na razie projekt, i ubieganie się o pozwolenie.
Lecz już teraz, musiałem określić się czym będę ogrzewać dziuplę.
PGE, za sam przyłącz wywaliło mi cenę 16 tys. PLN. I że im się nie opłaca.
A to wszystko przez patodeweloperkę obok mojej działki, zgodziłem się na przekop, w zamian za przyłącz. Coś zmienili na ostatnią chwilę, teściowie nie dopilnowali...PGE dodało swoje trzy grosze.
Na tą chwilę, sam nie wiem co wybrałem...żona się tym zajmuje, ja nie mam nerwów.
Ja jestem wychowany na piecu na drewno, kominek...etc.
Chore jest to, że już teraz muszę się określić czym będę ogrzewał, a zanim ja tam zamieszkam- przepisy zmienią się x razy.
Kasa, forsa... pieniążki- o nic innego tutaj nie chodzi.
My mamy normy emisji spalin, wszystko eko- sreko, downzing.
A w USA jak to w USA...wolności mi graj.
Dla mnie nie do pojęcia jest, dbajmy o świat, itd. Ale czemu dbać mam ja, Ty czy ktoś inny, a cała banda ludzi x śmieje nam się prosto w oczy.

Pelet- zły.
Węgiel, miał - zły.
Drewno złe...
Gaz- wojna itd...
Jak żyć? Szybko i krótko. Płacić zusiki, nie narzekać.
K45
- Sebaindy
- Użytkownik
- Punkty reputacji: 212
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podzięk.: 8 razy
Czy w naszym saloniku są użytkownicy pomp ciepła?
Szukam opinii użytkowników, a nie teoretyków, którzy przeczytali 2 artykuły i są profesorami z danej dziedziny. Choć nie twierdzę, że tacy tutaj są.
W zeszłym roku rozpocząłem budowę domu, w projekcie wybrałem ogrzewanie gazowe. Jeszcze 2 lata temu, jak wybierałem projekt było to jedyne sensowne źródło ogrzewania.... no cóż, było.... Kochana Unia, która bardzo umiejętnie dąży do samozagłady. Zakazuje wszystkich paliw kopalnianych w celach grzewczych. Nie dziś, nie jutro. Lecz kiedyś nadejdzie ten dzień. Chyba, że wcześniej się rozpadnie.
Dlatego szukam opinii, rzetelnych opinii jak to ma się do awaryjności, kosztów eksploatacji oraz samego zużycia kWh.
k87
Szukam opinii użytkowników, a nie teoretyków, którzy przeczytali 2 artykuły i są profesorami z danej dziedziny. Choć nie twierdzę, że tacy tutaj są.
.gif)
W zeszłym roku rozpocząłem budowę domu, w projekcie wybrałem ogrzewanie gazowe. Jeszcze 2 lata temu, jak wybierałem projekt było to jedyne sensowne źródło ogrzewania.... no cóż, było.... Kochana Unia, która bardzo umiejętnie dąży do samozagłady. Zakazuje wszystkich paliw kopalnianych w celach grzewczych. Nie dziś, nie jutro. Lecz kiedyś nadejdzie ten dzień. Chyba, że wcześniej się rozpadnie.
Dlatego szukam opinii, rzetelnych opinii jak to ma się do awaryjności, kosztów eksploatacji oraz samego zużycia kWh.
k87