tinOFbeer pisze:A co z Weizenami?
No niestety bieda, i to nie tylko z nimi, bo prawie każde piwo jest na jęczmieniu...
tinOFbeer pisze:A co z Weizenami?
Tommy Black pisze:Możesz powiedziec co konkretnie odstawileś? Bo to jest bardzo ważne!
Willam Davis - Dieta bez pszenicy.Spożywaj w NIEOGRANICZONYCH ILOŚCIACH
* mięsa - kurczaki i indyki (najlepiej z wolnego wybiegu), wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, ryby, skorupiaki,
* sery (inne niż twarogowe) i jaja,
* warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i kukurydzy), grzyby, zioła
* nieprażone orzeczy i ziarna - migdały, orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie, pekany, pistacje, nerkowce, ziemne (prażone na sucho), pestki słonecznika i dyni, ziarno sezamu, mączki orzechowe,
* zdrowe tłuszcze - oliwy extra virgin, olej z avokado, masła z orzechów włoskich i kokosowych, masło kakaowe i sezamowe, siemię lniane,
* dodatki bez zawartości cukru - musztardy, chrzan, tapenady, salsy, octy, majonez, sos sojowy, sosy paprykowe i chili
Willam Davis - Dieta bez pszenicy.Spożywaj Z UMIAREM
* produkty mleczne inne niż sery - mleko, twarogi, jogurt, masło,
* owoce - najlepiej jagodowe (jagody, maliny, borówki, truskawki, żurawina) oraz wiśnie i czereśnie. Ostrożniej z tymi, które zawierają najwięcej cukru (ananas, papaja, mango, banany),
* ziarna kukurydzy (ale nie mąka kukurydziana)
* soki owocowe
* zboża bez glutenu - komosa ryżowa, proso, sorgo, gryka, ryż, owies,
* rośliny strączkowe i bulwy - wszelkie odmiany fasoli, soczewica, ziemniaki,
* produkty sojowe - tofu, miso, ziarna soi
Willam Davis - Dieta bez pszenicy.Spożywaj RZADKO lub NIGDY
* produkty pszenne - chleby, makarony, ciasteczka, ciasta, placki, babeczki, płatki śniadaniowe, naleśniki, gofry, pita, kuskus,
* produkty z żyta, jęczmienia i pszenżyta,
* niezdrowe tłuszcze - smażone, uwodornione, wielonienasycone (zwłaszcza olej kukurydziany, słonecznikowy, z pestek winogron, bawełniany i sojowy),
* produkty bezglutenowe - zwłaszcza te z zawartością mąki kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej lub z tapioki,
* suszone owoce - figi, daktyle, śliwki, rodzynki, żurawiny,
* potrawy smażone,
* słodkie przekąski - cukierki, lody, sorbety, galaretki, batony energetyczne,
* substancje słodzące na bazie fruktozy - syrop z agawy, miód, syrop klonowy, syrop kukurydziany, sacharoza (czyli cukier)
* słodkie dodatki do potraw - marmolady, dżemy, keczup.
Haze pisze:Mówiąc krótko: w 3 dni (TRZY DNI!!!) po odstawieniu produktów zbożowych intensywność objawów choroby zmalała do poziomu minimalnego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości