Moje gotowanie ;)
-
- Waperka
- Posty: 1094
- Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
- Podziękował: 2030 razy
- Otrzymał podzięk.: 1261 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
-W przerwach między myciem okien a gotowaniem grzybów powstają świąteczne ciasteczka.
40 dkg mąki
2/3 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
20 dkg masła
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i chowamy na minimum pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dajemy dzieciom do zdobienia. Jak nie mamy dzieci, możemy dać sąsiadce.
Z jajek wykorzystałam żółtka do ciasteczek. Zostały mi białka. Więc trzeba zrobić z nich bezy.
4 białka
200g cukru
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, wykładam masę na blachę wyłożoną papierem dopieczenia. Bezy wykładam łyżką. Można użyć rękawa cukierniczego lub szprycy, ale moja gdzieś zaginęła.
Piec w nagrzanym piekarniku, a właściwie suszyć, najlepiej z termoobiegiem, w temperaturze 110 stopni przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku.
Moje już prawie 2 godziny się pieką...
40 dkg mąki
2/3 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
20 dkg masła
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i chowamy na minimum pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dajemy dzieciom do zdobienia. Jak nie mamy dzieci, możemy dać sąsiadce.
Z jajek wykorzystałam żółtka do ciasteczek. Zostały mi białka. Więc trzeba zrobić z nich bezy.
4 białka
200g cukru
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, wykładam masę na blachę wyłożoną papierem dopieczenia. Bezy wykładam łyżką. Można użyć rękawa cukierniczego lub szprycy, ale moja gdzieś zaginęła.
Piec w nagrzanym piekarniku, a właściwie suszyć, najlepiej z termoobiegiem, w temperaturze 110 stopni przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku.
Moje już prawie 2 godziny się pieką...
-
- Waperka
- Posty: 1094
- Rejestracja: śr lis 25, 2015 5:25 pm
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
- Podziękował: 2030 razy
- Otrzymał podzięk.: 1261 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
W niedzielę popełniłam coś szybkiego i pysznego.
Serniczki pieczone w słoikach.
Przepis znajdziecie tu https://smaker.pl/przepis-serniczki-pie ... estuj.html
Serniczki pieczone w słoikach.
Przepis znajdziecie tu https://smaker.pl/przepis-serniczki-pie ... estuj.html
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Jak to mówią, życie trzeba sobie ułatwiać. A ja jestem takim poszukiwaczem ułatwień i dzisiaj kolejne pokażę
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6fYpziFsC10
Może zamiast wyrzucić, warto wykorzystać skórki po mandarynkach..
https://www.youtube.com/watch?time_continue=87&v=twOSZLpXWAc
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6fYpziFsC10
Może zamiast wyrzucić, warto wykorzystać skórki po mandarynkach..
https://www.youtube.com/watch?time_continue=87&v=twOSZLpXWAc
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
adamsud pisze:basika pisze:Dzisiaj piątek i nie będę gotować. ...
Gotuj, gotuj. Podskoczę do Ciebie w niedzielę.
Wpadajcie, serdecznie zapraszam, a przy okazji przywieźcie żarcie
-
- Użytkownik
- Posty: 543
- Rejestracja: ndz kwie 30, 2017 7:54 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 330 razy
- Otrzymał podzięk.: 582 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
basika pisze:Dzisiaj piątek i nie będę gotować. ...
Gotuj, gotuj. Podskoczę do Ciebie w niedzielę.
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Dzisiaj piątek i nie będę gotować. Dzisiaj sobie popatrzę ....
No niech ktoś mi powie, że ślinka nie cieknie na ten widok.
Oznaczam tu wszystkie nasze Drożdżóweczki. Dziewczyny zrobiłam Wam smaka ?
No dobra, Ciacha też mogą popatrzeć
No niech ktoś mi powie, że ślinka nie cieknie na ten widok.
Oznaczam tu wszystkie nasze Drożdżóweczki. Dziewczyny zrobiłam Wam smaka ?
No dobra, Ciacha też mogą popatrzeć
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Julka wrzuciła ostatnio przepis na chleb. Ja jestem cwana bestia i znowu znalazłam coś ciekawego i nie wymagającego wielu składników.
Jest to chyba najprostszy, bo trzyskładnikowy, przepis na kruche rogaliki. W wariancie z nadzieniem trzeba doliczyć czwarty składnik.
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 g zimnego masła
• Szklanka śmietany 18%
• Opcjonalnie: marmolada, powidła, lub czekolada do nadzienia
Przepis:
Przesiej mąkę i dodaj do niej masło. Posiekaj je w kawałki nożem. Dodaj śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.
Pokrój każdy placek na równe trójkąty - każdy z nich będziemy zawijać do środka, formując rogaliki. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę ulubionej konfitury - świetnie sprawdzi się kwaskowa marmolada lub powidła śliwkowe. Możesz też zastąpić je kremem czekoladowym. Na środku każdego trójkąta ułóż łyżeczkę konfitury, a następnie zawijaj rogaliki.
A tak się to robi:
Źródło:
http://www.claudia.pl/rogaliki-z-trzech-skladnikow
Jest to chyba najprostszy, bo trzyskładnikowy, przepis na kruche rogaliki. W wariancie z nadzieniem trzeba doliczyć czwarty składnik.
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 g zimnego masła
• Szklanka śmietany 18%
• Opcjonalnie: marmolada, powidła, lub czekolada do nadzienia
Przepis:
Przesiej mąkę i dodaj do niej masło. Posiekaj je w kawałki nożem. Dodaj śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.
Pokrój każdy placek na równe trójkąty - każdy z nich będziemy zawijać do środka, formując rogaliki. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę ulubionej konfitury - świetnie sprawdzi się kwaskowa marmolada lub powidła śliwkowe. Możesz też zastąpić je kremem czekoladowym. Na środku każdego trójkąta ułóż łyżeczkę konfitury, a następnie zawijaj rogaliki.
A tak się to robi:
Źródło:
http://www.claudia.pl/rogaliki-z-trzech-skladnikow
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Dzisiaj mam niespodziankę. Domowe tabletki na przeziębienie i grypę. Super sprawa na sezon grypowy
-
- Waperka
- Posty: 3854
- Rejestracja: śr cze 24, 2015 12:18 pm
- Lokalizacja:
- Podziękował: 5174 razy
- Otrzymał podzięk.: 6264 razy
- Płeć:
Moje gotowanie ;)
Po pyzach @ miaziola przydałby się deser. Oczywiście prosty i łatwy, bo tylko takie mnie interesują.
Najpierw rozkładamy ciasto francuskie i pośrodku umieszczamy tabliczkę czekolady.
Następnie robimy małe nacięcia w cieście po obu stronach.
Teraz łapiemy za kawałek ciasta i kładziemy go na czekoladzie. To, co wystaje poza tabliczkę, odcinamy.
Nie wyrzucajcie jeszcze resztek, przydadzą się później. Paski przekładamy na ukos jeden nad drugim.
Gdy już warkocz jest gotowy, bierzemy kawałki ciasta, które nam zostały i zaklejamy czekoladę od góry i od dołu. Smarujemy warkocz jajkiem – dzięki temu upiecze się na piękny, złocisty kolor i posypujemy go orzeszkami.
http://www.przygarach.pl/polozyla-czeko ... lo-sztuki/
Najpierw rozkładamy ciasto francuskie i pośrodku umieszczamy tabliczkę czekolady.
Następnie robimy małe nacięcia w cieście po obu stronach.
Teraz łapiemy za kawałek ciasta i kładziemy go na czekoladzie. To, co wystaje poza tabliczkę, odcinamy.
Nie wyrzucajcie jeszcze resztek, przydadzą się później. Paski przekładamy na ukos jeden nad drugim.
Gdy już warkocz jest gotowy, bierzemy kawałki ciasta, które nam zostały i zaklejamy czekoladę od góry i od dołu. Smarujemy warkocz jajkiem – dzięki temu upiecze się na piękny, złocisty kolor i posypujemy go orzeszkami.
http://www.przygarach.pl/polozyla-czeko ... lo-sztuki/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości