Moje gotowanie ;)

Wygląd, moda i uroda - zrób coś dla przyszłych pokoleń, uwolnij je od smokingów.
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: czw wrz 14, 2017 7:07 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podzięk.: 281 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » ndz paź 29, 2017 6:12 pm

Może machnę pyzy w wolnej chwili kupne są do dupy :D.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
DamianGR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1245
Rejestracja: sob lip 18, 2015 7:50 pm
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 816 razy
Otrzymał podzięk.: 1360 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: DamianGR » ndz paź 29, 2017 5:13 pm

A ja wam polecę Stroganow'a w tym szybkim wydaniu(całość zajmuje jakieś 20 minut) . Dwukrotnie robiłem i powiem że rewelacja :


Chciałem dodać opis PL w moim wpisie 3 posty wyżej ( może ktoś z modów (tudzież sympatycznych drożdżóweczek) ten wpis przerzucić? nie mam już możliwości edytowania)
Prośba spełniona- basika ;)

Beef Stroganoff
na 2 osoby (średnia porcja)


150g ryżu wrzucasz do ganeczka i zalewasz 2 razy tyle wody (np. 1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody) i wstawiasz na mały gaz
dorzucamy gałązkę tymianku i lekko solimy (może być suszony tymianek jakieś 1,5 łyżeczki)

W czasie gotowania ryżu :
1. posiekaj w melakserze na płaskie plasterki ogórki w occie tak ze 3 duże (kilka sztuk małych) i 1 czerwoną cebulę i przełóż to do półmiska
2. pokrój natkę pietruszki z łodyżkami(te trzeba drobniutko) i dorzuć do półmiska
3. posól wszystko szczyptą soli i polej kilkoma łyżkami wody z ogórków
3. wymieszaj wszystko i zostaw aż się przegryzie

4.weź trochę grzybów (pieczarki i boczniaki - na tyle aby nie zajmowały całej patelni i nie puszczały soku)
na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż byle jak pokrojone grzybki lekko soląc(mała szczypta) i dodając 2 ząbki czosnku(przez praskę)
grzybki na rumiano.
5. odciśnij jakieś 2/3 surówki z ogórków i cebuli z soku i dorzuć do grzybów
6. pokrój stek wołowy(200gram) sezonowany a paski około 1cm. posyp solą , pieprzem, skrop połową limonki i posyp 1-2 łyżki słodkiej papryki i wymieszaj (mają być opanierowane w papryce)
7. ściągnij z patelni grzyby z ogórkami i cebulą na półmisek

Ten punkt musisz wyczuć .
Sprawdź czy w ryż jest ok (około 15 minut ) i jeśli ok to dorzuć jakieś pół opakowania świeżego szpinaku na wierzch aby sparował tylko - już bez gazu)


8. wlej 3 łyżki oliwy i na rozgrzej zrumień wołowinę na dużej temperaturze obracając po około minucie .
9. Wlej chlust koniaku na patelnię i podpal - poczekaj aż się wypali i dorzuć grzyby z ogórkami
10. polej 3 łyżkami jogurtu i wlej kapkę mleka - wymieszaj wszystko potrząśnięciami patelni

11. Wyłóż ryż ze szpinakiem na talerz, nałóż mięso z sosem , udekoruj łyżką jogurtu , posyp resztką surówki z ogórków i cebuli . Smacznego.
12 .Napij się koniaczku :)

Tylko wołowinkę trzeba dobrą mieć. Najlepiej z lidla z antrykotu bądź polędwicę sezonowaną, i króciutko na dużym ogniu aby wody nie puścił. Ma się zrumienić i tyle.
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3788
Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3899 razy
Otrzymał podzięk.: 6121 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: Haze » ndz paź 29, 2017 4:01 pm

No i kuźwa narobił mi ochoty na pyzy...
Obrazek
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: czw wrz 14, 2017 7:07 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podzięk.: 281 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » ndz paź 29, 2017 3:37 pm

Nie sosik na szyneczce :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sikor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:38 am
Lokalizacja: opolskie
Podziękował: 1246 razy
Otrzymał podzięk.: 470 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Moje gotowanie ;)

Postautor: sikor » ndz paź 29, 2017 3:34 pm

A carmel do nich zrobiłeś? :P
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: czw wrz 14, 2017 7:07 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podzięk.: 281 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » ndz paź 29, 2017 3:22 pm

No to wrzucę poszczególne etapy :D
Tak sobie rosło.

IMG_0534.jpg


Z ciasta powstało to:

IMG_0535.jpg


Efekt końcowy:

IMG_0536.jpg


Hmmmm teraz tak nie podam przepisu jako takiego. Zawsze kluski na parze robię na tak zwane oko. Pewne elementy są niezmienne, czyli 2 paczki drożdży, mleko, 4-5 jajek, trochę cukru, soli, mąka. Ze składników zagniatam ciasto wyrabiam dotąd aż będzie miało puszyste i nie będzie za twarde. Odstawiam do wyrośnięcia, jak ładnie urośnie wykładam na blat posypany mąką, wykrawam szklanką okrągłe kluski. Do dużego garnka wlewam wodę zakładam gazę i gotuję kluski na parze pod przykryciem około 10 minut na partię. Tyle :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
miaziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: czw wrz 14, 2017 7:07 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podzięk.: 281 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: miaziol » ndz paź 29, 2017 11:15 am

Hmm coś powstaje :D, Obiad in progress :D Chyba będzie smacznie :D
IMG_0525.jpg
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Haze
Ekspert
Ekspert
Posty: 3788
Rejestracja: śr cze 17, 2015 6:58 pm
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3899 razy
Otrzymał podzięk.: 6121 razy
Płeć: Mężczyzna

Moje gotowanie ;)

Postautor: Haze » ndz paź 22, 2017 9:52 pm

@
Awatar użytkownika
basika
, piękna rzecz ten ziemniak :mrgreen: , do końca tygodnia mam zamiar wypróbować i zdać relację :smile:
Obrazek
Awatar użytkownika
basika
Waperka
Waperka
Posty: 3854
Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
Lokalizacja:
Podziękował: 5174 razy
Otrzymał podzięk.: 6264 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: basika » sob paź 21, 2017 6:00 pm

Proste i smaczne ziemniaki. Uwielbiam takie proste przepisy :lol:
Ziemniaczki „Hasselback” były serwowane w Szwecji (nazwała wzięła się od restauracji, w której pierwszy raz je podano).

Składniki dla dwóch osób:

– 2 duże ziemniaki,
– kilka plasterków masła i kilka żółtego sera typu gouda,
– boczek pokrojony w kostkę,
– starty ser cheddar,
– sól, pieprz, rozmaryn (mogą też być inne przyprawy, wszystko zależy od naszego gustu).

Zaczynamy od porządnego wyszorowania ziemniaków, a następnie kroimy je na dość cienkie plastry. Ważne jest to, by nie przeciąć ziemniaka do samego końca! Posypujemy solą i pieprzem. Na zmianę wkładamy między plasterki ziemniaka masło i żółty ser, posypujemy przyprawami, a potem pieczemy w piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie polewamy ziemniaka np. jogurtem naturalnym, dodajemy cheddar i boczek i pieczemy przez kolejne 15 minut.
https://www.youtube.com/watch?v=xhtCzS4hT_Y
Awatar użytkownika
julka1973
Waperka
Waperka
Posty: 1094
Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Podziękował: 2030 razy
Otrzymał podzięk.: 1261 razy
Płeć: Kobieta

Moje gotowanie ;)

Postautor: julka1973 » wt paź 17, 2017 5:36 pm

Robiłam kiedyś dla dzieciaków. Zjadliwe, ale już nie powtórzyłam. Być może dlatego iz wydawało mi się , że ta porcja 5 naleśników to mało. Narobiłam tyle, że jedliśmy je dwa dni. :lol:
Obrazek

Wróć do „Marble Arch - Podobno smoking dobrze leży na człowieku dopiero w trzecim pokoleniu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości